HoReCa, TOTUL sau NIMIC: de ce noile ajutoare de la Guvern mai rau i-au infuriat pe angajatii din Ospitalitate
horecaindustria ospitalitatii
Guvernul Romaniei si managerii din industria ospitalitatii au o relatie nu tocmai prieteneasca, in ultima perioada. Desi Executivul a anuntat, de curand, noi masuri de sprijin pentru companii, managerii din industrie vor mai mult, argumentandu-si revendicarile prin faptul ca "afacerile din HoReCa sunt vlaguite"
"Actul normativ mai prevede reglementari privind flexibilizarea conditiilor de accesare a esalonarii la plata. Se creeaza posibilitatea depunerii cererii de esalonare si de catre debitorii aflati in procedura insolventei, conditia fiind ca pana la data emiterii deciziei de esalonare acestia sa iasa din procedura de insolventa.
Totodata, se creeaza posibilitatea acordarii esalonarii la plata si pentru sumele pentru care s-a stabilit raspunderea, potrivit legislatiei privind insolventa si/sau raspunderea solidara. Masura este necesara pentru redresarea contribuabililor care se afla in dificultate financiara, pentru care esalonarea la plata reprezinta un real sprijin", a anuntat Executivul.
Ajutorul de la stat nu e suficient, striga managerii
Alianta pentru Turism (APT) sustine ca HoReCa are nevoie de masuri mult mai ferme, pentru a putea supravietui acestor vremuri care au lovit puternic activitatea in acest domeniu.
Alianta propune, astfel, anularea impozitului specific pentru contribuabilii din domeniul HoReCa, pe intregul an 2022, si despagubiri in formula 20% din diferenta cifrei de afaceri pe 2021 comparativ cu 2019.
De asemenea, i se solicita Guvernului si compensarea taxelor datorate cu cele de recuperat de la stat.
"Afacerile din HoReCa sunt vlaguite dupa 2020, cresterea din 2021 nu a fost suficienta pentru intarirea companiilor la nivelul precedent pandemiei, daca nu sunt sprijinite si actionarii isi pierd interesul, iar costurile fiscale pentru stat (taxe pierdute) sunt mult mai mari decat efortul pentru sustinerea schemei de sprijin", transmite Alianta.
Mai mult decat atat, precizeaza sursa citata, din punct de vedere calitativ, in acest moment nu exista nici o forma de motivare a educatiei in turism, nu exista programe de pregatire adecvata, iar companiile nu sunt incentivate sa trimita angajatii la studii
Prin urmare, Alianta mai propune, cu scopul atenuarii crizei fortei de munca, si reglementarea bacsisului ca o forma de stimulare si identificarea unei forme de a sprijini sezonierii pentru a ii atrage in industrie. In acest sens, Alianta ofera ca exemplu acordarea de stimulent de natura fiscala si anume plata taxelor de 41,5% pentru o perioada de timp angajatilor sezonieri care stau minimum o perioada de timp.