Ce au ajuns sa faca angajatorii, din disperare ca nu gasesc muncitori: cum se face acum recrutarea
criza angajaticriza forta muncaplata salariu zilnic
Aproape ca nu mai exista stat al lumii care sa nu se confrunte cu lipsa fortei de munca. Nu mai putin de 69% dintre angajatorii de pe toate continentele nu gasesc persoane care sa aiba competentele de care au nevoie, conform unui raport al Manpower Group.
Raportul pune
Romania in randul statelor in care 80% dintre angajatori gasesc cu greu angajati competenti.
Exista 280.000 de locuri de munca neocupate, fapt care a determinat Guvernul de la Bucuresti sa creasca numarul de lucratori care pot fi adusi din afara Romania si sa simplifice procedurile de angajare a acestora.
Fata de SUA, tara noastra este mic copil. Dincolo de Atlantic, sunt peste 10 milioane de locuri de munca vacante, desi numarul de angajati a crescut cu 531.000, in octombrie, iar rata somajului a scazut la 4,6%.
In octombrie 2021, erau angajati direct in industria comertului cu amanuntul aproximativ 15.470.000 de oameni, cu 139.000 mai putini decat inaintea pandemiei. In contextul apropierii sarbatorilor de iarna, comerciantii din SUA estimeaza ca retailerii ar putea angaja pana la 665.000 de lucratori sezonieri, fata de 486.000 in 2020.
Angajarea este o sarcina dificila, in conditiile in care SUA se confrunta cu un exod din retail spre alte industrii mai putin stresante cum ar fi administratiile locale sau magazinele care vand marijuana. In acelasi timp, multi oameni se intorc la scoala pentru a invata noi meserii sau asteapta pana cand pot asigura o ingrijire stabila copiilor.
Unii angajati isi pot primi salariul la sfarsitul fiecarei zile de munca
Lipsa angajatilor a determinat unele companii sa renunte la testarea candidatilor pentru depistarea drogurilor si sa le ofere celor angajati deja posibilitatea platii salariilor pe masura ce acestea sunt castigate.
Plata la cerere este folosita acum de lanturi de restaurante precum McDonald’s, Taco Bell, KFC si chiar Walmart. Astfel, la finalul zilei de lucru, angajatii primesc o notificare pe telefon si pot decide daca vor sa incaseze salariul pe ziua respectiva. Acest serviciu le permite angajatilor sa-si incaseze salariul exact cand au nevoie.
Masura are avantajele si dezavantaje, cum ar fi o abordare mai flexibila pentru angajat in gestionarea finantelor sale si mai putin stres cand apare o cheltuiala neasteptata, dar poate induce un sentiment de nesiguranta si costuri mai mari pentru tranzactii multiple.
Conform unor estimari, industria de software de salarizare in cloud, care permite salarizarea la cerere, va ajunge la 10,23 miliarde de dolari pana in 2023.