„Vacanta doar pentru unii”: Voucherele de vacanta taiate din nou, industria turismului reactioneaza dur
vouchere vacantatichete vacantabugetarianatalin burcea
Voucherele de vacanta, una dintre putinele masuri cu impact direct si imediat in sprijinul turismului intern, sunt din nou sub asediu. Guvernul propune ca, odata cu a doua taiere din acest an, doar bugetarii cu salarii brute sub 6.000 lei sa mai primeasca aceste beneficii, in valoare de doar 640 de lei si doar in extrasezon. Potrivit Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), aceasta formula este „o gluma proasta”, care va genera haos si va avea un impact negativ asupra intregului sector.
Aceasta masura vine dupa ce, in urma cu sase luni, valoarea voucherelor de vacanta a fost deja redusa la jumatate. ANAT avertizeaza ca o noua diminuare a accesului la tichetele de vacanta inseamna, de fapt, un colaps al sprijinului pentru turismul romanesc. Din cei aproape un milion de angajati bugetari, doar 17% ar mai fi eligibili pentru noul format al voucherelor, ceea ce inseamna ca peste 80% dintre beneficiarii traditionali vor fi exclusi din program.
Conceptul de „vouchere de vacanta in extrasezon” este, de asemenea, pus sub semnul intrebarii. ANAF a subliniat ca in legislatia actuala nu exista o definitie clara a sezonului turistic, ceea ce deschide calea interpretarilor arbitrare. “Sezonul de iarna la munte este extrasezon pe litoral, dar e absurd sa crezi ca profesorii pot merge in vacanta in februarie”, sustin reprezentantii industriei. Astfel, in loc sa stimuleze consumul turistic, noile reguli ar crea confuzie si frustrare.
ANAT cere Guvernului masuri reale de sprijin pentru turism
ANAT solicita Guvernului sa renunte la modificarile propuse si sa implementeze masuri reale de sprijin pentru turism. Printre acestea, pastrarea cotei reduse de TVA de 9% pentru HORECA, cresterea valorii
voucherelor la minimum 1.600 lei pe an si extinderea programului si pentru angajatii din mediul privat, cu deduceri fiscale clare pentru angajatori. „Romania nu isi permite sa piarda turismul. Este un sector strategic, cu un rol vital in economie, in special pentru zonele rurale si statiunile turistice”, avertizeaza Alin Burcea, presedintele ANAT.