Cele mai mici vs cele mai mari salarii din tara. Unde muncesc romanii pe mii de euro net si unde primesc doar 3.000!
cele mai mari salariijoburi cu salarii maricele mai mici salariijoburi cu salarii micisalariul mediu pe economiesalarii in it
Piata muncii din Romania ofera oportunitati demne de nivelul de salarizare din Occident, insa avem si destule cazuri in care oamenii sunt remunerati doar pentru a supravietui de la o luna la alta. Avem domenii de activitate foarte bine platite si, in contrast, joburi cu salarii de 3 sau 4 ori mai mici. Hai sa vedem care sunt acestea!
Cel mai bine platit domeniu de activitate din Romania este reprezentat de sectorul IT. Cel mai slab, de industria ospitalitatii. Din nefericire, discrepanta salariala dintre cei doi poli este una imensa. Practic, in medie, un angajat din HoReCa munceste 3-4 luni pentru a strange salariul mediu primit de un angajat in IT intr-o luna.
Cifrele le avem de la Institutul National de Statistica (INS). In cel mai recent raport, institutia precizeaza ca "castigul salarial mediu net a fost 5351 lei, in crestere cu 23 lei (+0,4%) fata de luna ianuarie 2025.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitatile de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (11619 lei) si in fabricarea produselor din tutun (10860 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (3263 lei) si in fabricarea articolelor de imbracaminte (3345 lei)".
In toata economia, pe toate sectoarele de activitate, in luna februarie 2025, castigul salarial mediu brut a fost 8932 lei, cu 22 lei (+0,2%) mai mare decat in luna ianuarie 2025. Castigul salarial mediu net a fost 5351 lei, in crestere cu 23 lei (+0,4%) fata de luna ianuarie 2025.
De ce IT-istii sunt angajatii cu cele mai mari salarii de pe piata muncii de la noi?
Angajatii din IT au cele mai mari salarii din economie pentru ca domeniul in care activeaza este strategic, extrem de specializat si global competitiv. Salariul mediu net de 11.619 lei din IT este mai mult decat dublu fata de media nationala de 5.351 lei, conform datelor din februarie 2025. Acest decalaj reflecta mai multe realitati economice si structurale.
In primul rand, cererea pentru competente IT este uriasa, nu doar in Romania, ci la nivel mondial. Companiile din toate sectoarele – de la finante, sanatate si comert, pana la administratie publica – depind din ce in ce mai mult de digitalizare, automatizare si securitate cibernetica. Pentru a sustine aceasta tranzitie, ele angajeaza programatori, analisti de date, ingineri software, experti in cloud si alti profesionisti specializati, dispusi sa fie platiti la nivelul pietei globale.
Apoi, oferta de forta de munca in IT este limitata in comparatie cu nevoia pietei. Este nevoie de ani de formare riguroasa, adaptare continua la tehnologii noi si dezvoltare permanenta a competentelor. Aceste cerinte ridicate reduc numarul celor care pot performa la un nivel inalt in domeniu, iar angajatorii sunt nevoiti sa ofere salarii foarte competitive pentru a atrage si pastra talentele.
Pe de alta parte, profitabilitatea companiilor din IT este semnificativ mai mare decat in alte industrii. IT-ul nu presupune aceleasi costuri fizice (materii prime, logistica, distributie) precum industria hoteliera sau cea textila, unde salariile sunt cele mai mici. Asta inseamna ca firmele din tehnologie au mai mult spatiu financiar pentru a recompensa bine specialistii.
Sursa foto: freepik.com