Cresc salariile bugetarilor. Mii de lei in plus la leafa. Cine va ajunge la salariu de 23.000 lei brut la stat
bugetarisalarii primarisalarii bugetari
Desi Romania se confrunta cu deficit bugetar si traim pe datorie, imprumutandu-ne la dobanzi record pentru a face fata cheltueililor unui buget care nu mai este sustenabil, statul creste lefurile propriilor angajati.
Saptamana trecuta, Camera Deputatilor a adoptat, in calitate de camera decizionala, majorarea salariilor bugetarilor de la 1 iulie cu o patrime din diferenta de salariu prevazuta de Legea salarizarii unitare 153/2017 pentru anul 2022 si cele din luna decembrie 2021.
Printre cele mai importante majorari, amintim ca functionarii publici si personalul contractual din Ministerele Transporturilor si Culturii, precum si din serviciile deconcentrate subordonate vor beneficia de majorarea cu 15% a salariilor de baza pentru complexitatea muncii. De asemenea, personalul care lucreaza la proiecte cu fonduri europene va beneficia de majorarea salariilor de baza pana la 50%.
Parlamentarilor le-a scapat ceva: majorarea lefurilor alesilor locali. Saptamana aceasta s-ar putea adopta si aceasta lege
Tot atunci, parlamentarii ar fi trebuit sa adopte si o masura prin care primarii ar beneficia si ei de lefuri majorate. Doar ca din cauza unei erori materiale, actul normativ urmeaza sa ajunga din nou la vot saptamana aceasta. De retinut ca de masura sunt vizati toti alesii locali, respectiv primari, viceprimari ori presedinti de consilii judetene.
In prezent, salariile primarilor sunt calculate in functie de salariul minim pe economie, iar acestea au fost plafonate la salariul minim pe economie aflat in plata in 2019, de 2.080 lei. Doar ca alesii vor ca plafonarea sa se faca la salariul minim pe economie aflat in plata in 2021, adica 2.300 de lei, iar proiectul respectiv de lege fix asta stipula.
Amendamentul a fost insusit de deputatul PSD Adrian Solomon si prevede ca salariile primarilor nu vor mai fi plafonate la salariul minim din 2019, ci la salariul minim din 2021.
Ei bine, daca va fi adoptat, lefurile alesilor locali ar putea ajunge chiar si la 23.000 de lei brut lunar!
-
Salariul unui primar de comuna cu 10.001 pana la 20.000 locuitori va creste de la 12.480 lei la 13.800 lei.
-
Salariul unui primar comuna pana la 3.000 locuitori va creste de la 8320 lei la 9.200 lei.
-
Salariul unui primar de municipiu resedinta de judet si cel al primarilor de Sector va creste de la 18.720 lei la 20.700 lei.
-
Salariul primarului general al Capitalei va creste de la 20.800 la 23.000 lei brut.
Pe de alta parte, aparatul public nu devine doar mai costisitor, ci si mai mare.
Dimensiunile aparatului bugetar din Romania cresc vazand cu ochii, de la o luna la alta. Desi tara se confrunta cu cheltuieli crescute, pe fondul multiplelor crize aparute in ultimele luni, numarul bugetarilor creste cu cateva mii de persoane nou angajate, in fiecare luna. Numai in luna martie, de exemplu, numarul posturilor nou cuopate la stat a crescut cu 2.251.
Opozitia le reaminteste celor de la Putere ca avem deficit bugetar si suntem in plina criza. Sa fie asta momentul ideal de crescut cheltuielile?
"Astazi, in plenul Camerei Deputatilor, fara fisa de impact financiar, fara consultare publica si fara sa respecte legea salarizarii unitare, PSD si PNL au propus – si au votat – mariri fara numar. Nu conteaza ca avem deficit bugetar-record, ca ne imprumutam la rate de dobanda-record, ei nici macar nu s-au obosit sa faca un calcul, sa vada cat costa ceea ce propun.
Ceea ce fac ei acum nu este recompensarea performantei, ci cresterea inechitatilor intre angajatii la stat cu cresteri mari in aparatul central (unde au si angajat suplimentar peste 14.800 de persoane de la inceputul guvernarii) si cresteri mici acolo unde ar fi fost nevoie de mai mult (de exemplu, in educatie, la clasa)”, explica deputata USR Oana Toiu.
Nu se rasplateste perfomanta, ci va creste inechitatea dintre salariatii de la privat si cei de la stat
”Ceea ce fac ei acum nu este recompensarea performantei, ci cresterea inechitatilor intre angajatii la stat cu cresteri mari in aparatul central (unde au si angajat suplimentar peste 14.800 de persoane de la inceputul guvernarii) si cresteri mici acolo unde ar fi fost nevoie de mai mult (de exemplu, in educatie, la clasa)”, a mai spus deputata.
Te-ar putea interesa si: