Mediul de afaceri din Romania se confrunta cu o serie intreaga de probleme in acest an, supravietuirea devenind o provocare serioasa pentru firmele mici care se afla la inceput de drum si nu numai. Potrivit unui studiu realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, inflatia se dovedeste a fi cea mai mare problema a antreprenorilor in acest an.
“In continuare, inflatia e o problema a mediului de afaceri. Am vazut, insa, ca, incet-incet, ea se domoleste si, asa cum era prognoza la inceputul anului, probabil vom atinge acea tinta de 3%. Deja, si in alte tari europene e o tendinta de scadere accentuata a inflatiei. Inflatia, oricum e deja cu o cifra, dar ramane in atentia si preocuparea intreprinderilor mici si mijlocii.”, a declarat recent Florin Jianu, presedintele CNIPMMR.
De asemenea, pe aceeasi lista mai regasim si concurenta neloiala cu care se confrunta multe firme din tara. “Pe locul doi urca din nou concurenta neloiala, adica economia gri, ca sa o numim asa, plastic. Si credem noi (…) ca acestea trebuie sa fie preocuparile din perioada urmatoare. Chiar daca vorbim de diverse tipuri de reglementari, cum sunt e-Factura, e-Transport, e-TVA s.a.m.d. acestea vor impacta in general tot mediul de afaceri. Trebuie sa gasim acele mecanisme pentru a combate concurenta neloiala, care, pentru intreprinzatori, inseamna faptul ca nu pot sa tina pasul cu acele tipuri de preturi, iar pentru Guvern inseamna taxe si impozite mai scazute.”, a mai spus Florin Jianu.
In plus, firmele romanesti se confrunta incepand din acest an si o concurenta din ce in ce mai serioasa a produselor din import. “Acest lucru trebuie sa ne puna pe ganduri atunci cand setam directiile de dezvoltare ale economiei romanesti si felul in care sustinem mai multe produse autohtone. Daca acest lucru este mentionat ca dificultate de intreprinderile mici si mijlocii si nu a mai aparut niciodata in acest top, inseamna ca incepem sa avem o o problema in acest sens. Daca e sa ne uitam la anul trecut, din top a iesit aceasta sintagma a costurilor ridicate privind privind creditele si a urcat cresterea nivelului cheltuielilor salariale.”, mai transmite seful CNIPMMR.
Incercand sa faca o analiza asupra felului in care arata antreprenorul roman, Florin Jianu a declarat urmatoarele: “Din caracteristicile antreprenoriatului, 2024 n-a mai prezentat, asa cum faceam in anii anterior, acel profil al antreprenorului, pentru ca el se mentine cumva constant. Antreprenorul roman este tot in jurul varstei de 50 de ani, tot cu studii in zona economica sau inginerie si tot cu o abordare de aproximativ 50 – 60 de ore/saptamana in ceea ce face, in ceea ce inseamna firma proprie. (…) Un lucru pozitiv este ca mai multe intreprinderi mici si mijlocii inteleg necesitatea procesului de inovare si investesc pana la 20% fonduri pentru cercetare, dezvoltare, inovare in propriile companii din totalul investitiilor”.
Citeste si: Cum sa muncesti eficient cand esti sub presiune? Sfaturi de la experti HR
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Stiai ca vocea ta iti poate aduce bani? Cum sa castigi bani din asta in Romania?
Scoateti banii de la saltea si cumparati acum apartamente. Sunt semnale ca urmeaza scumpiri, iar salariile nu vor tine pasul
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
3 modalitati prin care un dezvoltator imobiliar poate sa-ti dea teapa cand cumperi o locuinta in faza de proiect
Creditele in euro devin din nou accesibile romanilor. Dobanzile sunt taiate, vesti mari pentru cei cu datorii
Vrei sa renunti la jobul clasic? Afla cum sa iti construiesti o afacere online profitabila!
Partenerii nostri
Paguba produsa angajatorului. Se pot face retineri salariale in baza deciziei de imputare?
ADEVERINTA privind recunoasterea calificarilor profesionale si formarea profesionala in strainatate
CONDITII pentru prelungirea unui CIM cu durata determinata - specialistii explica
Ce amenzi se aplica firmelor care NU au terminale POS
Cand se efectueaza inventarierea: 7 probleme cu care se confrunta firmele in practica
SAF-T pentru contribuabilii mici: ce obligatii sunt de la 1 ianuarie 2025
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Te-ar putea interesa si
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
3 modalitati prin care un dezvoltator imobiliar poate sa-ti dea teapa cand cumperi o locuinta in faza de proiect