Varsta de pensionare in Romania este de 65 de ani, insa exista niste exceptii de la aceasta regula, exceptii despre care multi romani nici macar nu stiu. Mai mult decat atat, lista exceptiilor ar putea sa se extinda in viitorul nu foarte indepartat, noi categorii de romani urmand sa aiba dreptul de a iesi la pensie mai devreme.
In acest sens, un nou proiect de lege care vizeaza modificarea Legii Pensiilor a trecut la inceputul acestei saptamani de Camera Deputatilor, for decizional in aceasta privinta. Potrivit acestui proiect, lista romanilor care vor avea dreptul de a iesi la pensie cu doi ani mai devreme s-ar putea extinde. Totul va depinde insa de nivelul de poluare din regiunea in care oamenii au lucrat.
Potrivit proiectului de lege adoptat deja in Camera Deputatilor, art. 65 din Legea Pensiilor nr. 263/2010 privind reducerea varstei standard de pensionare cu doi ani, fara penalizare, va fi modificat. De aceasta exceptie de la regula beneficiaza romanii care au locuit peste 30 de ani in zone afectate de poluare si pe o raza de opt kilometri in jurul lor. Modificarea care urmeaza sa fie facuta face referire la numarul de localitati considerate a fi fost afectate de poluare.
„Beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani, fara penalizare, persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta din cauza extractiei, prepararii si arderii carbunelui sau a sisturilor bituminoase, a extractiei si prepararii minereurilor de uraniu, a extractiei si prelucrarii minereurilor feroase si neferoase cu continut de praf sau de emisii de gaze cu efect de sera, de amoniac si derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat si siliciu ori de radiatii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice si/sau de cocs metalurgic, a prelucrarii titeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a titeiului parafinos si neparafinos, a distilarii titeiului in vederea producerii pacurii si a uleiurilor”, potrivit textului legii.
Conform modificarilor adoptate, la lista actuala de localitati afectate de poluare urmeaza sa se adauge si urmatoarele: localitatile Bistra, Salciua din judetul Alba, Alunis, Arad, Cicir, Fantanele, Frumuseni, Horea, Mandruloc, Tisa Noua, Vladimirescu din judetul Arad, Pitesti din judetul Arges, Comanesti din judetul Bacau, Codlea din judetul Brasov si Giurgiu din judetul Giurgiu.
Lista completa de zone afectate de poluare include si urmatoarele localitati: Maieru, Rodna si Sant din judetul Bistrita-Nasaud, Codlea, Crizbav, Fagaras, Feldioara, Halchiu, Satu Nou si Victoria din judetul Brasov, Braila, Chiscani si Tichilesti din judetul Braila, Anina, Armenis, Ciudanovita, Moldova Noua, Otelu Rosu si Resita din judetul Caras-Severin, Aghiresu, Campia Turzii, Capusu Mare, Dej, Iara si Turda din judetul Cluj, Navodari din judetul Constanta, Baraolt din judetul Covasna, Targoviste si Titu din judetul Dambovita, Isalnita din judetul Dolj, Galati din judetul Galati, Giurgiu din judetul Giurgiu, Branesti, Balteni, Bustuchin, Calnic, Dragotesti, Farcasesti, Ionesti, Matasari, Motru, Negomir, Plopsoru, Prigoria, Rosia de Amaradia, Rovinari, Turburea, Turceni si Urdari din judetul Gorj”.
Foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si