De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
bani deoparteeconomiieconomisireeducatie financiara
A face economii reprezinta un comportament sanatos in relatia cu banii, comportament ce ar trebui implementat chiar de la cele mai fragede varste.
Din pacate, persoanele care au astazi 30, 40 sau 50 de ani nu au avut parte de instruire pe partea de educatie financiara, pentru ca atunci cand erau ei copii astfel de concepte fie nu existau la noi, fie incepeau timid sa apara, dar doar la nivel de "noutate", "curiozitate".
Astazi, educatia financiara e pe buzele tuturor, dar nu si in casele tuturor. Stim ca trebuie sa fim educati financiar, stim ca e esential, pentru dezvoltarea noastra, sa nu ne comportam haotic cu banii, dar nu prea facem nimic. Cu atat mai putin, economii.
Prin urmare, consultantii financiari recomanda ca economisirea sa inceapa fie de la cele mai mici varste, in cazul celor ce sunt astazi tineri si adolescenti, fie din primul moment in care persoana constientizeaza ca isi doreste sa evolueze si sa realizeze ceva semnificativ cu viata sa, mai ales in plan financiar.
Acestea fiind spuse, chiar si pragul de 40 de ani se poate dovedi oportun pentru a incepe sa faci economii, daca acum ai aflat despre educatia financiara si daca acum vrei sa iti schimbi viata.
Pana la 40 de ani, spun expertii, trebuie sa ai o stabilitate financiara
Ar fi ideal totusi, conform recomandarilor formulate de specialisti, sa ai economii semnificative pentru pensie pana la varsta de 40 de ani. Acest lucru poate fi realizat prin contributii constante la un fond de pensii, precum si prin investitii inteligente pentru a creste aceste economii pe termen lung.
Totodata, mai spun expertii, la varsta de 40 de ani, ar fi ideal sa ai o parte semnificativa din datoriile tale platite sau sa ai un plan solid pentru a le plati inainte de pensie. Reducerea sau eliminarea datorilor poate oferi mai multa flexibilitate financiara si poate permite economisirea si investitia suplimentara.
Multi experti recomanda ca varsta de 40 de ani sa ai economii echivalente cu cel putin trei pana la sase luni de cheltuieli lunare. Acest lucru ofera o rezerva financiara pentru a face fata neasteptatelor, cum ar fi pierderea locului de munca sau cheltuieli medicale neprevazute.
Foto: unsplash.com