Romania, incotro? Tara cu cel mai mare deficit bugetar din UE e la rascruce. Dobanzile, cursul valutar si Bursa, pe jar!
romaniadeficit bugetarcurs valutarcurs leu-eurorobor
Romania se afla intr-un punct critic, pe ordinea de zi regasindu-se cel mai mare deficit bugetar din UE, un climat politic tensionat si semnale economice care ingrijoreaza profund pietele. Increderea investitorilor este la un minim istoric, iar efectele instabilitatii se vad clar: cursul valutar a depasit pragul de 5,1 lei pentru un euro, ROBOR a sarit la peste 7.3% si Bursa de Valori Bucuresti a pierdut aproape 4% intr-o singura saptamana, potrivit unei analize realizate de eToro.
„Incertitudinea generata de alegerile prezidentiale influenteaza profund Bursa de Valori Bucuresti, cursul de schimb EUR/RON si ratele dobanzilor. Indicele BET a pierdut 3,8% intr-o saptamana, iar euro a sarit de la 4,97 la 5,12 lei in doar cateva zile. ROBOR la 3 luni a urcat brusc de la 5,9% la 7,31%”, explica analistul eToro, Bogdan Maioreanu. Aceasta explozie de volatilitate vine pe fondul unei economii aflate deja sub presiunea unui
deficit bugetar de 9,3% din PIB – de aproape trei ori mai mare decat media Uniunii Europene.
Increderea investitorilor in economia romaneasca a scazut dramatic
Increderea investitorilor in economia locala este la cote alarmant de scazute. Doar 34% dintre acestia spun ca mai au sperante in redresarea economiei romanesti, conform sondajului eToro Retail Investors Beat. De la inceputul anului si pana acum, proportia celor increzatori nu a depasit 38%. In acelasi timp, Romania conduce in topul negativ al inflatiei din UE, cu un nivel de 4,9% – care ar putea creste suplimentar in urma deprecierii leului si a dobanzilor in crestere.
Totusi, paradoxal, 77% dintre romanii chestionati se declara increzatori in siguranta locului de munca, iar 68% in veniturile proprii. Portofoliile lor de investitii reflecta un mix de optimism precaut si diversificare: 50% dintre investitori detin actiuni locale, 36% – actiuni internationale, 53% – criptoactive, iar aproape 75% pastreaza lichiditate in numerar sau conturi de economii.
In ceea ce priveste riscurile externe, principala temere este o posibila recesiune globala (26%), urmata de inflatie (23%) si chiar economia romaneasca (18%). Conflictele internationale sunt mentionate tot mai des ca sursa de incertitudine, intr-un context geopolitic complicat. Interesant este ca, desi inflatia ramane una dintre principalele amenintari, perceptia investitorilor in aceasta directie s-a mai temperat usor fata de trimestrul anterior.
In lipsa unei directii clare dupa alegeri si cu o criza politica in desfasurare, investitorii privesc cu mare rezerva spre evolutia pietelor. „Piata romaneasca este acum in asteptare, dar nervozitatea e mare. Fara masuri rapide si credibile de stabilizare fiscala si politica, riscurile se pot transforma in pierderi reale pentru investitori si contribuabili deopotriva”, avertizeaza Maioreanu.