Specialistii din cadrul Bancii Centrale Europene au transmis recent ca Raportul de Convergenta pentru anul precedent arata ca tara noastra se confrunta in continuare cu o serie de probleme economice si structurale atunci cand vine vorba despre problema convergentei. Totodata, trebuie sa remarcam faptul ca desi datele cu referire la deficitul si datoria pentru anul 2017 si inflatia din primavara anului precedent erau conforme cu criteriile de convergenta necesare pentru aderarea la mecanismul cursului de schimb II (MCS II), acestea s-au mai schimbat intre timp. Reprezentantii BCE mentioneaza cu aceasta ocazie si ca fluctuatia inflatiei a fost ridicata in ultimii zece ani.
In viziunea specialistilor din cadrul Bancii Centrale Europene, in perioada urmatoare este nevoie de o serie de masuri care sa imbunatateasca mediul institutional si de afaceri, stimularea investitiilor si a concurentei pe pietele de produse. De asemenea, si pentru reducerea neconcordantelor in ceea ce priveste calificarea fortei de munca este necesara punerea in practica a unei strategii bine definite! Nu in ultimul rand, autoritatile mai au de lucrat si in vederea imbunatatirii calitatii si eficientei administratiei publice si a sistemului judiciar, doua capitole la care tara noastra nu sta atat de bine! Reprezentantii BCE mai recomanda autoritatilor de la Bucuresti sa depuna eforturi semnificative in vederea imbunatatirii absorbtiei de fonduri europene.
Raportul Bancii Centrale Europene trage, de asemenea, si un semnal de alarma cu privire la faptul ca legislatia din tara noastra nu respecta toate cerintele cu privire la independenta bancii centrale, interdictia de finantare monetara si integrarea legala in Eurosistem.
Conform reprezentantilor BCE, pentru aderarea Romaniei la MCS II in 2022 si la Zona Euro in 2024, autoritatile de la Bucuresti trebuie mai intai sa inainteze o solicitare formala in acest sens. Apoi, acea solicitare ar urma sa fie evaluata de Comisia Europeana si de Banca Centrala Europeana, fiind totodata dezbatuta cu Eurogrupul si cu ceilalti membri ERM II.
Aruncand o privire in tabara vecinilor maghiari, putem observa ca guvernatorul Bancii Centrale de la Budapesta este de parere ca “moneda euro a fost o greseala strategica”. Pana la aceasta ora, autoritatile maghiare inca nu au stabilit o data tinta pentru aderarea la moneda unica. Si, din cate se pare, acest lucru nici nu se va intampla prea curand. Gyorgy Matoclsy, guvernatorul Bancii Centrale din Ungaria, a transmis recent ca “a venit timpul pentru ca Europa sa caute o iesire din capcana euro”.
Mai mult decat atat, guvernatorul Bancii Centrale din Ungaria sustine ca statele membre ale blocului comunitar european ar trebui sa aiba posibilitatea in urmatoarele decenii sa paraseasca Zona Euro. In plus, cele care vor lua decizia de a ramane in Zona Euro ar trebui sa “puna la punct o moneda globala mai sustenabila”.
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung