Pentru a promova un mediu creativ la locul de munca, trebuie mai intai sa ii ajuti pe oameni sa isi dezvolte gandirea creativa. Se intampla, adesea, ca angajatii sa intre intr-o rutina de munca si sa nu isi mai foloseasca imaginatia la cote ridicate. Incurajeaza ideile inovatoare pentru a cultiva o cultura creativa in organizatie.
Angajatii sunt mai inspirati cand isi desfasoara activitatea intr-o atmosfera reconfortanta, alaturi de un grup divers de colegi.
Sunt numeroase modalitati prin care poti incuraja gandirea creativa a angajatilor si este bine sa incerci cat mai multe strategii, deoarece oamenii reactioneaza diferit cand li se cere sa gandeasca „outside the box“. De aceea, trebuie sa le identifici pe cele adecvate angajatilor din organizatia ta. Sunt insa cateva elemente general valabile, care contribuie la bunastarea oamenilor si, prin urmare, la sporirea creativitatii la locul de munca. Unul dintre acestea este spatiul de lucru sigur, in care angajatii sa se simta protejati de amenintarile de tip patogen. Drept urmare, implementarea unor masuri de imunizare a spatiului de lucru, pentru ca angajatii sa scape de grija sanitara, poate contribui la stimularea creativitatii. O solutie in acest sens este IMMUNE Building Standard™, o certificare pentru cladiri ce contine peste 130 de masuri sanitare, de inginerie, arhitecturale si operationale, menite sa imbunatateasca rezilienta spatiilor interioare in fata riscurilor pentru sanatate.
Totodata, sunt cateva elemente din amenajarea spatiului de lucru care contribuie la promovarea creativitatii. Sunetele, culorile, temperatura si lumina joaca un rol important in sporirea productivitatii angajatilor.
Angajatii au nevoie de medii cu niveluri de sunet diferite. Spatiile linistite sunt ideale pentru momentele in care angajatii au nevoie sa se concentreze, dar un sunet ambiental, la un nivel moderat, contribuie la sporirea creativitatii. De multe ori, conversatiile colegilor reprezinta o sursa majora de distragere a atentiei si pot stopa procesul creativ.
De asemenea, culorile pot influenta energia pe care o da un spatiu de lucru. Birourile amenajate in culori banale, precum alb, gri, bej, maro si cafeniu, sunt sterile, apasatoare si nu ajuta la sporirea imaginatiei. Peretii albi sunt greu de privit dupa minutele petrecute cu ochii in ecrane. In schimb, un spatiu de lucru colorat favorizeaza creativitatea.
Cu cat angajatii provin din medii diferite si au opinii diverse, cu atat va fi mai mare numarul ideilor inovative pe care le vor prezenta pentru inflorirea businessului. Incurajarea exprimarii libere si construirea unei culturi organizationale puternice contribuie la cresterea gradului de fericire a angajatilor. Cu cat sunt mai multumiti la locul de munca, cu atat sunt mai creativi si, implicit, mai productivi.
Angajatii sunt mai dornici sa-si expuna opiniile daca cred ca ideile lor vor fi implementate. Pe de alta parte, ei ar putea sa se retraga daca simt ca nu sunt inclusi si parerile lor nu conteaza. De aceea, este esential ca de fiecare data cand o idee buna este implementata sa ii fie recunoscute meritele celui care a propus-o. Astfel, toti angajatii vor fi mai motivati sa vina cu idei inovative.
De asemenea, diversitatea contribuie la dezvoltarea unei gandiri creative. E bine ca un business sa aiba angajati din medii diferite, care au absolvit scoli diverse, iar activitatea lor precedenta nu se aseamana. Angajatii care se aseamana, atat in ceea ce priveste educatia cat si experienta, pot avea idei care incep sa para repetitive dupa un timp.
Angajatii care sunt lasati sa fie creativi si sa lucreze la proiectele care ii pasioneaza aduc plus valoare afacerii. De pilda, Google, care este una dintre cele mai inovative companii din lume, isi incurajeaza angajatii sa dedice 20% din timpul de lucru unor proiecte care ii pasioneaza. Implementata in 2004, aceasta strategie a dus la aparitia unor inventii de succes, precum AdSense, Gmail si Google Talk.
Sursa foto: Anel Alijagic/ Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Cum sa iti transformi afacerea intr-una prietenoasa cu mediul, pentru a atrage clienti interesati de sustenabilitate
Cum ti se pot fura bani de pe card, cand scoti cash de la ATM
Partenerii nostri
Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate, pe parcusul unui an?
Actiuni de motivare non-financiara a salariatilor - ce pot face angajatorii?
Ministerul Muncii: 55% dintre persoanele cu dizabilitati sa fie angajate pana in 2027
Posta Romana a inceput distribuirea scrisorilor de informare cu privire la amnistia fiscala
Nota de creditare primita in SPV: se inregistreaza in contabilitate?
TVA de 9% pentru hrana albinelor. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si