Kaizen. Sau despre forta schimbarilor aparent nesemnificative
Sa presupunem ca va imprumutati cu 1.000 de euro, cu o dobanda de 1% pe zi. Adica in fiecare zi datoria dvs. creste cu 1% fata de datoria acumulata pana in ziua precedenta. Aveti idee cat trebuie sa dati inapoi dupa 1 an? Raspunsul este 37.783 de euro, de aproape 38 de ori mai mult! Calculul acesta arata ce efecte colosale poate avea un lucru aparent nesemnificativ, dar aplicat in mod constant. Sa vedem in continuare cum se poate folosi treaba aceasta in afaceri.
Kaizen este o expresie in japoneza care inseamna “schimbare buna” si se refera la un sistem de imbunatatire a activitatii unei firme prin pasi foarte mici, dar facuti cu regularitate.
Ideea fundamentala a Kaizen-ului este ca nu sunt necesare neaparat schimbari dramatice si majore pentru a asigura progresul, ci sunt suficiente interventii repetate, de mica anvergura, cum ar fi eliminarea unor cheltuieli minore sau abordarea unui nou potential client in plus (a unuia singur) in fiecare zi.
Mecanismul acesta, daca este aplicat corect, poate munci in favoarea dvs. Acel “unu la suta” este evident arbitrar (in functie de situatia specifica, procentul de imbunatatire poate fi mai mare, mai mic, poate fi greu de masurat s.a.m.d.), dar nu aveti cum sa nu fiti de acord ca orice activitate poate fi imbunatatita constant intr-un fel sau altul si ca rezultatele, la randul lor, se vor imbunatati corespunzator.
Cuvantul cheie aici este, bineinteles, "constant": de multe ori, o schimbare mare si cu rezultate spectaculoase pe moment se poate dovedi un dezastru pe termen lung, in timp ce o imbunatatire mica, dar permanenta, este mult mai sigura in ceea ce ce priveste viitorul.
Iar in ceea ce priveste ce anume sa imbunatatiti sau de unde sa incepeti, posibilitatile sunt nelimitate. Important este sa simtiti ca dvs. si afacerea pe care o gestionati sunteti de fapt un sistem. Si intr-un sistem orice variatie a unui element are un efect asupra celorlalte elemente. In consecinta, orice schimbare pozitiva, oricat de mica, va afecta pozitiv intregul sistem.
Poate sa fie vorba pur si simplu de a fi mai punctuali la intalniri (amintiti-va, imbunatatirile trebuie sa fie mici, concrete si constante), de a folosi un limbaj mai corect gramatical în corespondenta cu partenerii de afaceri, de a pastra ordinea pe birou... Lucruri de genul acesta. Simplu, nu? Si imaginati-va: daca faceti o astfel de schimbare in fiecare zi, cat de departe ati putea ajunge in cursul unui an?
In final, o observatie care cu siguranta va este familiara, apropo de forta lui 1%: de-a lungul istoriei, in intreaga lume, bancile au castigat mereu o gramada de bani bazandu-se strict pe faptul ca cei mai multi oameni nu sunt in stare sa faca niste calcule elementare si nu-si dau seama la ce sume uriase se poate ajunge din cauza unor dobanzi sau comisoane “minuscule”, dar aplicate in mod constant.
Ganditi-va la asta.