Toti angajatii trebuie sa stie: cum poti obtine in 2022 o ZI LIBERA platita, IN PLUS fata de cele legale
recensamant 2022zile libere 2022zi libera platita
In mod normal, anul 2022 contine 15 zile libere pentru angajatii romani, majoritatea fiind sarbatori foarte importante. Totusi, angajatii trebuie sa stie ca exista sansa de a mai obtine o zi libera in plus, chiar platita.
Este vorba despre ziua libera obtinuta ca urmare a participarii la recensamant. Mai exact, conform prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 19 din 4 februarie 2020, persoanele salariate (in mediul public sau privat), care se autorecenzeaza prin intermediul internetului au dreptul la o
zi libera, platita. Dovada autorecenzarii on-line se realizeaza prin prezentarea codului de confirmare a incheierii cu succes a autorecenzarii, conform documentului oficial.
Autorecenzarea va putea fi efectuata de pe orice telefon mobil tip smartphone, de pe tableta, laptop sau calculator. Completarea chestionarului se poate face o singura data, iar timpul de completare variaza intre 4 si 14 minute.
Ai dreptul de a primi ziua libera platita in termen de maximum 12 luni de la data realizarii cu succes a autorecenzarii, repectiv pana cel tarziu in luna mai a anului 2023.
"Pentru a primi ziua libera platita trebuie sa accesezi platforma www.recensamantromania.ro/ in perioada martie-mai 2022, cand se realizeaza colectarea on-line a inregistrarilor individuale si a celor referitoare la gospodarii, locuinte si cladiri si sa obtii codul de confirmare a incheierii cu succes a autorecenzarii, pe care sa-l trimiti angajatorului.
Ziua libera platita se acorda persoanei salariate, indiferent daca aceasta a realizat autorecenzarea on-line pentru sine si pentru alti membri ai gospodariei, sau pentru alte persoane", conform
eJobs.
"Este primul recensamant din istoria recensamintelor din Romania in care nu se va folosi hartia in nicio etapa. El este conceput cu trei etape de desfasurare, trebuie sa le spunem pe toate ca sa se inteleaga mai bine felul in care se va desfasura", a declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al Institutului National de Statistica, Vladimir Alexandrescu.
Atentie: Persoanele care nu vor sa participe la recensamant sau refuza sa raspunda la intrebarile recenzorilor sunt pasibile de amenzi serioase. Amenzile variaza intre 1.000 si 3.000 de lei!
Iata calendarul complet al celor 15 zilele libere din 2022, prevazute de Codul muncii:
-
1 ianuarie, 2 ianuarie (sambata si duminica) — Anul Nou
-
24 ianuarie (luni) — Ziua Unirii Principatelor Romane
-
22 aprilie — Vinerea Mare,
-
24 -25 aprilie (duminica si luni) — Paste ortodox 2022
-
1 mai (duminica) — Ziua Muncii
-
1 iunie (miercuri) — Ziua Copilului
-
12 iunie (duminica) – Rusalii, 13 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
-
15 august (luni) — Adormirea Maicii Domnului
-
30 noiembrie (miercuri) — Sfantul Andrei
-
1 decembrie (joi) — Ziua Nationala a Romaniei
-
25 decembrie, 26 decembrie (duminica si luni) — Craciunul
-
doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.