Economia merge cu frana trasa: crestere de doar 1% in 2025, cu riscuri in crestere si industrie pe minus
crestere economicadeficit bugetarexporturiimporturilibra bank
Prognoza de crestere economica pentru Romania in 2025 ramane la un modest 1%, anunta analistii de la Libra Internet Bank, insa avertizeaza ca riscurile sunt in continuare orientate in jos. Mediul extern complicat si presiunile interne generate de masurile de consolidare fiscala pun presiune suplimentara pe economie. In aceste conditii, orice optimism legat de o revenire rapida a economiei romanesti este temperat de realitatile macroeconomice care nu pot fi ignorate.
Unul dintre putinele motive de speranta ramane agricultura. Dupa un an 2024 slab, productia de cereale promite o revenire puternica, care ar putea aduce un impuls pozitiv PIB-ului. In plus,
sectorul constructiilor a fost principalul motor de crestere in primul trimestru al anului, contribuind cu 0,4 puncte procentuale la avansul economic, potrivit datelor revizuite recent de Institutul National de Statistica.
In schimb, industria continua sa traga economia in jos. Cu o scadere anuala de 3% in termeni reali, acest sector a redus cresterea PIB-ului cu 0,5 puncte procentuale. Comertul si serviciile au avut contributii modeste, iar „vedetele” din zona de servicii, precum telecomunicatiile sau consultanta, nu au fost suficiente pentru a compensa declinul general. „Serviciile profesionale si administrative”, de exemplu, au avut o influenta negativa in ansamblu, chiar daca unele subsectoare au avut rezultate decente.
Semnal de alarma: Exporturile stagneaza, importurile cresc
Un alt semnal de alarma este legat de evolutia cererii externe. In primul trimestru din 2025, exporturile de bunuri au stagnat, in timp ce importurile au crescut cu 6,8% in termeni reali. Aceasta divergenta a dus la o contributie negativa a exportului net la formarea PIB, ceea ce sugereaza o competitivitate slaba si un consum intern sustinut in continuare mai degraba prin importuri decat prin productie autohtona.
Balanta serviciilor nu sta nici ea mai bine. Volumul exporturilor a scazut cu 2%, in timp ce importurile s-au accelerat la peste 12%. Acest dezechilibru adanceste presiunea asupra contului curent si poate semnala o pierdere de teren a Romaniei in domenii unde, pana nu demult, era competitiva la nivel regional.