Cum au fost alese numele unor companii celebre?
companii celebreyahoomicrosoftxerox
Se stie ca numele unei companii este foarte important pentru succesul comercial al acesteia. Un nume cu o sonoritate aparte si usor de retinut face minuni si nu degeaba exista experti care muncesc din greu pentru a nascoci cuvinte cu potential de a deveni la un moment dat branduri celebre. In aceste conditii, surprinde faptul ca multe astfel de nume ale unor companii arhicunoscute s-au nascut nu in urma unui efort intens de creatie, ci din banala prelucrare a numelor fondatorilor sau in urma unor prescurtari. Sa trecem in revista cateva cazuri.
Adidas
Denumirea are la baza numele fondatorului companiei, germanul Adi Dassler, care in anii '20 a inceput sa produca pantofi de sport special conceputi pentru fiecare disciplina sportiva in parte.
Canon
Initial, firma s-a numit Kwanon, numele zeului caritatii la budisti. Denumirea a fost insa contestata de organizatiile religioase si astfel Kwanon a devenit Canon.
Casio
Celebra companie a avut la baza numele celui care a fondat-o, japonezul Kashio Tadao, un nume care, pentru a avea un impact mai bun in Europa si in SUA, a fost transformat in Casio.
Corel
O varianta mai scurta pentru Cowpland Research Laboratory.
Daewoo
Fondatorul companiei, Kim Woo Chong, a ales (fara modestie) aceasta expresie din limba coreana, care se traduce prin "Marele Univers".
Fujifilm
Asa cum si noi am botezat niste tigari "Carpati" si un restaurant "Dunarea", japonezii au folosit numele celebrului lor munte Fuji pentru brandul cu pricina.
HP (Hewlett-Packard)
Fondatorii Bill Hewlett si Dave Packard au hotarat sa isi foloseasca propriile lor nume pentru a-si denumi compania. Ordinea celor doua nume a fost stabilita prin tragere la sorti. A castigat Hewlett.
Hyundai
In limba coreeana, acest cuvant inseamna "in prezent" sau "in momentul de fata".
IBM
Este pur si simplu acronimul de la International Business Machines.
Intel
Fondatorii Bob Noyce si Gordon Moore stabilisera initial sa-si boteze compania dupa numele lor, "Moore Noyce". Au descoperit insa ca exista deja un lant hotelier cu acest nume, ca urmare au decis sa foloseasca o varianta prescurtata de la Integrated Electronics si asa au ajuns la Intel.
Kodak
Lui George Eastman, fondatorului companiei, i s-a parut ca zgomotul scos de declansatorul aparatului foto, in momentul fotografierii, e ceva in genul „ko-dak”. N-a stat mult pe ganduri si a ales aceasta denumire pentru firma sa.
Konika
Initial, compania s-a numit Konishiroku Kogaku, dar fondatorul ei a cautat o denumire cu impact comercial mai puternic si, combinand literele celor doua cuvinte, a ajuns la Konika.
LG
S-a obtinut din initialele cuvintelor Lucky si Goldstar - "norocos" si "stea de aur".
Microsoft
Ideea numelui a pornit de la formulele MICROcomputer si SOFTware, care au generat denumirea Micro-Soft. Pe parcurs, cratima a fost eliminata.
Motorola
Fondatorul Paul Galvin a nascocit denumirea pe vremea cand compania sa producea aparate radio pentru autoturisme. Exista, in perioada aceea, o moda de a da terminatia "ola" companiilor care produceau sau comercializau componente audio.
Nissan
Denumirea intiala a fost Nippon Sangio, ceea ce inseamna "industrie japoneza". Si in acest caz, brandul a fost simplificat pentru a avea un impact mai puternic.
Nokia
Este numele unui oras finlandez situat pe raul cu acelasi nume. Compania a avut initial ca obiect de activitatea prelucrarea cauciucului si a lemnului. Mult mai tarziu s-a reprofilat pe componente electronice.
Novell
Denumirea a stabilit-o sotia unui cofondator al companiei, Georges Canova. Ea a crezut ca "novell" este cuvantul frantuzesc pentru noutati. In realitate, cuvantul este "nouvelles".
Oracle
Fondatorii Larry Ellinson si Bob Watts au lucrat la un proiect pentru CIA, cu numele de cod CIA Oracle. Ulterior, proiectul a fost anulat, dar numele de cod a devenit brand.
Siemens
In anul 1847, cand a fost fondata compania, se obisnuia ca numele fondatorului sa fie si numele companiei. Fondatorul se numea Werner von Siemens.
Sony
Initial, firma a avut complicatul nume de Tokyo Tsoshiu Kogyo Kabushika Kaika. Ulterior fondatorii au ales Sony, un nume provenind de la latinescul “sonus” (“sunet”) combinat cu “sonny” (“baiete”), un apelativ foarte la moda in randul tineretului american in anii '50.
Subaru
Este denumirea unui grup de stele din constelatia Pleiadelor (de aici si logo-ul companiei).
Suzuki
Fondatorul companiei, Michio Suzuki, si-a folosit propriul nume.
Toshiba
Este vorba de o combinatie intre "To", de la Tokyo Electric Co. si „Shiba”, de la Shibaura Engineering Works, ambele fiind companii din care a derivat actuala Toshiba.
Toyota
Initial, fondatorul Sakichi Toyoda si-a folosit propriul nume, ulterior a schimbat o litera si l-a transformat in Toyota.
Xerox
Inventatorul Chester Carlson a sugerat ca denumirea firmei sa reflecte tehnologia de copiere folosita, numita xerografie („scriere pe uscat”, in greaca).
Yahoo!
Cuvantul a fost inventat de Jonathan Swift in cartea sa "Calatoriile lui Gulliver", pentru a desemna niste creaturi legendare primitive. Unii sustin insa ca Yahoo reprezinta initialele de la "Yet Another Hierarchical Officious Oracle".