An istoric pentru agricultura romaneasca. Afacerile cu grau si porumb sunt la cote record

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
An istoric pentru agricultura romaneasca. Afacerile cu grau si porumb sunt la cote record
An istoric pentru agricultura romaneasca. Afacerile cu grau si porumb sunt la cote record
de Alexandra Stanescu la 31 Oct. 2018
Urmareste-ne pe Google News
record agriculturaagricultura romaniaproductie recordrecord graurecord porumb

Romania inregistreaza, in 2018, cel mai bun rezultat agricol din istorie. Productia record de grau si porumb plaseaza cifra de afaceri din agricultura aproape de 8 miliarde de euro, potrivit expertilor KeysFin, intr-o analiza privind evolutia business-ului din acest sector.

Datele Ministerului Agriculturii arata ca productia de grau din acest an este mai mare cu 200.000 de tone fata de 2017, depasind 10 milioane de tone, iar cea de porumb ar urma sa se situeze intre 14,5 si 15 milioane tone, comparativ cu 11,8 milioane de tone cat va recolta Franta. 

Citeste si: TAGRO, primul tractor agricol romanesc produs dupa un deceniu
 
Asta inseamna ca Romania va prelua coroana de cel mai mare producator european de porumb, arata estimarile Asociatiei Generale a Producatorilor de Porumb (AGPM). Si la orz si orzoaica, Romania a avut o productie buna, mult mai mare ca anul trecut.
 
Potrivit analistilor KeysFin, performanta spectaculoasa din sectorul agricol se datoreaza investitiilor majore in optimizarea fluxurilor de productie, de la folosirea unor seminte performante la eficientizarea si modernizarea lucrarilor de intretinere a culturilor si recoltare mecanizata, inclusiv prin monitorizarea prin satelit. 
 
Din multe puncte de vedere, agricultura romaneasca a facut pasi uriasi spre modernizare, iar efectele se vad in recoltele tot mai mari, de la an la an.
 
In agricultura romaneasca, activeaza aproximativ 12.727 de companii specializate in cultivarea plantelor, care au generat, anul trecut, peste 64% din totalul afacerilor din agricultura.
 
Cu cresterea animalelor se ocupa peste 3.247 de firme (29% din totalul cifrei de afaceri ), iar, in sectorul activitatilor agricole mixte, activeaza 1.272 de companii, care asigura 7,6% din totalul business-ului din agricultura.
 
Potrivit datelor KeysFin, afacerile din agricultura au crescut cu 20,7%, in 2017, fata de 2013, si cu 6,8%, fata de 2016, la 35 de miliarde de lei, iar, pentru 2018, se estimeaza depasirea nivelului de 36 miliarde de lei.
 
"Rezultatele excelente de productie pentru grau si porumb ar urma sa contribuie semnificativ la acest rezultat record, temperat insa, din pacate, de problemele majore din sectorul cresterii animalelor, unde pesta porcina a afectat semnificativ afacerile producatorilor si distribuitorilor”, afirma expertii.
 
Dincolo de criza pestei porcine, interesul pentru agricultura este tot mai mare in randul investitorilor, numarul firmelor crescand cu peste 7% fata de 2013, la 17.246.
 
Mai mult, in primele 7 luni din 2018, s-au infiintat 1.450 de companii noi (plus 27% fata de aceeasi perioada din 2017), dar au disparut aproape 6.500, cu 33% mai multe decat in primele luni din 2017.
 
"Agricultura romaneasca se afla in plin proces de consolidare, dovada ca in piata au avut loc, in ultimii 2-3 ani, foarte multe fuziuni si achizitii. Sunt investitori straini, in principal, care au preluat mari suprafete de terenuri si ferme, oferind suportul logistic care a permis dezvoltarea acestor recolte record, in ciuda problemelor cu seceta”, potrivit analistilor.
 
Numarul angajatilor din agricultura a crescut cu 6%, fata de 2013, la 85.400, dar a scazut cu 2%, in comparatie cu 2016. In 2017, costul mediu per angajat a crescut mult mai rapid decat productivitatea muncii, cu 63,4%, fata de 2013, si cu 18%, in raport cu 2016, la 3.540 de lei per angajat. Productivitatea  muncii din acest sector a marcat, anul trecut, un avans de 14%, fata de 2013, si unul de 9%, fata de 2016.

Citeste si: Pentru ce salariu accepta romanii joburi de groaza, gen gropar sau calau
 
Dar, si in acest sector, criza acuta de forta de munca isi spune cuvantul. In acest context, tot mai multe firme au mizat pe solutiile integrate, procesul de tehnologizare a agriculturii accentuandu-se si mai mult.
 

Cine face jocurile in agricultura romaneasca
 
Potrivit datelor KeysFin, cele mai mari afaceri din agricultura romaneasca sunt realizate in judetele Timis (2,85 miliarde de lei), Calarasi (2,54 miliarde), Constanta (1,93 miliarde), Buzau si Satu Mare cu afaceri de cate 1,6 miliarde de lei fiecare.
 
Topul cultivatorilor este condus de AGRO-CHIRNOGI SA, cu afaceri de 880,6 milioane de lei, in 2017. Compania este urmata de PROMAT COMIMPEX SRL (541,5 milioane de lei), PLANTAGRO-COM SRL (439,7 milioane), AGRICOST SA (359,2 milioane) si WINE SOLUTIONS NETWORK SRL (284,2 milioane).
 
In top 5 crescatori de animale, SMITHFIELD ROMANIA SRL se afla pe primul loc, cu afaceri de 920,1 milioane de lei, urmata de TRANSAVIA SA (531,5 milioane), AGRISOL INTERNATIONAL SRL (291,5 milioane), AVICOLA BUZAU SA (264,3 milioane) si AVICARVIL SRL (159,3 milioane).
 

Blocajul financiar si accesul limitat la finantare, marile probleme ale agriculturii
 
Datele KeysFin mai arata ca sectorul agricol nu este scutit de provocari, de la accesul dificil la finantare la efectele blocajului financiar. De exemplu, numarul companiilor in insolventa din sector a crescut cu peste 15%, la 389, in primele luni din 2018, semn ca multe firme nu au resursele financiare sa reziste dificultatilor din lantul financiar.
 
Analiza arata ca, dupa constructii si industria extractiva, agricultura este al treilea domeniu ca perioada medie de plata a datoriilor curente (297 zile in 2017) asadar mult peste media economiei (161 de zile in 2017). Agricultura se afla tot pe locul trei, dupa activitatile profesionale si constructii, la perioada medie de incasare a datoriilor (165 de zile, in 2017), din nou peste media economiei (90 de zile, in 2017).
 
"Sunt semne ca multe dintre companii, mai ales IMM-urile din acest sector, sufera acut de subfinantare. Datoriile comerciale au crescut cu 37%, fata de 2013, la 13,3 miliarde de lei, in 2017. Relevant este si ca datoriile restante catre furnizori au crescut cu 8,8%, fata de 2013, la 3,66 miliarde de lei. 
 
Din aceasta suma, peste 1,44 miliarde sunt restante de peste un an, care reprezinta 54% din total, fata de doar 40%, cat erau in 2013. In acelasi timp, ponderea facturilor neplatite intr-o perioada de peste 30 de zile a scazut de la aproape 25%, in 2013, la 12%, adica la 327 milioane de lei, in 2017.
 
Chiar daca, pe ansamblu, evolutia sectorului este pozitiva, incheierea unui contract de furnizari de servicii, de achizitie de seminte, ingrasaminte, servicii de intretinere etc. poate genera un blocaj financiar in masura in care firmele nu se informeaza suficient in privinta partenerilor de afaceri”, spun analistii de la KeysFin.
 
"In etapa de semnare a contractului, de stabilire a conditiilor si de plata, este esentiala consultarea unor rapoarte de bonitate si/sau de grup inainte de acordarea creditelor comerciale si stabilirea termenelor de plata . Iar in perioada post-semnare devine necesara monitorizarea clientilor pe diferite surse, de la Centrala Incidentelor de Plati, la datele din Buletinul Procedurilor de Insolventa, schimbarile de actionari si administratori etc.”, au adaugat analistii.
 

Pericolul agriculturii intensive
 
Potrivit datelor ONU, daca, in 1960, de pe suprafata cultivata a unui hectar de teren, se hraneau doi oameni, in 2030, de pe acelasi hectar, agricultura va trebui sa hraneasca 5 oameni.
 
Cum populatia globului creste in fiecare zi cu 200.000 de oameni, pana in 2050, productia agricola va trebui sa avanseze cu 70-100% pentru a hrani peste 9 miliarde de oameni la nivel global.
 
Cultivarea intensiva, folosind tehnologii care solicita la maximum potentialul pamantului, trebuie privita cu mare atentie. "Intr-o analiza anterioara, vorbeam de faptul ca exploatarea fara limite a terenurilor ar putea afecta semnificativ suprafata agricola fertila, pericolul desertificarii fiind unul foarte mare", au spus expertii KeysFin.
 
Evolutia cifrei de afaceri din sectorul agricol demonstreaza ca Romania are un potential semnificativ, iar viitorul arata excelent pentru acest sector de activitate.
 
Expertii spun ca, in aceste conditii, este evident nevoie de tehnologii si solutii moderne pentru combaterea daunatorilor, bolilor si buruienilor, mai ales in contextul in care presiunea factorilor climatici asupra ecosistemelor agricole este tot mai mare. Pentru a ramane competitivi pe piata, fermierii romani trebuie sa apeleze la ultimele tehnologii si solutii.
 
Trebuie evitata tentatia de a produce mult, ignorand posibilele efecte asupra mediului si ecosistemelor. Este nevoie de o agricultura responsabila, care sa ramana profitabila si generatiilor viitoare.
 
Agricultura foloseste 70% din resursele globale de apa dulce, iar 40% din suprafata agricola mondiala sufera de efectele fenomenului de eroziune. Datele ONU releva ca, in fiecare secunda, pierdem o suprafata agricola echivalenta cu un teren de fotbal, iar, pana in 2050, patru miliarde de oameni vor locui in tari cu deficit de apa.

Citeste si: 90% dintre copiii lumii respira aer poluat
 
Nici Romania nu este scutita de pericolul desertificarii. Potrivit datelor Oficiului pentru Studii Pedologice, peste o mie de hectare sunt acoperite de nisip in fiecare an, procesul de eroziune si desertificare fiind cel mai evident in sudul Campiei Romane, Dobrogea si Sudul Moldovei.
 
Datele Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice arata ca o treime din teritoriul Romaniei, aproximativ 7 milioane de hectare, si 40% din suprafata agricola se afla in zone cu risc de desertificare.
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x