Prin intermediul rapoartelor publicate la mijlocul acestei saptamani, Comisia Europeana lanseaza un avertisment dur atat pentru Romania, cat si pentru Ungaria cu privire la abaterea semnificativa constatata in ultima perioada de la recomandarile institutiilor europene. In acest context, Comisia recomanda Consiliului Uniunii Europene sa solicite corectarea cat mai urgenta a acestor abateri grave. Mai mult decat atat, trebuie sa mentionam ca Romania si Ungaria fac obiectul unei proceduri aplicabile abaterilor semnificative atat din anul 2018, cat si din anul 2017.
Raportul publicat de Comisia Europeana adreseaza, totodata, Romaniei un avertisment prin care este semnalat faptul ca in anul 2018 s-a constatat o abatere semnificativa de la traiectoria de ajustare in vederea atingerii obiectivului structural pe termen mediu. Bineinteles, raportul Comisiei Europene contine si cateva dintre cele mai importante abateri identificate in cazul tarii noastre in aceasta perioada!
Guvernul Viorica Dancila s-a facut remarcat de-a lungul timpului prin preferinta de a legifera prin ordonante de urgenta, practica indelung contestata atat de partidele din opozitie, cat si de presedintele Klaus Iohannis. Acum a venit vremea Comisiei Europene sa ia act de aceasta tendinta generala de a legifera netransparent a Guvernului, prin ordonante de urgenta. In aceasta categorie intra si OUG 114, ordonanta adoptata de Guvern fara niciun fel de consultari sau negocieri cu BNR, cu sistemul bancar din tara sau cu Banca Centrala Europeana.
Raportul atrage atentia si asupra faptului ca tara noastra nu a tinut seama in mod constant de prevederile inscrise in cadrul sau fiscal-bugetar atunci cand a planificat bugetul. In primul rand, bugetul pentru anul in curs, aprobat de Parlament in luna martie, s-a abatut de la regula privind deficitul structural. Regula in acest sens impune respectarea obiectivului bugetar pe termen mediu sau convergenta catre acest obiectiv, si anume un deficit structural care sa nu depaseasca 1% din PIB.
Nici noua lege a pensiilor nu a fost trecuta cu vederea de cei din cadrul Comisiei Europene. Adoptata de Parlament in ultima luna a anului trecut, noua lege a pensiilor este susceptibila sa puna in pericol sustenabilitatea finantelor publice. Totodata, CE atrage atentia ca fondurile de pensii din cel de-al doilea pilon au fost slabite in mod accelerat printr-o serie de masuri adoptate de guvern printr-o alta ordonanta de urgenta la finalul anului 2018. In acest context, CE mai noteaza si ca slabirea sau abandonarea celui de-al doilea pilon de pensii va face ca veniturile din pensii sa fie mai putin diversificate si va expune pensiile unor riscuri politice si demografice mai ridicate.
In cele din urma, Comisia Europeana mai noteaza si faptul ca tara noastra a realizat progrese limitate in legatura cu recomandarea specifica de imbunatatire a transparentei achizitiilor publice. In acest context, specialistii CE transmit ca eficienta procedurilor de achizitii publice este in continuare problematica, existand riscul de afectare a caracterului ireversibil al anumitor masuri.
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung