In ciuda situatiei delicate prin care trece economia romaneasca la aceasta ora, cauzata de criza pandemiei de coronavirus, indicatorul de incredere in economie calculat de Comisia Europeana a crescut usor si in luna septembrie, ajungand acum la cel mai ridicat nivel de dupa luna martie. Daca la nivelul lunii martie vorbeam despre un punctaj de 99.6 puncte, in luna septembrie avem un indicator al perceptiei asupra economiei care a ajuns la un nivel de 88.8 puncte, cu 2.2 puncte in crestere in raport cu luna precedenta. In aceste conditii, nu putem sa nu remarcam ca increderea in economia Romaniei a crescut pentru a cincea luna consecutiv!
Ultimele sase luni s-au dovedit destul de dificile din punct de vedere economic pentru Romania, criza sanitara provocata de pandemia de coronavirus generand o serie de cheltuieli suplimentare care nu erau prevazute. Acest lucru a putut fi observat si prin prisma acestui indicator al perceptiei asupra economiei calculcat de Comisia Europeana, increderea in economie scazand in luna aprilie cu o treime fata de luna martei, scaderea extrem de abrupta fiind una dintre cele mai mari inregistrate in ultimii 30 de ani. Lucrurile stau insa mult mai bine acum, mai multi specialisti considerand ca economia tarii noastre isi va putea reveni in perioada urmatoare.
Indicatorul perceptiei asupra economiei - ESI - reprezinta un indice realizat de specialistii Comisiei Europene in baza unui sondaj care arata perceptia operatorilor din sectorul serviciilor, industrie, constructii si comert asupra starii actuale a economiei, precum si asupra asteptarilor privind evolutia viitoare a acesteia. De asemenea, este important de precizat ca indicatorul in cauza are un nivel ridicat de corelare cu evolutia Produsului Intern Brut.
Increderea in economie aratata de operatorii care activeaza in sectorul serviciilor a crescut in luna septembrie cu 7.7 puncte in raport cu luna precedenta, ajungand la un nivel de -12.4 puncte. Bineinteles, diferenta fata de inceputul anului este una majora, valorile din primele doua luni ale anului fiind de peste 10 puncte. Cresterea increderii din aceasta luna septembrie vine in contextul in care multe masuri de restrictie pentru restaurante au fost ridicate, acestea putand primi clienti acum si in interior. In acelasi timp insa, programul barurilor a fost limitat pana la miezul noptii!
Industria s-a dovedit a fi in declin inca de la inceputul acestui an, luna septembrie aducand o scadere de inca 0.2 puncte. Astfel, increderea in industrie a ajuns acum la un nivel de -6.1 puncte. Lucrurile stau mult mai bine insa atunci cand vorbim despre comert, acesta crescand in luna septembrie cu 0.2 puncte, dupa ce in luna precedenta raportase o crestere spectaculoasa de peste 10 puncte. Comertul nu a fost afectat aproape deloc de actuala criza sanitara provocata de pandemia de coronavirus, populatia continuand sa cheltuie la un nivel aproape similar.
In cele din urma, constructiile au cunoscut o crestere in luna septembrie la nivelul perceptiei asupra economiei, acest sector de activitate mentinandu-se pe plus si in trimestrul al doilea si contribuind la cresterea Produsului Intern Brut alaturi de sectorul IT&C.
Din pacate, increderea populatiei nu a fost masurata de cei de la Comisia Europeana nici in luna septembrie, ultima analiza in acest sens datand din luna aprilie. Astfel, Romania este singura tara europeana care se regaseste in aceasta situatie.
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!