O mare companie din retail anunta mutarea anului in agricultura romaneasca
kauflandferma regenerativaagriculturainvestitii
Institutul de Cercetare in Permacultura din Romania, impreuna cu retailer-ul Kaufland, anunta lansarea '' Sol si Suflet'' - prima ferma regenerativa din Romania si centru educational pentru fermierii la inceput de drum.
Prima ferma regenerativa din Romania va cultiva legume si fructe in sistem regenerativ organic si va contine solarii si tunele, sistem de colectare si tratare a apelor gri, sere pentru rasaduri ecologice si o livada mixta intercalata, aplicand tehnici si principii din permacultura si agricultura regenerativa practicate si consacrate la nivel international.
Conform reprezentantilor Institutului de Cercetare in Permacultura din Romania, acest nou tip de agricultura contribuie la diminuarea efectelor schimbarilor climatice prin sechestrarea carbonului in sol, in timp ce ofera produse sanatoase si sustine dezvoltarea unui viitor sustenabil.
Kaufland Romania contribuie la lansarea acestui program, prin investirea a 150.000 de euro. Ferma va avea 60.000 mp, in localitatea Vladeni din judetul Dambovita.
''Ferma cerceteaza si dezvolta modelul de productie regenerativ, oferind programe de educatie si formare profesionala pentru fermierii aflati la inceput de drum, care vor sa adopte acest tip de agricultura'', transmite Institutul.
Internship platit pentru agricultorii la inceput de drum
Sol si Suflet este si un centru educational rezidential, menit sa instruiasca tinerii interesati sa isi deschida propriile ferme regenerative. Completand un decalaj institutional in sprijinul proiectelor emergente de agricultura la scara mica, Fermele Incubator sunt instrumente noi care permit potentialilor fermieri sa acumuleze experienta practica intr-un context real de business si mentorat, transmite Institutul.
Cei interesati sa isi deschida si ei o ferma regenerativa sunt invitati sa aplice la programul de internship platit si sa participe la cursurile organizate de Institut.
''Vrem sa reinventam modul in care se face agricultura, stim ca este posibil sa producem hrana sanatoasa, de calitate, si sa generam profit pentru fermieri in timp ce crestem continuu fertilitatea naturala a solului, biodiversitatea, sechestram carbon atmosferic in sol si imbunatatim calitatea vietii fermierilor”, declara Ionut Badica, Presedinte ICPR.
Citeste si: Bursa de Valori Bucuresti a premiat performerii anului bursier 2020. Cine sunt castigatorii
Foto: freepik.com