Oamenii de afaceri din Romania nu mai vor sa vada CORUPTIE: trebuie sa ne unim fortele
coruptiebusinessafacerimediul privatcamera de comert
Saptamana aceasta a avut loc conferinta "Cele mai bune practici anticoruptie din S.U.A. – educatie si prevenire", eveniment organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), impreuna cu Sectia Comerciala a Ambasadei S.U.A. la Bucuresti.
Oamenii de afaceri si-au prezentat dezaprobarea pentru
fenomenul coruptiei, pe care il considera foarte distructiv pentru mediul de business, dar si o amenintare sociala majora, la nivel global.
Potrivit acestora, cu totii trebuie "sa ne unim fortele" si sa sprijinim lupta impotriva coruptiei, promovand instrumentele care faciliteaza transparenta si corectitudinea, in toate domeniile de activitate.
Principalele declaratii din cadrul evenimentului:
-
"In numele Guvernului SUA, felicit Camera de Comert si Industrie a Romaniei pentru organizarea sesiunii de astazi. Este intotdeauna important sa abordam subiectul luptei impotriva coruptiei in mediul de afaceri global. La nivel mondial, coruptia si lipsa de transparenta cresc costurile si riscurile de a face afaceri: descurajeaza investitiile, denatureaza preturile, perturba dezvoltarea economica si compromit achizitiile publice. Trebuie sa ne unim fortele pentru a contracara amenintarile globale la adresa securitatii noastre colective. Pentru a face acest lucru, trebuie sa promovam si sa sprijinim sisteme si institutii care sunt puternice, care se sustin reciproc si sunt lipsite de coruptie. Pentru Romania si Statele Unite, aceste valori sunt esentiale pentru apartenenta noastra comuna la NATO", a declarat insarcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei SUA, dl. David Muniz.
-
"CCIR promoveaza, in randul comunitatii de afaceri din Romania, o cultura bazata pe respingerea tuturor formelor de coruptie in relatiile cu sectorul public si privat, prin aplicarea unor mecanisme institutionalizate de prevenire si combatere la nivelul companiilor din Romania. Din perspectiva mediului de afaceri, coruptia reduce oportunitatile pietei pentru afaceri legitime, creste nejustificat costurile activitatilor de afaceri, creeaza un mediu de operare neospitalier si imprevizibil, creeaza riscul de urmarire penala pentru incalcarea legii, creste riscul de deteriorare a reputatiei, afecteaza substantial intreprinderile mici si furnizorii. Trebuie sa avem o corelare mai buna intre Ministerul Finantelor si Ministerul Justitiei in ceea ce priveste bilantul anual depus de catre companiile active. La nivelul lunii noiembrie 2021, din totalul de 1.102.777 companii active, au depus bilantul doar 768.367 de societati comerciale active. Vorbim, astfel, de peste 334 de mii de societati care nu depun bilantul anual si care, in acest fel, eludeaza controalele ANAF. Nu exista sanctiuni semnificative pentru nedepunerea bilantului anual", a declarat presedintele CCIR, dl. Mihai Daraban.
-
"Pentru FBI, combaterea fenomenului coruptiei ramane o prioritate pentru ca reprezinta un real pericol la nivel mondial. Coruptia poate afecta securitatea granitelor, poate afecta viata noastra de zi cu zi prin inducerea unei lipse de siguranta atunci cand pur si simplu mergi pe strada sau atunci cand treci peste un pod. In SUA, fenomenul coruptiei genereaza pierderi anuale de miliarde de dolari. Pentru a combate acest fenomen nu este necesar numai sa investigam, ci si sa oferim infomatii importante despre care sunt noile trenduri, despre care sunt amenintarile sau care sunt noile scheme de eludare a legii. FBI-ul trebuie sa faca primul pas si sa vina catre mediul privat si sa intrebe cu ce ii poate ajuta. Numai impreuna cu mediul de afaceri, prin coordonare si prin educare putem sa construim o adevarata rezilienta impotriva acestui flagel", sustine seful FBI pentru Romania si Moldova, Departamentul de Justitie al SUA, dna. Monika A. Wasiewicz.
-
"O singura companie corupta poate duce la distrugerea industriei din care face parte. La fel cum cateva persoane corupte dintr-o tara pot distruge din multe puncte de vedere intregul stat. Programul Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) a luat fiinta in anul 1977 pentru ca, pana in acel moment, nu aveam echipe dedicate combaterii coruptiei internationale. O componenta a acestui program vizeaza si furtul de fonduri guvernamentale de catre politicienii corupti. Foarte des, acestia spala bani in SUA, ceea ce face ca interventia FBI sa poata fi extinsa si in afara granitelor. Orice atinge sistemul bancar american sau piata imobiliara atrage dupa sine interventia FBI. Este o lupta constanta, dar pe care o castigam pas cu pas", au transmis reprezentanti ai FBI.