Emisiuni numismatice ale BNR, de 1 Decembrie 2019

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Emisiuni numismatice ale BNR, de 1 Decembrie 2019
Emisiuni numismatice ale BNR, de 1 Decembrie 2019
de Vlad Strunescu la 27 Nov. 2019
Urmareste-ne pe Google News
1 decembrie 2019monede 1 decembriemonede bnrbancnote bnrnumismatica bnr

Incepand cu 1 decembrie 2019, Banca Nationala a Romaniei va lansa in circuitul numismatic o moneda din aur cu tema Istoria aurului - moneda de 50 lei cu milesimul 1922 si o bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 de lei, cu tema Desavarsirea Marii Uniri - Ion I.C. Bratianu.

Moneda din aur va avea valoarea nominala de 10 lei. Moneda este rotunda, cu diametrul de 13,92 milimetri si greutatea de 1,224 grame. Aversul monedei reda reprezentarea aversului monedei din aur de 50 lei cu milesimul 1922, inscriptia ROMANIA, valoarea nominala, anul de emisiune si stema Romaniei.

Citeste si: Banca Nationala va lansa bancnota de 20 de lei. Prima personalitate feminina pe o bancnota romaneasca de circulatie: Ecaterina Teodoroiu

Reversul monedei reda reprezentarea reversului monedei din aur de 50 lei cu milesimul 1922 si inscriptia pe doua randuri ISTORIA AURULUI MONEDA DE 50 LEI 1922.
 
Bancnota va avea urmatoarele caracteristici: dimensiuni: 147x82 mm, cu o toleranta de ± 1 mm; culoare predominanta: albastru;
imprimata in tehnica mixta plana/in relief, pe suport de polimer.
 
Pe aversul bancnotei, se regasesc urmatoarele elemente grafice reprezentative: in partea dreapta, in prim-plan, portretul lui Ion I.C. Bratianu, dedesubt, numele acestuia si anii de viata, respectiv ION I.C. BRATIANU 1864-1927, iar, in centru, o imagine a placii Ordinului Carol I, ordin pe care Ion I.C. Bratianu l-a primit in anul 1922. In plan secund, in zona centrala, se afla o imagine de interior a Ateneului Roman.
 
Tot pe avers mai sunt imprimate: stema Romaniei, denumirea bancii centrale BANCA NATIONALA A ROMANIEI si medalionul cu sigla BNR. 
 
Valoarea nominala este inscrisa de patru ori, dupa cum urmeaza: in stanga jos pe orizontala, in cifre, 100, in partea centrala, jos, pe orizontala, pe doua randuri, in litere, LEI UNA SUTA, in dreapta jos pe verticala, in litere UNA SUTA LEI si in dreapta sus pe verticala, in cifre, 100. In partea centrala, stanga sus, se afla medalionul cu elementul de suprapunere, reprezentand o stilizare a unui luminator de pe cupola interioara a Ateneului Roman. Semnaturile guvernatorului si casierului central sunt imprimate in partea centrala, deasupra valorii nominale in litere.
 
Data punerii in circulatie, respectiv 1 decembrie 2019, este imprimata pe verticala, in dreapta bancnotei. Pe fondul bancnotei, sunt imprimate, in culori atenuate, motive geometrice stilizate. Pe reversul bancnotei compozitia grafica include: in stanga, o imagine de epoca a fostului palat al Adunarii Deputatilor a Parlamentului Romaniei, actualmente Palatul Patriarhiei si, central, o imagine a reversului insemnului Ordinului Carol I.
 
In partea de jos a bancnotei este imprimat pe orizontala, pe doua randuri, textul: FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSESTE CONFORM LEGILOR. Sus, pe orizontala, se afla denumirea bancii centrale, BANCA NATIONALA A ROMANIEI, iar sigla BNR este pozitionata in dreapta sus si in stanga jos.
 
In partea centrala, dreapta sus, se afla medalionul cu elementul de suprapunere, reprezentand o stilizare a unui luminator de pe cupola interioara a Ateneului Roman. Valoarea nominala este imprimata astfel: pe verticala in stanga sus si in centru jos, in cifre, 100, pe orizontala, in stanga sus, in zona seriei si in dreapta jos, tot in cifre, 100, si in stanga jos, in litere, UNA SUTA LEI.
 
Pe fondul bancnotei sunt imprimate, in culori atenuate, motive geometrice stilizate. Seria si numarul bancnotei sunt tiparite cu litere si cifre, in doua culori, rosu si negru, astfel: in stanga pe orizontala, cu cerneala rosie, cu caractere de inaltime crescatoare si in dreapta pe verticala, cu cerneala neagra si caractere de aceeasi inaltime.
 

Elemente de siguranta exceptionale

In scopul protejarii impotriva falsificarii, bancnota include urmatoarele elemente de siguranta destinate publicului: elemente de siguranta vizibile pe ambele fete ale bancnotei, incluse in substratul de polimer: 
 
- fereastra transparenta complexa, pe verticala, care contine: in centru, portretul lui Ion I.C. Bratianu realizat in tehnica multiton;
in partea superioara, o reprezentare grafica a reversului insemnului Ordinului Carol I, care are in mijloc un element vizibil doar la privirea contra unei surse punctiforme de lumina; in jurul zonei centrale, precum si in partea superioara si inferioara a ferestrei transparente, elemente grafice realizate cu cerneala optic variabila (albastru-verde), care isi schimba culoarea in functie de unghiul sub care sunt privite;
 
- filigran, reprezentand un fragment din placa Ordinului Carol I si sigla BNR, vizibil atunci cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului;
 
- fir de siguranta magnetic, care include in negativ microtextul ROMANIA 100, citibil din patru directii diferite;
 
In plus, vizibile numai pe revers, sunt elemente grafice de dimensiuni diferite realizate cu cerneala albastra iridescenta, care contin in negativ valoarea nominala 100.
 
Elemente de siguranta adaugate prin imprimare:
 
- imprimare in relief, detectabila prin palpare: pe aversul bancnotei, portretul lui Ion I.C. Bratianu, stema Romaniei, imaginea placii Ordinului Carol I, denumirea bancii centrale BANCA NATIONALA A ROMANIEI, medalionul cu sigla BNR, valoarea nominala in cifre si litere, elementul embosat 100 din fereastra transparenta si textul pe doua randuri LEI UNA SUTA, tiparit cu cerneala care isi schimba culoarea din auriu in verde cand bancnota este privita sub diferite unghiuri de inclinare;
pe reversul bancnotei, fostul palat al Adunarii Deputatilor a Parlamentului Romaniei, actualmente Palatul Patriarhiei, imaginea reversului insemnului Ordinului Carol I, denumirea bancii centrale BANCA NATIONALA A ROMANIEI, sigla BNR, dreptunghiul cu sigla BNR, valoarea nominala in cifre pe verticala, in stanga sus si pe orizontala in dreapta jos si in litere pe orizontala, in stanga jos si textul FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSESTE CONFORM LEGILOR;
 
- imagine latenta: pe reversul bancnotei, inscriptia „BNR” aflata pe imaginea fostului palat al Adunarii Deputatilor a Parlamentului Romaniei, actualmente Palatul Patriarhiei, deasupra usilor de la intrare, vizibila cand bancnota se priveste sub diferite unghiuri de inclinare;
 
- element de suprapunere avers-revers: o stilizare a unui luminator de pe cupola interioara a Ateneului Roman. Suprapunerea se realizeaza cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului;
 
- microperforatii laser: valoarea nominala 100 amplasata in zona centrala, pe directie verticala;
 
- liniatura antiscaner si anticopiere: pe zonele libere din stanga si din dreapta, pe ambele fete ale bancnotei;
 
- design securizat cu imprimare plana in iris: pe avers, sus in centru, si pe revers, jos in centru.
 
Atat pe aversul, cat si pe reversul bancnotei se regasesc, suplimentar, si elemente de siguranta adaugate prin imprimare, detectabile cu aparatura speciala, respectiv:
 
- microtext imprimat plan: pe avers: BNR, dedesubtul si deasupra jumatatii stangi a portretului lui Ion I.C. Bratianu; pe revers: BNR imprimat in negativ, in medalionul stilizat.
 
- microtext in relief: pe avers: BANCA NATIONALA A ROMANIEI, deasupra textului cu denumirea bancii centrale de emisiune si BNR in interiorul cifrelor reprezentand valoarea nominala, in stanga jos; pe revers: BNR, in dreptunghiul din partea stanga si in cifrele reprezentand valoarea nominala, din partea dreapta.
 
- imprimare cu cerneala vizibila in lumina ultravioleta pe revers: imagine gen timbru cu valoarea nominala a bancnotei in cifre, in stanga, pe orizontala 100, cu luminiscenta galben-verzuie in lumina ultravioleta; seria si numarul bancnotei in stanga, pe orizontala, in culoare rosie, cu luminiscenta oranj in lumina ultravioleta si in dreapta, pe verticala, in culoare neagra, care prezinta luminiscenta galben-verzuie in lumina ultravioleta;
 
- magnetism: seria si numarul bancnotei imprimate cu cerneala neagra.
 
Tirajele aprobate pentru aceste emisiuni numismatice sunt: moneda din aur cu tema Istoria aurului - moneda de 50 lei cu milesimul 1922, 1.000 de monede; bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, cu tema Desavarsirea Marii Uniri - Ion I.C. Bratianu - 30.000 bancnote.
 
Moneda din aur cu tema Istoria aurului - moneda de 50 lei cu milesimul 1922, ambalata in capsule de metacrilat transparent, va fi insotita de brosuri de prezentare redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului BNR si casierului central.
 
Bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, cu tema Desavarsirea Marii Uniri - Ion I.C. Bratianu, va fi inclusa intr-un pliant de prezentare.
 
Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur cu tema Istoria aurului - moneda de 50 lei cu milesimul 1922, inclusiv brosura de prezentare este de 440 de lei.
 
Pretul de vanzare al bancnotei aniversare pentru colectionare este de 150 de lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.
 
Moneda din aur cu tema Istoria aurului - moneda de 50 lei cu milesimul 1922 si bancnota aniversara pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, cu tema Desavarsirea Marii Uniri - Ion I.C. Bratianu au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.
 
Lansarea in circuitul numismatic a monedei din aur cu tema Istoria aurului - moneda de 50 lei cu milesimul 1922 si a bancnotei aniversare pentru colectionare, cu valoarea nominala de 100 lei, cu tema Desavarsirea Marii Uniri - Ion I.C. Bratianu se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Citeste si: Modificari de ultima ora la OUG 114: Se anuleaza toate taxele...
 
Pentru rezervarea pieselor numismatice in vederea achizitionarii puteti utiliza acest formular.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
Avem peste 1,2 milioane de bugetari in toata Romania: unde lucreaza cei mai multi angajati la stat
Ultimele stiri economice

Avem peste 1,2 milioane de bugetari in toata Romania: unde lucreaza cei mai multi angajati la stat

today25 Apr. 2024
Astepti musafiri de Paste? Iata cum sa fii o gazda buna, fara sa te epuizezi si fara sa iti fie rusine sa spui NU
Analize

Astepti musafiri de Paste? Iata cum sa fii o gazda buna, fara sa te epuizezi si fara sa iti fie rusine sa spui NU

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x