Mediul de afaceri romanesc, in picaj liber: 7 din 10 firme au intarzieri la plata facturilor. Managerii trag de timp ca sa-si ruleze banii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mediul de afaceri romanesc, in picaj liber: 7 din 10 firme au intarzieri la plata facturilor. Managerii trag de timp ca sa-si ruleze banii
Mediul de afaceri romanesc, in picaj liber: 7 din 10 firme au intarzieri la plata facturilor. Managerii trag de timp ca sa-si ruleze banii
de Magda Florea la 17 Mai. 2019
Urmareste-ne pe Google News
inflatiedobanzipib romaniaoug 114scumpiriroborirccdatoriicreantefirmecompaniiafacerisondaj

Dincolo de rapoartele oficiale plecate de pe masa Guvernului, in care economia duduie si aproape ca ne batem cu Germania de la egal la egal pentru titulatura de motor economic al Europei, realitatea e ca un dus rece. Cifrele facute "din pix" si analizele interpretate la nivel superficial nu se "pupa" cu realitatea economica, cea pe care trebuie sa o infrunte zi de zi romanii, fie ei oameni simpli sau de afaceri.

Zilele trecute, premierul Romaniei vantura pe la toate televiziunile niste hartii pe care scria, negru pe alb, ca PIB-ul Romaniei a crescut, ca va mai creste si va inflori ca Fat-Frumos. Ca somajul e de domeniul trecutului si, ce sa mai, ca e bine. Dar nu s-a pomenit nimic despre faptul ca, si daca vorbim de o crestere economica in Romania, ea e sustinuta indispensabil de imprumuturi colosale de la FMI, cu scadenta peste 30 de ani, si cu sacrificiul unora. Al cui? Spre exemplu, al companiilor private din Romania.

"Vaca de muls" a partidelor din Romania, a acelor partide cu doctrina "sociala", in special, care trateaza mediul de afaceri ca pe inamicul numarul unu, desi de la companii pleaca cele mai mari contributii pentru pensii, salariile bugetarilor si pomenile sociale cu ajutoare de tot soiul, adesea acordate te miri cui.

Cum recunoastem astfel de doctrine? Prin faptul ca politicienii acestora promit pensii mari, salarii mari, promit orice altceva decat sustinerea mediului de afaceri. Au cumva impresia ca afacerile in Romania trebuie "pedepsite", subjugate si "mulse" pe cat posibil si ca patronii trebuie sa le dea cat mai mult, cat mai des, totul daca se poate ca "au de unde".


Mentalitatea aceasta ingroapa tarile ca Romania, fiindca a nu incuraja afacerile in economia nationala inseamna genocid economic, inseamna ca niciodata nu vei avea stabilitate pe piata monetara interna, si ca vei incepe sa faci febra de fiecare data cand statele din jur stranuta. Inseamna sa traim pe datorie si la mila zilei de maine, inseamna ca nu oferim nicio predictibilitate economica generatiilor viitoare si inseamna ca vom ajunge o tara de asistati social. De fapt, de asistati social, nu. Pentru ca fara firme private, nu sunt bani de asa ceva.

Astazi, firmele o duc rau


Fara fraze pompoase si termeni financiari. O duc rau. Punct. 7 din 10 companii private au intarzieri la plata facturilor. 70% dintre oamenii de afaceri din Romania nu isi pot onora platile, trag de timp ca sa mai ramana cu ceva bani de rulat, ca sa nu puna lacatul pe usa.

7 din 10 firme incearca sa se mentina pe linia de plutire, cu amanari intre 1 si peste 4 luni  la plata facturilor. Mai exact, 42% dintre companii isi achita facturile in 3-4 luni, 37% in 2-3 luni, 16% in 1-2 luni, iar 5% in mai mult de patru luni, arata un sondaj realizat de Frames & Train Your Brain.

De ce nu isi platesc firmele facturile? Evident, nu din surplus de bani. 53% dintre respondenti acuza lipsa de lichiditati, neincasarea facturilor (22%), cresterea costurilor operationale (15%), scaderea vanzarilor (7%) si alte motive (3%).

Tot sondajul mentionat ne indica si cele mai afectate domenii de intarzierile la plata. Astfel, vorbim despre constructii, industria extractiva, agricultura, comert, sectorul pharma, transporturi si servicii.

Blocajul financiar semnalat de sondajul Frames & Train Your Brain are si efecte. In acest sens, 54% dintre managerii chestionati au indicat scaderea profitabilitatii, 32% au semnalat problemele de cash flow, iar 21% - cresterea preturilor. Reactie la accentuarea incasarii facturilor, cei chestionati au mai mentionat, printre altele, reducerea investitiilor (17%) si stoparea angajarilor (15%).

Citeste si: Alba-neagra cu mitingul gigant PSD. De ce face Liviu Dragnea un pas inapoi


Care e strategia companiilor de a evita pe cat posibil blocajul financiar?


Pe langa mediul economic oferit de politicile fiscale, este foarte importanta si strategia managerilor de a aborda business-ul. Astfel, intrebati care sunt metodele prin care se protejeaza in fata blocajului financiar, majoritatea respondentilor au afirmat ca evalueaza clientii inainte de a intra intr-o relatie contractuala cu ei. Concret, 57% au declarat ca se bazeaza pe resursele interne (departamente de vanzari, contabilitate, juridic si date proprii), iar 32% apeleaza la o firma specializata.
 
Alexandru Baltat, managerul Train Your Brain subliniaza importanta cunoasterii partenerului de afaceri inainte de a te aventura sa formezi legaturi economice cu acesta, mai ales intr-o tara a carei economie e subreda. 
 
”Sa stii cu cine faci afaceri a devenit esential intr-o economie fragila din punct de vedere financiar, in care distanta de la profit la insolventa se poate parcurge in numai cateva luni. Sa stii daca firma respectiva are datorii, popriri, procese, daca actionarii sunt implicati in alte societati cu probleme, daca isi onoreaza obligatiile financiare la timp – sunt elemente care pot face diferenta foarte usor intre o afacere profitabila si un esec”, spune Alexandru Baltat.

Asistam la un moment greu, dar previzibil

 
Estimarile analistilor financiari de anul trecut anuntau derapajul economic al mediului de afaceri de acum, scaparea de sub control a cursului valutar, precum si scumpirea creditarii.
 
”Statisticile vin sa confirme estimarile de la sfarsitul anului trecut cand, in Barometrul privind perspectivele economiei in 2019, 78% dintre antreprenori indicau blocajul financiar (neplata facturilor sau plata cu intarziere a acestora) drept principala problema din acest an. 
 
Si deprecierea leului, a doua cea mai importanta problema din 2019, s-a confirmat, la fel ca si alte probleme precum cresterea preturilor, scumpirea si limitarea accesului la finantare si accentuarea crizei din piata muncii”, se mai arata in analiza.
 
Dincolo de analiza efectuata de Frames & Train Your Brain, nici statisticile Bancii Nationale nu arata o situatie mai buna. Conform acestora, numarul titularilor de cont care au generat incidente de plata a crescut, anul trecut, la 21.814 fata de 21.550 in 2017, iar numarul persoanelor juridice declarate cu risc a avansat de la 13.468 la 13.975.

In cele din urma, companiile chestionate trag un semnal de alarma asupra ratei inflatiei, deprecierii cursului de schimb, scumpirii carburantilor si a utilitatilor, toate acestea fiind influentate negativ si direct de Ordonanta 114, intrata in vigoare la inceputul anului.
 
”Intrebati care sunt principalele provocari, cei mai multi au indicat cresterea costurilor operationale, fenomen amplificat de deprecierea cursului de schimb, scumpirea carburantilor si a utilitatilor. Cresterea inflatiei se va reflecta, cel mai probabil, intr-o scadere a puterii de cumparare a populatiei si o reducere a apetitului de business in economie, scaderea vanzarilor urmand sa reprezinte o consecinta directa si cu efecte semnificative in comportamentul de plata. In conditiile in care accesul la creditare pentru multe dintre IMM-uri reprezinta un deziderat de neatins, perspectivele accentuarii blocajului financiar sunt la ordinea zilei, mai ales in T4 2019 – T1 2020”, arata concluziile analizei.
 

Ce recomandari au specialistii pentru companiile private din Romania

Cei care se ambitioneaza sa ramana "in joc", in ciuda semnalelor negative venite din maduva economiei nationale, primesc cateva sfaturi de la economistii care au lucrat la aceasta minutioasa analiza.

Analistii Frames recomanda managerilor romani sa isi gestioneze cu "mana de fier" banii, sa evite investitiile care nu aduc plus valoare, care nu sunt utile si generatoare de profit, sa renunte la activele care nu reprezinta activitatea de baza si sa aiba asteptari de incasari realise, in raport cu situatia de fapt.
 
Potrivit expertilor, in relatia cu partenerii, firmele ar trebui sa implementeze un sistem de evaluare standardizat a clientilor noi si a celor existenti.
 
”In functie de bonitate, plata in avans si solicitarea garantiilor sunt absolut esentiale, iar reeavaluarea conditiilor trebuie realizata constant. In conditiile in care stabilesti cu partenerul de business un mod de lucru din start, acesta va manifesta un comportament mult mai eficient in comparatie cu alti parteneri. Intr-o economie slab capitalizata, cum este cea romaneasca, consolidarea relatiilor de business tine in mod direct de managementul creantelor, de asigurarea unor conditii comerciale dedicate, in functie de bonitatea si comportamentul de plata al partenerilor”, afirma expertii.
 
Analistii atrag atentia asupra pericolului adus de creditul furnizor, asa-zisa "sabie cu doua taisuri". Iata de ce:
 
”In conditiile in care nevoia de finantare a companiilor este semnificativa, si cum doar 12.000 dintre firmele romanesti sunt bancabile, tot mai multe firme apeleaza la creditul furnizor. In esenta, este vorba de o finantare acordata de partenerul de business, care permite plata cu intarziere de pana la 120-150 de zile fata de scadenta.
 
 Creditul furnizor este, insa, precum o sabie cu doua taisuri pentru ca, dincolo de efectele pozitive, afecteaza sanatatea financiara a economiei. Banii circula tot mai greu, iar cum majoritatea firmelor sufera de lipsa de lichiditate, oricand se poate ajunge la incapacitate de plata, fapt care antreneaza efecte pe orizontala”, explica Adrian Negrescu, managerul Frames.

Sondajul a fost realizat de Frames & Train Your Brain in perioada 2-7 mai 2019, pe un esantion de 180 de companii reprezentative din tot spectrul economic, de la comert si industria prelucratoare la constructii si turism.
 

Nu ne asteapta vremuri mai bune, prea curand...

Nici previziunile pentru viitorul apropiat nu ne aduc prea multe motive de bucurie. Vineri, Banca Nationala a Romaniei a majorat la 4,2% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 3,1% cat estimase initial.
 
Cu alte cuvinte, un noul val de scumpiri vine peste Romania. Alimentele, carburantii, serviciile, toate se scumpesc odata ce vectorul inflatiei creste, si toate atarna, inevitabil, de buzunarul tot mai subrezit al romanilor.
 
Tot vineri, FMI si Banca Mondiala Mondiala au declarat ca se asteapta ca PIB-ul economiilor mondiale sa scada in urmatoarea perioada, iar cel mai mare pericol in acest sens il reprezinta tensiunile comerciale dintre marile puteri ale lumii. Potrivit institutiilor, 70% dintre economiile lumii vor pune frana la cresterile economice, ceea ce creeaza un cadru periculos pentru o economie interna fragila cum este cea a Romaniei.
 
Cu doar o zi in urma acestor avertismente, Mugur Isarescu spulbera sperantele romanilor cu credite in lei, care se asteptau ca IRCC sa le tempereze scumpirile la rate. "Sa nu va asteptati ca acest IRCC vine ca un miracol si face dreptate pentru toata lumea", a spus Isarescu, explicand ca "ROBOR-ul, prin rolul sau de indicator pentru credite, a fost demonizat pur si simplu. Orice indicator are valoare cat timp este credibil. Daca il calci asa in picioare si il tii numai in pumni, isi pierde din credibilitate. Sunt foarte multi factori care actioneaza. In masura in care inflatia tinde sa creasca si publicul percepe acest lucru, ROBOR-ul datorita decalajului in timp, probabil ca, la 3 luni, va fi ceva mai mare decat IRCC-ul, dar nu cu mult si s-a dovedit acest lucru.
 
In schimb, daca inflatia vine in jos, si publicul percepe acest lucru, e foarte probabil ca ROBOR-ul sa fie mai mic decat IRCC-ul. Vom trai si vom vedea cum va fi. Nu putem sa spunem cu exactitate, pentru ca sunt multi factori care actioneaza in acest domeniu, inclusiv controlul lichiditatilor. Sa nu va asteptati ca acest IRCC vine ca un miracol si face dreptate pentru toata lumea. Este un indice care se adauga la o marja de dobanda pe care o au bancile si care este stabilita de fiecare banca in parte".
 
La alta zi departare, celebrul investitor si om de afaceri american, Robert Toru Kiyosaki, sintetiza, pe cat de pe scurt, pe atat de dur, ce ne asteapta in viitorul apropiat, la nivel economic: "Vine o criza economica mai grava decat cea din 2008", spunea autorul seriei de carti de educatie financiara "Tata bogat, tata sarac".
 
 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Psihologia investitiilor: Cum sa-ti controlezi emotiile pe o piata volatila
Business

Psihologia investitiilor: Cum sa-ti controlezi emotiile pe o piata volatila

today12 Dec. 2024
Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani
Financiar-Bancar

Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani

today12 Dec. 2024
Cum sa analizezi o companie inainte de a investi: Ghidul complet al indicatorilor financiari
Companii

Cum sa analizezi o companie inainte de a investi: Ghidul complet al indicatorilor financiari

today12 Dec. 2024
Modificari Codul fiscal 2025. Lista care-ti da bugetul peste cap
Economie

Modificari Codul fiscal 2025. Lista care-ti da bugetul peste cap

today12 Dec. 2024
Directiva NIS2, explicata. Uniunea Europeana ridica standardele de securitate cibernetica. Reguli noi pentru companii
Protectia datelor cu caracter personal

Directiva NIS2, explicata. Uniunea Europeana ridica standardele de securitate cibernetica. Reguli noi pentru companii

today12 Dec. 2024
Presedintele Iohannis, reactie la cald dupa ziua istorica in care Romania a fost primita in Schengen: Directia europeana ramane singura noastra cale reala de dezvoltare
Ultima ora

Presedintele Iohannis, reactie la cald dupa ziua istorica in care Romania a fost primita in Schengen: Directia europeana ramane singura noastra cale reala de dezvoltare

today12 Dec. 2024
Romania intra in Schengen de la 1 ianuarie 2025. Austriecii si olandezii ne-au lasat in pace!
Ultima ora

Romania intra in Schengen de la 1 ianuarie 2025. Austriecii si olandezii ne-au lasat in pace!

today12 Dec. 2024
NIS2 – O schimbare esentiala in peisajul securitatii cibernetice europene – ghid ESET
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

NIS2 – O schimbare esentiala in peisajul securitatii cibernetice europene – ghid ESET

today12 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum sa analizezi o companie inainte de a investi: Ghidul complet al indicatorilor financiari
Companii

Cum sa analizezi o companie inainte de a investi: Ghidul complet al indicatorilor financiari

today12 Dec. 2024
Modificari Codul fiscal 2025. Lista care-ti da bugetul peste cap
Economie

Modificari Codul fiscal 2025. Lista care-ti da bugetul peste cap

today12 Dec. 2024
Directiva NIS2, explicata. Uniunea Europeana ridica standardele de securitate cibernetica. Reguli noi pentru companii
Protectia datelor cu caracter personal

Directiva NIS2, explicata. Uniunea Europeana ridica standardele de securitate cibernetica. Reguli noi pentru companii

today12 Dec. 2024
Presedintele Iohannis, reactie la cald dupa ziua istorica in care Romania a fost primita in Schengen: Directia europeana ramane singura noastra cale reala de dezvoltare
Ultima ora

Presedintele Iohannis, reactie la cald dupa ziua istorica in care Romania a fost primita in Schengen: Directia europeana ramane singura noastra cale reala de dezvoltare

today12 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x