ING se teme de costul energiei electrice dupa 1 iulie - avertismentul bancii: Primele semnale indica o crestere solida de doua cifre a preturilor la energia electrica
liberalizarea pietei de energiepret facturi 1 iulie 2025
Economistii ING Bank trag un puternic semnal de alarma cu privire la consecintele negative ce ar putea aparea pe piata energiei electrie, ca urmare a liberalizarii sale de la 1 iulie 2025. Specialistii se tem de o explozie a costurilor.
"ING transmite ca liberalizarea preturilor la energia electrica incepand cu iulie 2025 ar putea declansa o crestere puternica a costurilor energiei. Primele semnale indica o crestere solida de doua cifre a preturilor la energia electrica, care ar putea impinge inflatia spre zona de 6% in a doua jumatate a anului 2025", a transmis banca.
Furnizorii se pregatesc sa majoreze tarifele semnificativ
Conform
Economica.net, marii furnizori deja se pregatesc de scumpiri:
"La PPC, fosta Enel (care acopera sudul Munteniei, Dobrogea si Banatul), pretul creste cu 130%, de la 0,68 lei/kwh la 1,57 lei/kwh(cu tot cu TVA). La Electrica Furnizare (care acopera Transilvania si nordul Munteniei), cresterea este tot de 130%, pana la 1,57 lei/kwh. E.ON (care acopera Moldova) inca nu a anuntat preturile la energie pentru serviciul universal, de la 1 iulie".
Ce se intampla cu facturile la Hidroelectrica?
De asemenea, facturile la Hidroelectrica ar urma sa creasca si ele, dupa data de 1 iulie. Pana acum, daca te incadrai in consumul lunar de maximum 100 kWh, plateai 0,68 lei/kWh (cu TVA inclus), datorita plafonului impus de autoritati. De la 1 iulie, aceasta regula dispare, iar noile preturi practicate de Hidroelectrica aduc scumpiri intre 52% si 64%, in functie de judetul in care locuiesti.
Locuitorii din Bucuresti, Ilfov, Giurgiu, Arad, Caras-Severin, Timis, Hunedoara, Calarasi, Constanta, Ialomita si Tulcea vor avea cel mai mic tarif: 1,03640 lei/kWh. Asta inseamna o crestere de aproape 52% fata de pretul actual plafonat.
Sursa foto: freepik.com