Romania se afla in fata unei provocari dificile din punct de vedere economic, contextul actual provocat de pandemia de coronavirus putand fi catalogat ca fiind mai mult decat delicat. Al doilea val al pandemiei a lovit puternic tara noastra, criza sanitara prelungindu-se si aducand in acest fel dificultati economice pentru Romania. Multi specialisti sustin ca anul viitor nu va fi deloc un an simplu pentru tara noastra, revenirea economica urmand sa nu fie deloc atat de rapida. In plus, situatia este incerta la aceasta ora, toate estimarile depinzand in mare parte despre evolutia crizei sanitare.
Ultima analiza a Asociatiei CFA Romania ne arata ca Indicatorul de Incredere Macroeconomica a scazut in luna octombrie in raport cu cea anterioara cu 2.3 puncte, pana la o valoare de 32.1 puncte. In comparatie cu aceeasi luna a anului 2019, Indicatorul a scazut in octombrie 2020 cu nu mai putin de 22.4 puncte.
Potrivit analizei publicate, indicatorul a scazut din cauza componentei de conditii curente. Mai exact, indicatorul conditiilor curente a scazut in raport cu luna precedenta cu 13.2 puncte, pana la o valoare de 19.9 puncte. In comparatie cu luna octombrie a anului trecut, indicatorul a scazut cu 45.2 puncte. Totodata, indicatorul anticipatiilor a crescut cu 3.2 puncte in raport cu luna precedenta, pana la o valoare de 38.2 puncte. In comparatie cu luna octombrie 2019, indicatorul a scazut cu 11 puncte.
Indicatorul de Incredere Macroeconomica a fost lansat de cei de la CFA Romania in urma cu aproximativ noua ani si jumatate, fiind un indicator prin intermediul caruia Asociatia isi propune sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de 12 luni.
Mai departe, potrivit sondajului CFA Romania, urmatoarele 12 luni ne vor aduce in prim plan o depreciere a monedei nationale. Astfel, valoarea medie anticipata pentru un orizont de sase luni este de 4.9398 lei pentru un euro, iar pentru un orizont de 12 luni de 5.0102 lei pentru un euro. Nu este pentru prima data cand se vorbeste despre o depreciere a leului in perioada urmatoare, mai multi specialisti din domeniul economic exprimandu-si parerea in acest sens in ultimele luni.
Totodata, raportul publicat de Asociatia CFA Romania ne mai arata ca rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni a inregistrat o valoare medie de 2.68%. Nu in ultimul rand, trebuie precizat ca peste 60% dintre cei care au raspuns intrebarilor celor de la CFA Romania au sustinut ca pretul proprietatilor imobiliare din marile centre urbane este supraevaluat la aceasta ora.
De asemenea, deficitul bugetului de stat estimat pentru anul 2020 are o valoare medie de 8.6%. Totodata, valoarea medie a anticipatiilor cu privire la evolutia in termeni reali a PIB-ului in anul 2020 este de -5%. Estimarile sunt ceva mai optimiste pentru anul urmator, valoarea medie fiind de +2.9%. Sondajul CFA Romania aferent lunii octombrie ne mai arata si ca valoarea medie a anticipatiilorp privind rata somajului la finalul acestui an se ridica la un nivel de 6.7%.
In contextul actual al crizei provocate de pandemia de coronavirus, sondajul CFA Romania a inclus si mai multe intrebari suplimentare referitoare la impactul pandemiei asupra economiei nationale. Intrebati cu privire la durata impactului economic al pandemiei, peste 67% dintre cei care au participat la sondaj au anticipat ca impactul se va resimti puternic pana in trimestrul al treilea al anului 2021.
Citeste si: China va surclasa SUA si va deveni cea mai puternica economie a lumii, in 2028
Ultimele NOUTATI
Seful Consiliului Fiscal, despre planul Guvernului PSD-PNL de a reduce deficitul umbland doar la cheltuieli: Este o ineptie, nu se poate!
Niciodata nu e prea tarziu: afla cum poti sa economisesti cu cap, dupa varsta de 50 de ani
Se cere oficial interzicerea Temu si Shein, pentru a proteja micii comercianti. In curand nu vom mai putea comanda din China
Solutii imediate de a face bani online – ce metode te pot imbogati?
Partenerii nostri
Lucrator desemnat responsabil de SSM - model decizie
Continuarea popririi la schimbarea locului de munca - atentie la aceste aspecte!
Concediu de odihna in functie de vechime - procedura de acordare
Te-ar putea interesa si
Niciodata nu e prea tarziu: afla cum poti sa economisesti cu cap, dupa varsta de 50 de ani
Se cere oficial interzicerea Temu si Shein, pentru a proteja micii comercianti. In curand nu vom mai putea comanda din China