Noutati legislative pentru firme. Guvernul a decis: ce se intampla acum cu societatile INSOLVENTE
insolventafirme insolvente
Executivul de la Bucuresti tocmai a transmis Parlamentului Romaniei un proiect de lege deosebit de important pentru mediul de business din tara noastra. Conform actului normativ, este vorba despre prelungirea unor masuri aplicate pe perioada starii de alerta in domeniul insolventei.
Conform oficialilor guvernamentali, se pare ca masurile adoptate in perioada pandemica pentru firme au dat rezultate, motiv pentru care nu vor fi eliminate.
”Constatand efectele pozitive ale masurilor, cu caracter nerestrictiv, adoptate in materia insolventei pe durata starii de alerta, s-a considerat utila reluarea aplicabilitatii unora dintre acestea pentru un termen de 1 an, si anume a acelora care au fost concepute ca solutii in sprijinul debitorilor in dificultate, si care sunt si in spiritul evolutiilor recente din legislatia Uniunii Europene in domeniul restructurarii preventive si insolventei”, transmite Executivul.
Art. 46:
-
”(1) Debitorul aflat in stare de insolventa la data intrarii in vigoare a prezentei legi, sau care ajunge in stare de insolventa poate, pe durata starii de alerta, sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus prevederilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare, fara a avea insa obligatia de a introduce aceasta cerere. La cererea adresata tribunalului va fi atasata dovada notificarii organului fiscal competent cu privire la intentia de deschidere a procedurii insolventei. (2) Dispozitiile art. 66 alin. (1) din Legea nr. 85/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt aplicabile pana la incetarea starii de alerta, data de la care incepe sa curga si termenul de 30 de zile pe care acestea il prevad. Corelativ pana la aceeasi data, nu sunt aplicabile, in mod corespunzator, prevederile art. 66 alin. (2) si (3) din Legea nr. 85/2014, cu modificarile si completarile ulterioare”.
Art. 52:
-
”Pentru debitorul care si-a intrerupt activitatea total sau partial ca efect al masurilor adoptate de autoritatile publice competente potrivit legii, pentru prevenirea raspandirii pandemiei de COVID-19, pe durata starii de urgenta si/sau de alerta, durata initiala de executare a planului de reorganizare, prevazuta de art. 133 alin. (3) din Legea nr. 85/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, poate fi de 4 ani, cu posibilitatea prelungirii, fara a depasi o durata totala a derularii planului de 5 ani, si a modificarii, in mod corespunzator, daca este cazul, in conditiile art. 139 alin. (5) din Legea nr. 85/2014, cu modificarile si completarile ulterioare”.