Ghidul angajatorului. Salariata gravida poate sau nu sa fie concediata?
salariata gravidainsarcinataconcediere
Art. 60 lit. c) din Codul muncii spune ca este interzisa concedierea unei salariate pe durata cat aceasta este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere. S-ar zice ca lucrurile sunt clare, salariata gravida nu poate fi concediata nicicum. Doar ca exista un alt act normativ care pune sub semnul intrebarii aceasta interdictie.
Este vorba despre OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, publicata in octombrie 2003, care la art. 21 alin. (1) lit. a) precizeaza:
"Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul salariatei prevazute la art. 2 lit. c) (
salariata insarcinata, n.r.),
din motive care au legatura directa cu starea sa;"
Cu alte cuvinte, se prevede interdictia concedierii exclusiv pentru motive care tin de starea de graviditate. Si, dat fiind ca OUG nr. 96/2003 a intrat in vigoare
dupa Codul muncii (Legea nr. 53/2003, publicata in februarie 2003), unii specialisti apreciaza ca s-ar aplica cu prioritate si, deci, interdictia concedierii s-ar limita strict la motivele legate de starea de graviditate.
Problema este foarte interesanta, pentru ca instantele de judecata s-au confruntat adesea cu situatii in care salariata gravida a comis o abatere disciplinara grava (deci nicio legatura cu starea de graviditate), iar angajatorul, luand in considerare prevederile OUG nr. 96/2003, a concediat-o disciplinar.
Ce trebuie sa faca instanta intr-un asemenea caz? Sa anuleze concedierea, reintegrand salariata, cu plata de despagubiri, sau sa inlocuiasca masura concedierii cu o alta sanctiune disciplinara, de exemplu cu reducerea salariului?
Prin Decizia nr. 11/2013, Inalta Curte de Casatie si Justitie a statuat ca instanta are, intr-adevar, posibilitatea inlocuirii unei sanctiuni disiplinare, dar doar atunci cand aceasta este prea severa in raport cu fapta savarsita de salariat. Insa in acest caz problema nu vizeaza severitatea sanctiunii (poate ca abaterea chiar merita masura concedierii), ci legalitatea ei – este legal sau nu sa concediezi o salariata gravida?
Ei bine, instanta trebuie sa decida anularea concedierii.
Salariata gravida nu poate fi concediata, indiferent de motiv. Astfel ca, in situatia mai sus mentionata, in care ea savarseste o abatere disciplinara grava, solutia corecta este sa i se aplice orice alta sanctiune, dar nu concedierea.
In final, doua precizari importante:
1) pentru a beneficia de protectia impotriva concedierii oferita de Codul muncii si de OUG nr. 96/2003, salariata trebuie sa isi anunte angajatorul despre starea ei, inainte de emiterea deciziei de concedire. Evident, anuntul nu e suficient sa fie unul verbal (ar insemna ca angajatorul s-o creada pe cuvant), ci este necesara o notificare in scris, la care sa fie anexat un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare;
2) odata ce a fost notificat despre starea de graviditate a salariatei, angajatorul are obligatia de a pastra confidentialitatea asupra informatiei primite, pana cand sarcina va deveni vizibila.
Citeste si:
Atentie, pensionari: aceste greseli va lasa FARA PENSIE. Anunt oficial
Sursa foto: www.pexels.com