Taxe mai mari, firme mai putine. Masurile fiscale strang latul in jurul IMM-urilor din Romania
masuri fiscaleimm-urimediu de afaceriinsolventa firmeconcedieri
Anul 2025 aduce in prim plan o realitate dura pentru micii antreprenori din Romania: taxele cresc, iar stabilitatea scade. Potrivit unui sondaj realizat de specialistii din cadrul Monasi Cursuri si Consultanta, 60% dintre IMM-uri sunt „foarte afectate” de noile masuri fiscale. Majoritatea respondentilor anunta reduceri de cheltuieli, investitii puse pe pauza si angajari blocate. Doar o minoritate de 4% sustine ca nu resimte impactul noilor taxe.
Aceasta presiune fiscala vine intr-un moment in care increderea in economie este la cote minime. Peste jumatate dintre antreprenori descriu 2025 ca un an „instabil si imprevizibil”, in timp ce 23% il numesc „tumultuos”. In acest climat, doar 12% dintre IMM-uri spun ca au inregistrat o evolutie pozitiva. Restul isi regleaza asteptarile si incearca sa supravietuiasca. Uneori, supravietuirea este posibila doar prin masuri radicale precum relocarea activitatii in Republica Moldova sau Dubai.
Deciziile pripite ale guvernantilor pun in pericol existenta multor afaceri
Tactica de adaptare variaza de la o firma la alta. Unii cresc preturile, altii
taie din echipa, iar cativa isi reorienteaza eforturile catre promovare, sperand sa-si salveze marjele. Tot mai multi antreprenori incep sa recunoasca faptul ca nu mai pot gestiona singuri avalansa de schimbari. Creste astfel cererea pentru servicii de consultanta strategica si coaching de business. Mona Bárdos, fondatoarea platformei Monasi, spune ca lipsa de claritate si deciziile pripite pun in pericol chiar existenta multor afaceri.
Problema de fond nu este doar fiscalitatea, ci lipsa unei directii clare in business. Multi antreprenori nu isi urmaresc obiectivele in mod profesionist, nu folosesc indicatori de performanta si nu au o strategie de adaptare sau dezvoltare. In lipsa unui plan, activitatea lor devine haotica: deciziile financiare sunt impulsive, vanzarile nu se traduc in profit, iar resursele personale ale antreprenorului se consuma rapid, blocand scalarea.
Cresterea numarului de insolvente este un alt semnal de alarma. In 2024, Romania a inregistrat un avans de aproape 10% al firmelor intrate in incapacitate de plata, comparativ cu anul precedent. In 2025, acest trend pare sa continue, iar lipsa unui raspuns adaptat la nivelul IMM-urilor ar putea transforma dificultatea economica intr-o criza extinsa de incredere si functionare in sectorul privat.
Citeste si: Ghidul angajatorului. Stiti la ce se refera “adaptarea rezonabila la locul de munca”?
Sursa foto: freepik.com