BNR atentioneaza: Perspectiva inflatiei se inrautateste accentuat, in urma incetarii plafonarii pretului la energia electrica, a majorarii TVA si a accizelor
inflatiebnrputere de cumpararecosturi salarialefonduri europene
Membrii Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) estimeaza ca perspectiva apropiata a inflatiei se inrautateste accentuat, ca urmare a incetarii schemei de plafonare a pretului la energia electrica de la 1 iulie si in conditiile majorarii, de la 1 august, a cotelor TVA si accizelor corespunzatoare pachetului de masuri fiscal-bugetare aprobate recent.
Astfel, rata anuala a inflatiei este asteptata sa creasca considerabil in urmatoarele luni, urcand mult deasupra valorilor indicate de prognoza din mai 2025 pe orizontul scurt de timp.
Inflatia ar putea depasi semnificativ prognoza BNR
„O asemenea crestere ar putea afecta anticipatiile inflationiste pe termen mai lung, mai ales in contextul deviatiei ample si prelungite de la intervalul tintei a ratei anuale a inflatiei din ultimii ani, au semnalat mai multi membri ai Consiliului, evocand si eventualele influente inflationiste mai mari venite din efecte indirecte ale scumpirii combustibililor si utilitatilor, precum si din evolutia viitoare a preturilor unor alimente, pe fondul conditiilor meteorologice nefavorabile”, se arata in
Minuta sedintei de politica monetara a Consiliului de administratie al BNR din 8 iulie 2025.
BNR apreciaza ca impactul inflationist anticipat a fi generat in trimestrul III de cele doua socuri succesive ar avea un caracter tranzitoriu, fiind de asteptat ca acesta sa antreneze odata cu epuizarea lui, peste patru trimestre, o ampla corectie descendenta a traiectoriei dinamicii anuale a inflatiei.
Implementarea pachetului de consolidare fiscala recent adoptat de Guvern va intensifica presiunile dezinflationiste ale factorilor fundamentali pe orizontul mai indepartat de timp. Acestora li se vor alatura efectele scaderii temporare a puterii de cumparare a populatiei sub influenta puseului inflationist provocat de cele doua socuri majore pe partea ofertei, care vor afecta prioritar cererea de consum, au evidentiat membrii Consiliului.
„Pe orizontul apropiat de timp, presiunile factorilor fundamentali vor ramane inflationiste, dar in atenuare mai pronuntata decat s-a anticipat in luna mai, au concluzionat membrii Consiliului, evidentiind perspectiva adancirii accentuate a deficitului de cerere agregata in trimestrele II si III, inclusiv in raport cu previziunile precedente, dar si decalajele temporare necesare manifestarii efectelor dezinflationiste astfel generate, precum si probabila mentinere la un nivel ridicat a dinamicii anuale a costurilor salariale unitare din sectorul privat, relativ in linie cu previziunile precedente”, se mai arata in document.
Situatia pe piata muncii
Referitor la piata muncii, ritmul de crestere a salariilor si a costurilor salariale ramane ridicat din perspectiva inflatiei si a competitivitatii externe. Dinamica anuala a salariului brut si-a incetinit scaderea in primele patru luni ale acestui an, mentinandu-se pe palierul de doua cifre, inclusiv pe fondul majorarii salariului minim brut pe economie si al compensarii partiale de catre angajatori a impactului eliminarii unor facilitati fiscale.
Incertitudini raman asociate masurilor corective suplimentare ce vor fi adoptate in perspectiva. Au mai fost semnalate incertitudini si riscuri mari la adresa perspectivei activitatii economice, implicit a evolutiei pe termen mediu a inflatiei, induse de mediul extern, in conditiile prelungirii razboiului din Ucraina si a situatiei din Orientul Mijlociu, dar mai ales in contextul tensiunilor comerciale globale, de natura sa afecteze economia mondiala si comertul international.
Fondurile europene, esentiale pentru contracararea riscurilor
Membrii Consiliului reitereaza importanta atragerii si utilizarii eficiente a fondurilor europene, in special a celor din programul Next Generation EU, atat de necesare pentru contrabalansarea partiala a efectelor contractioniste ale consolidarii bugetare si ale conflictelor geopolitice si comerciale la nivel global, precum si pentru realizarea reformelor structurale necesare pentru sporirea potentialului de crestere si intarirea rezilientei economiei romanesti.
In acest context, Consiliul de administratie al BNR a decis, in unanimitate, mentinerea neschimbata a ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,50%, mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% si a ratei dobanzii aferente facilitatii de depozit la 5,50%. In plus, s-a decis in unanimitate si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Sursa foto: bsky.app/profile/bnr.ro