Prognozele nu erau foarte optimiste nici macar inainte de izbucnirea epidemiei de coronavirus pe continentul european, analistii vorbind inca de la inceputul acestui an despre o posibila recesiune. Acum insa, conform noilor estimari realizate de cei de la Capital Economics, toate economiile emergente din Europa sunt pe cale sa raporteze scaderi ale produsului intern brut in primul trimestru al acestui an. Cea mai pesimista prognoza se inregistreaza in cazul Cehiei, analistii de la Capital Economics vorbind despre o scadere de 4% in comparatie cu primul trimestru al anului precedent.
Mergand mai departe, putem analiza situatia in care se afla Turcia la acest moment! Desi la inceputul anului vorbeam despre o prognoza de crestere de 4.3% fata de aceeasi perioada a anului 2019, acum vorbim despre o scadere de 2%. Totodata, Poloniei ii era acreditata o prognoza de crestere de 3% in acest prim trimestru al anului curent, estimarea de acum infatisand o scadere de 3.5%. Specialistii se asteptau la o crestere in cazul Ungariei de 3.5% in primul trimestru al anului 2020, contextul actual facand ca aceasta estimare sa scada pana la -3.5%.
In aceste conditii, ritmul trimestrial al scaderii economice din Europa emergenta ar putea ajunge la 10% in trimestrul al doilea din acest an in raport cu aceeasi perioada a anului precedent. Astfel, putem spune deja ca pandemia de coronavirus va provoca cel mai probabil o recesiune globala in 2020 mai rea decat cea din criza financiara din anii 2008 - 2009.
Estimarile celor de la Capital Economics nu sunt cu mult mai optimiste nici pentru tara noastra, specialistii institutiei asteptandu-se la o contractie a Produsului Intern Brut de 1.5% in primul trimestru al acestui an in raport cu aceeasi perioada a anului precedent. Initial, la inceputul acestui an, specialistii din cadrul Capital Economics prognozau o crestere de 3% pentru tara noastra. Prognoza este insa mult mai buna pentru primul trimestru al anului viitor, urcand de la 2.3% la 5%.
Totodata, cei de la Capital Economics atrag atentia cu privire la sectoarele de activitate cele mai vulnerabile la aceasta criza provocata de raspandirea din ce in ce mai puternica a epidemiei de coronavirus la nivel european. In acest sens, cei de la Capital Economics sustin ca sectorul turistic este cel mai vulnerabil sector la ceea ce se intampla la aceasta ora, tara noastra fiind considerata cea mai expusa din intreaga regiune la acest capitol.
Pana la aceasta ora, pe plan intern stim numai ca bancile din tara noastra evita inca sa se pronunte prea clar cu privire la recesiune, preferand astfel sa ramana pentru moment la corectiile in jos ale ritmului de crestere estimat anterior. Chiar si asa, specialistii din cadrul BRD aduc in discutie un scenariu extrem de pesimist, in care este prevazuta o scadere a PIB-ului nu mai mica de 7%. Cei de la BRD ne propun insa si un scenariu mai optimist, in care se vorbeste despre o scadere a produsului intern brut de doar 0.5%. In acelasi timp, analistii din cadrul ING aduc in discutie o contractie a PIB-ului in primul trimestru de 0.9%.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Evaluarea Nationala Matematica clasa a VIII-a - Probleme rezolvate tip Subiectul al III-lea
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung