Cazul revistei Familia - o defrisare culturala pusa la cale de Consiliul Judetean Bihor
Oradea este un oras frumos, cu o istorie consemnata inca din secolul al XII-lea. Dupa 1989, Oradea a ramas tot un oras frumos, insa a devenit din ce in ce mai jerpelit, mai putin ingrijit. In ultimii zece ani, Oradea nu s-a schimbat (nici n-ar fi fost cu putinta sa se schimbe o istorie aproape milenara), insa, incet-incet, a inceput sa-si recapete maretia frumusetii de odinioara.
Intoarcerea la stralucirea ce parea de tot apusa s-a datorat atentiei pe care institutia Primariei a acordat-o mostenirii istorice a orasului.
Care Primarie a fost condusa, vreme de trei mandate, intre 2008 si 2020 de catre Ilie Bolojan.
La alegerile locale din acest an, Bolojan (PNL) nu a mai candidat pentru functia de primar, ci a preferat o pozitie in Consiliul Judetean. Prin urmare, la ora actuala, Bolojan este presedintele Consiliului Judetean Bihor.
Din aceasta pozitie, domnul Bolojan a decis sa faca economii la fondul de salarii, prin reduceri de personal.
Dupa ce a terminat de facut curatenie in randul bagatorilor de seama din Consiliul Judetean, domnul Bolojan a decis sa treaca la nivelul urmator, si anume la institutiile de cultura ale judetului.
Etapa a treia, i-a spus presedintele Consiliului Judetean, intr-o recenta conferinta de presa: "Aceasta este etapa a treia, care finalizeaza reorganizarile de institutii pe care ne-am propus sa le facem pana la finalul acestui an, urmand ca anul viitor, analizand efectele acestei reorganizari, cel mai tarziu pana in vara, sa optimizam lucrurile acolo unde se va dovedi ca este necesar. Asa cum stiti, prima etapa a constat in reorganizarea aparatului propriu al Consiliului Judetean, a doua etapa, asociatiile si fundatiile, iar acum institutiile din subordine."
Printre institutiile de cultura care au intrat in colimatorul lui Ilie Bolojan se numara, printre altele: Biblioteca Judeteana "Gheorghe Sinca", revista de cultura "Familia", revista culturala "Varad", Scoala de Arte "Francisc Hubic", Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bihor, Muzeul Tarii Crisurilor, Teatrul "Regina Maria", Teatrul "Szigligeti" si Filarmonica de stat Oradea.
Aceasta "a treia etapa" de reduceri de personal va afecta, cum se vede, si revista "Familia".
Publicatiunea in cauza a fost infiintata la Budapesta, la anul 1865, de catre Iosif Vulcan, si si-a prpopus, din capul locului, "sa contribuie la raspandirea culturii romane in Transilvania, la cultivarea limbii si a constiintei nationale."
In timp, Familia a devenit o institutie culturala de valoare nationala si, asa cum stie orice absolvent de gimnaziu din Romania, aici a debutat, la 25 februarie/ 9 martie 1866, Mihai Eminescu, cu poezia "De-as avea…"
Mai mult, Iosif Vulcan este si nasul literar al poetului, pe care l-a convins sa-si schimbe numele din Eminovici in Eminescu.
In paranteza fie spus, de la "Familia" Eminescu a primit si singurii bani din viata sa ca drepturi de autor.
"De-as avea…" a aparut insotita de urmatoarea nota a redactiei: "Cu bucurie deschidem coloanele foii noastre acestui june numai de 16 ani, care cu primele sale incercari poetice trimise noua, ne-a surprins placut."
Prin "antecedentele" sale culturale, dintre care l-am evocat doar pe cel mai bogat in semnificatii, revista "Familia" a dovedit si a confirmat ca este o institutie de interes national.
Acum, Consiliul Judetean Bihor, sub bagheta lui Ilie Bolojan, vrea sa comita o Hotarare prin care "Familia" sa-si piarda independenta, identitattea si personalitatea.
"Familia" ar urma sa devina, in "viziunea" Consiliului Judetean Bihor, un soi foaie-anexa a Bibliotecii judetene.
Iar acest lucru nu denota ignoranta (e de presupus ca toti membrii CJ Bihor au cel putin studii gimnaziale) ci indiferenta, daca nu chiar repulsie fata de cultura, atata cata si unde mai este.