Energia sporeste saracia. Pauperi din cauza facturilor
risc saraciesaracie romaniasaracie uescumpire energie
Nu numai in Romania, situatia facturilor la energie electrica si gaze este ingrijoratoare, ci la nivelul intregii Uniuni Europene, ai carei cetateni aflati deja intr-o situatie financiare delicata pot deveni si mai saraci.
Prin vocea oficiala a lui Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de munca si drepturi sociale, Comisia Europeana a avertizat ca scumpirea
energiei electrice poate duce la cresterea saraciei in Europa.
Schmit a atras atentia ca milioane de oameni din statele membre al Uniunii Europene sufera de saracie, generata de preturile tot mai mari la energie electrica, iar, in aceste conditii, numarul acestora nu va face decat sa creasca.
Potrivit oficialului, Comisia Europeana ar putea ajuta statele sa limiteze impactul preturilor in crestere continua la energie electrica, insa, obligatia de a lua masuri revine, inainte de toate, guvernelor nationale.
Insa, s-ar putea ca solutia cea mai buna sa fie coordonarea, in toata Uniunea Europeana, si actiuni in cadrul actualelor regulamente ale pietei interne a UE.
Aceste teme vor fi discutate, in aceasta saptamana, in cadrul Consiliului European.
Pana atunci, Polonia a anuntat ca va acorda consumatorilor subventii de 1,5 miliarde de zloti (380 milioane de dolari) pentru a compensa scumpirea energiei electrice. In acelasi timp, Germania a anuntat ca va reduce cu 42,7% suprataxa pe energie perceputa consumatorilor pentru sprijinirea energiei regenerabile.
Risc mare de saracie in Romania
Confederatia Europeana a Sindicatelor ETUC a atras atentia ca, desi au un loc de munca, peste 2,7 de milioane de oameni din Europa nu-si mai pot permite sa-si incalzeasca in mod corespunzator locuintele.
Conform datelor Eurostat, peste un sfert din populatia unor state UE era supusa, in 2020, riscului de saracie si excluziune sociala: Romania (35,8%), Bulgaria (33,6%), Grecia (27,5%) si Spania (27%).
Cele mai scazute ponderi erau in Cehia (11,5%), Slovacia (13,8%), Slovenia (14,3%), Olanda (15,8%) si Finlanda (15,9%).
Pe ansamblul UE, 96,5 milioane de persoane erau supuse riscului de saracie si excluziune sociala, reprezentand 21,9% din populatie.
Foto: pexels.com