Blackout-ul care a zdruncinat Europa: Germania se intoarce la petrol si carbune!
blackoutpana de curentgermaniacriza energetica
Blackout-ul care a zdruncinat Peninsula Iberica a reaprins dezbaterea privind securitatea energetica si limitele tranzitiei verzi. Germania, una dintre cele mai avansate tari in adoptarea energiilor regenerabile, recunoaste acum ca nu poate functiona doar cu panouri solare si turbine eoliene. Ministrul Economiei, Katharina Reiche, a anuntat planuri urgente pentru construirea de noi centrale pe gaze, afirmand ca, in ciuda ambitiilor climatice, tara are nevoie de energie de rezerva fiabila.
„Avem nevoie de centrale pe gaze flexibile care sa poata furniza electricitate atunci cand nu bate vantul si soarele nu straluceste. Si avem nevoie de ele rapid”, a declarat Reiche, citata de agentiile DPA si Agerpres. Potrivit acesteia,
blackout-ul recent din Spania si Portugalia a fost un semnal de alarma, aratand cat de vulnerabil poate deveni un sistem energetic fara surse stabile. Germania va organiza licitatii pentru construirea a cel putin 20 de Gigawati de capacitati pe gaze, in incercarea de a evita un scenariu similar.
Paradoxal, in ciuda investitiilor masive in panouri fotovoltaice – cele mai multe din intreaga Uniune Europeana – Germania constata ca sistemul energetic nu este suficient de flexibil pentru a garanta livrarea constanta de electricitate. Ministrul Reiche a recunoscut ca in ultimii ani accentul a fost pus aproape exclusiv pe protectia mediului, in detrimentul securitatii si stabilitatii energetice. „Expansiunea energiilor regenerabile ne-a adus mai aproape de obiectivul neutralitatii climatice, dar a venit cu costuri serioase pentru retea”, a explicat aceasta.
Printre aceste costuri se numara investitiile masive in extinderea si adaptarea retelelor electrice, dar si in mentinerea in viata a termocentralelor pe carbune si gaze, care ar fi trebuit sa ramana doar ca solutie de rezerva. In realitate, insa, aceste centrale devin din nou vitale. Fara ele, blackout-urile risca sa apara tot mai des, intr-o Europa care inca nu are infrastructura necesara pentru a sustine in totalitate un mix energetic curat.
Singura solutie este reprezentata de investititiile urgente in centrale pe gaze
Ministrul Economiei a exclus ferm o revenire la energia nucleara, in ciuda presiunilor politice venite din partea Uniunii Crestin-Democrate si Uniunii Crestin-Sociale. „Energia nucleara nu face parte din mixul energetic al Germaniei. Este un capitol inchis”, a subliniat Reiche. Potrivit acesteia, reactivarea reactoarelor ar necesita nu doar fonduri uriase, ci si o incredere din partea industriei care, in acest moment, nu mai exista.