Trecerea de la un job care necesita sa pleci de acasa la unul care te tine permanent in locuinta ta poate fi destul de sufocanta dupa o perioada. Un prim truc pe care il poti incerca pentru ca dimineata sa ai mai multa energie si sa simti ca incepi programul de munca asa cum o faceai si in alte dati este sa pastrezi rutina. Ia mic dejunul, o cafea, fa-ti un dus, schimba-te in cele mai confortabile haine pe care le-ai fi luat intr-o zi de munca la birou si nu neglija micile aspecte care te pot ajuta sa ai o stare de spirit mai buna.
Mediul inconjurator este extrem de important atunci cand lucrezi de acasa. La fel de important este sa iti imparti spatiul astfel incat sa nu amesteci locul in care te relaxezi cu cel in care trebuie sa fii concentrat. Incearca sa-ti organizezi un spatiu dedicat activitatii de birou in locuinta ta. O masa intr-un loc luminos si linistit te va ajuta sa fii mai atent la sarcinile din fiecare zi, fara sa te simti deranjat sau indispus. Un alt factor care va ajuta foarte mult este un parfum. Poti incerca, spre exemplu, parfumuri Bvlgari potrivite pentru un cadru oficial, chiar daca esti in casa, nu la birou. Potrivit North American Journal of Psychology, unele arome produc un efect specific asupra capacitatii de concentrare, fie ca vorbim despre un mediu profesional, fie ca vorbim despre cei care se afla la volan. Sunt capabile sa ridice gradul de alerta, ca sa iti pastrezi atentia pentru o perioada mai lunga de timp si iti ofera si confortul unui mediu placut, asa cum explica studiul publicat in 2009.
O alta problema cu care te poti confrunta atunci cand lucrezi de acasa este organizarea. Nu stii cum sa iti imparti sarcinile ca sa le duci la bun sfarsit in timp util. Ce poti face este o lista in fiecare dimineata cu tot ce ai de lucru, evalueaza apoi fiecare sarcina si stabileste prioritatile. Incearca sa rezolvi in prima parte a zilei partile mai dificile, pentru ca atunci ai cea mai multa energie, si lasa pentru pranz lucrurile care pot fi rezolvate mai rapid sau mai simplu.
Asa cum la birou obisnuiai sa iei pauze alaturi de colegi, pastreaza acest obicei si atunci cand lucrezi de acasa. In felul acesta, productivitatea ta nu va avea de suferit, vei putea sa iti recapeti putin din energie, iar 5 minute de activitate diversa prin casa vor fi extrem de benefice pentru spatele tau, dupa atatea ore de stat jos.
Ti-ai terminat programul de munca, acum ce faci? E foarte important, pentru diversitate si pentru a nu intra in rutina, sa iti planifici activitati in timpul liber. Fie ca vine vorba despre un curs pe care voiai sa-l faci de mult, o plimbare, o alergare sau o ora de lectura, orice simti ca te-ar putea relaxa este util. Activitatea fizica iti va reda din vitalitate si energie si te va ajuta sa nu te gandesti la finalul programului la ceea ce ai de facut a doua zi.
Munca la birou inseamna contact permanent cu colectivul tau de lucru, iar comunicarea este esentiala atat pentru o colaborare mai buna in scop profesional, dar si pentru formarea unor relatii mai bune in colectiv. Nu te izola de colegi si incearca sa pastrezi in permanenta contactul cu ei.
Sursa foto: Shutterstock / Copyright by fizkes
Ultimele NOUTATI
OpenAI obtine finantare de 6,6 miliarde de dolari si este evaluata la 157 de miliarde de dolari
Inteligenta artificiala si creativitatea cum poate tehnologia sa schimbe arta si designul
10 mistere inca nerezolvate ale Lumii Antice - cu toata stiinta de azi, nimeni nu si le poate explica
Ce gust are un ulei de masline autentic si de unde poti sa-l cumperi? De la AlimenteAcasa.ro!
Partenerii nostri
Puteti concedia un angajat pentru absente nemotivate? Depinde!
Reangajarea unei persoane care se pensioneaza la limita de varsta - PROCEDURA
Reducerea saptamanii de lucru - in ce CONDITII este posibila? Procedura legala, pas cu pas
Reevaluare terenuri: Implicatii fiscale pentru societatile comerciale
Controale ANAF 2024: Ce nereguli au descoperit inspectorii in urma verificarilor
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si