CE prevede recesiune de proportii istorice pentru UE. In Romania, PIB va scadea cu 6%, in 2020, iar somajul va creste la 6,5%

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
CE prevede recesiune de proportii istorice pentru UE. In Romania, PIB va scadea cu 6%, in 2020, iar somajul va creste la 6,5%
CE prevede recesiune de proportii istorice pentru UE. In Romania, PIB va scadea cu 6%, in 2020, iar somajul va creste la 6,5%
de Vlad Strunescu la 06 Mai. 2020
Urmareste-ne pe Google News
previziuni ce romaniapreviziuni scadere pibscadere record ueincertitudini uedezastru ue

Comisia Europeana a publicat, astazi, previziunile economice de primavara care anticipeaza recesiune profunda si neuniforma si o redresare incerta. Potrivit Comisiei, pandemia de coronavirus reprezinta un soc major pentru economii, in UE si la nivel mondial, cu consecinte foarte grave din punct de vedere socioeconomic.

In ciuda raspunsului politic rapid si amplu, atat la nivelul UE, cat si la nivel national, economia UE va cunoaste anul acesta o recesiune de proportii istorice, potrivit Comisiei Europene.

Citeste si: Interviu Alex Cincu, CEO Transilvania Garant IFN: Solutii financiare pentru antreprenorii romani, pentru continuarea business-ului pe timp de criza

Potrivit previziunilor economice din primavara anului 2020, in Romania, PIB va scadea cu 6%, in 2020, urmand sa avanseze cu 4,2%, in 2021. 
 
Inflatia va fi de 2,5%, in 2020, urmata de un procent de 3,1%, in 2021, in timp ce rata somajului va ajunge la 6,5%, in 2020, si la 5,4%, in 2021.
 
Totodata, deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 9,2% din PIB, in 2020, si la 11,4% din PIB, in 2021, urmare a majorarii pensiilor cu 40%, in septembrie 2020, a unei recalculari suplimentare a pensiilor programata pentru septembrie 2021 si a dublarii alocatiilor pentru copii.
 
In acelasi timp, procentul datoriei in PIB va creste de la 35,2%, in 2019, la 46,2%, in 2020, si 54,7%, in 2021.
 

Scadere record in zona euro: 7,7%

In ce priveste economia zonei euro, aceasta va inregistra o contractie-record de 7,7%, in 2020, urmand ca, in 2021, sa cunoasca o crestere de 6,3%. 
 
De asemenea, economia UE se va contracta cu 7,4%, in 2020, si va creste cu aproximativ 6%, in 2021. Previziunile in materie de crestere pentru UE si zona euro au fost revizuite in sens negativ cu aproximativ noua puncte procentuale fata de previziunile economice din toamna anului 2019.
 
Potrivit CE, socul resimtit de economia UE este simetric prin faptul ca pandemia a lovit toate statele membre, insa atat scaderea productiei in 2020, cat si capacitatea de redresare in 2021 urmeaza sa varieze considerabil de la o tara la alta. 
 
Redresarea economica a fiecarui stat membru va depinde nu numai de evolutia pandemiei in tara respectiva, ci si de structura economiei si de capacitatea de reactie prin politici des stabilizare. 
 
Avand in vedere interdependenta economiilor din UE, dinamica redresarii din fiecare stat membru va afecta capacitatea de redresare a altor state membre.
 

Lovitura puternica data cresterii, urmata de o redresare incompleta

Comisia arata ca pandemia de coronavirus a afectat grav cheltuielile de consum, productia industriala, investitiile, comertul, fluxurile de capital si lanturile de aprovizionare. 
 
Relaxarea progresiva a masurilor de izolare care se anunta ar trebui sa pregateasca terenul pentru redresare. Cu toate acestea, nu se asteapta o recuperare in urma pierderilor suferite anul acesta de economia UE inainte de sfarsitul anului 2021. Investitiile vor ramane modeste, iar piata fortei de munca nu se va redresa in totalitate.

Citeste si: Romania a trecut si de 14.000 de cazuri de Covid - 19, dar numarul de vindecari se apropie de 5.800, iar cel al deceselor de 860
 
Mentinerea unor masuri de politica eficiente la nivelul UE si la nivel national ca raspuns la criza va fi cruciala pentru limitarea daunelor economice si pentru facilitarea unei redresari rapide si robuste, astfel incat economiile sa poata reveni pe traiectoria unei cresteri sustenabile si favorabile incluziunii.
 
Se preconizeaza ca somajul se va accentua, desi masurile adoptate ar trebui sa limiteze cresterea acestuia
 
Cu toate ca sistemele de somaj partial, subventiile salariale si sprijinul acordat intreprinderilor ar trebui sa contribuie la limitarea pierderilor de locuri de munca, pandemia de coronavirus va avea consecinte grave asupra pietei fortei de munca.
 
In zona euro, se preconizeaza ca rata somajului va creste de la 7,5%, in 2019, la 9,6%, in 2020. In UE, se estimeaza ca rata somajului va creste de la 6,7%, in 2019, la 9%, in 2020, si apoi va scadea la aproximativ 8%, in 2021.
 
Unele state membre vor inregistra cresteri mai mari ale somajului decat altele. Cele cu o proportie ridicata a lucratorilor cu contracte pe termen scurt si cele in care o mare parte a fortei de munca depinde de turism sunt deosebit de vulnerabile. Tinerii care intra pe piata fortei de munca in acest moment vor avea, la randul lor, dificultati in a-si asigura un prim loc de munca.
 

Scadere abrupta a inflatiei si crestere de deficite si datorie publica

CE preconizeaza ca, in acest an, preturile de consum vor scadea semnificativ pe fondul reducerii cererii si al scaderii puternice a pretului petrolului, care, impreuna, ar trebui sa compenseze din plin cresterile izolate ale preturilor determinate de perturbarile aprovizionarii in contextul pandemiei.
 
In zona euro, inflatia, masurata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC), este estimata la 0,2%, in 2020, si la 1,1%, in 2021. In UE, inflatia se va situa, conform previziunilor, la 0,6%, in 2020, si la 1,3%, in 2021.
 
Potrivit CE, statele membre au reactionat decisiv prin masuri bugetare de limitare a pagubelor economice provocate de pandemie. Stabilizatorii automati, printre care platile aferente prestatiilor de securitate sociala, impreuna cu masurile bugetare discretionare vor determina, dupa cum se pare, cresterea cheltuielilor. 
 
Ca urmare, se preconizeaza ca deficitul public agregat al zonei euro si al UE va creste de la doar 0,6% din PIB, in 2019, la peste 8% in 2020, dupa care va scadea la aproximativ 3%, in 2021.
 
Dupa ce a inregistrat o tendinta descrescatoare incepand cu 2014, ponderea datoriei publice in PIB va creste la randul sau. In zona euro, se estimeaza ca va urca de la 86%, in 2019, la 102,7%, in 2020, si apoi va scadea la 98,&% in 2021. In UE, se preconizeaza ca rata datoriei va creste de la 79,4%, in 2019, la circa 95%, in acest an, dar va scadea la 92%, anul viitor.
 

Un grad neobisnuit de mare de incertitudine si riscuri de evolutie negativa

Previziunile de primavara sunt marcate de un grad de incertitudine mai mare decat de obicei. Ele se bazeaza pe un set de ipoteze cu privire la evolutia pandemiei de coronavirus si la masurile de izolare aferente. Scenariul de referinta porneste de la premisa ca, incepand din luna mai, aceste masuri vor fi treptat relaxate.
 
Riscurile care planeaza asupra acestor previziuni sunt, de asemenea, extrem de mari si se concentreaza pe o evolutie negativa.
 
O pandemie mai severa si mai indelungata decat se preconizeaza in prezent ar putea duce la o scadere a PIB mult mai mare decat cea estimata in scenariul de referinta pe care se bazeaza actualele previziuni. 
 
In absenta unui raspuns comun ferm si rapid la nivelul UE, exista riscul ca criza sa provoace denaturari grave in cadrul pietei unice, precum si decalaje economice, financiare si sociale profund inradacinate intre statele membre din zona euro. 
 
Exista, de asemenea, riscul ca pandemia sa declanseze schimbari mai drastice si cu caracter permanent ale atitudinilor fata de lanturile valorice globale si cooperarea internationala, fapt care ar afecta economia europeana, foarte deschisa si interconectata. Totodata, pandemia ar putea lasa sechele permanente prin falimente si pagube pe termen lung aduse pietei fortei de munca.
 
Amenintarea reintroducerii taxelor vamale in schimburile comerciale dintre UE si Regatul Unit dupa incheierea perioadei de tranzitie ar putea reduce cresterea economica, chiar daca intr-o masura mai mica in UE decat in Regatul Unit. 
 
Avand in vedere ca relatiile viitoare dintre UE si Regatul Unit nu sunt inca clare, previziunile pentru 2021 se bazeaza pe o ipoteza pur tehnica de mentinere a situatiei actuale in ceea ce priveste relatiile comerciale dintre cele doua parti. 
 
Aceasta ipoteza este utilizata doar in scop de prognozare si nu reflecta nicio anticipare sau previziune a rezultatelor negocierilor dintre UE si Regatul Unit cu privire la relatiile lor viitoare.
 
Comisia Europeana publica in fiecare an doua seturi de previziuni detaliate (in primavara si in toamna) si doua seturi de previziuni intermediare (in iarna si in vara). Previziunile intermediare cuprind valorile anuale si trimestriale ale PIB-ului si ale inflatiei tuturor statelor membre pentru anul in curs si pentru anul urmator, precum si date agregate pentru UE si zona euro.

Citeste si: Clientii care si-au suspendat plata ratelor inainte de OUG 37 pot depune o noua cerere pentru a prelungi amanarea platilor
 
Urmatoarele previziuni ale Comisiei Europene vor fi cele intermediare din vara anului 2020, programate pentru publicare in iulie 2020. Ele se vor referi numai la evolutia PIB si la inflatie. Urmatoarele previziuni complete vor in noiembrie 2020.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania
Companii

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania

today29 Mar. 2024
De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x