Eurostat: Inflatia a apasat pedala de acceleratie
inflatiezona europreviziuni economice
Biroul european de statistica, Eurostat, a publicat marti date referitoare la evolutia inflatiei din luna mai. Potrivit analistilor, luna trecuta, in zona euro, inflatia a accelerat depasind tinta oficiala asumata de Banca Centrala Europeana.
Inflatia in zona euro a atins pragul de 2% in luna mai, putin peste cele aproape doua procente asumate de Banca Centrala Europeana ca tinta oficiala. Cu doar o luna in urma, in aprilie, inflatia in zona euro era de 1,6%.
Acesta este cel mai ridicat nivel atins de la sfarsitul anului 2018, cand in zona euro s-a inregistrat o valoare a inflatiei.
Privind principalele componente ale inflatiei din zona euro, se asteapta ca energia sa aiba cea mai mare rata anuala in luna mai (13,1%, comparativ cu 10,4% in aprilie), urmata de servicii (1,1%, comparativ cu 0,9% in aprilie), bunuri industriale energetice (0,7%, comparativ cu 0,4% in aprilie) si produse alimentare, alcool si tutun (0,6%, stabil comparativ cu aprilie).
Zona euro este formata din:
Belgia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franta, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Tarile de Jos, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia si Finlanda.
Citeste si: Managerii se asteapta la o pandemie de ... demisii. Vine marea demisioneala post-pandemica
Inflatia in Romania. Datele BNR:
Referitor la starea inflatiei din Romania, Banca Nationala a Romaniei in Raportul sau trimestrial asupra inflatiei a prognozat ca rata anuala a inflatiei IPC se va inscrie pe o traiectorie pronuntat ascendenta in lunile urmatoare si va atinge nivelul de 4,1% in luna decembrie.
Ulterior publicarii Raportului din luna martie, s-au materializat unele presiuni inflationiste semnificative, induse preponderent de componentele cosului de consum aflate in afara controlului politicii monetare – indeosebi pe segmentul preturilor combustibililor, dar si al celorlalte componente ale grupei bunurilor energetice (energie electrica si gaze naturale).
In schimb, pentru rata anuala a inflatiei de baza (CORE2 ajustat), revizuirile sunt relativ minore, aceasta urmand sa atinga 2,8% in decembrie 2021 si 3% in decembrie 2022. In aceste conditii, rata anuala a inflatiei IPC se va inscrie pe o traiectorie pronuntat ascendenta in lunile urmatoare, atingand 4,1% in luna decembrie.
Natura preponderent temporara a socurilor anticipate pentru acest an, va implica ulterior efecte de baza favorabile, urmand ca rata anuala a inflatiei IPC sa coboare pana la 3% la finele anului 2022.
In plus, corectia de la valori situate usor peste 4%, in cursul anului 2021, la valori plasate confortabil in intervalul tintei, respectiv in apropiere de 3%, este de asteptat sa aiba loc deja in cursul trimestrului I 2022. Comparativ cu Raportul asupra inflatiei din martie, revizuirile ratei anuale a inflatiei IPC sunt consistente pentru finalul anului 2021 (+0,7 puncte procentuale), respectiv +0,2 puncte procentuale pentru decembrie 2022 (la acest orizont, in principal ca urmare a unei contributii mai ridicate din partea indicelui CORE2 ajustat).
Citeste si: Noi previziuni economice: Economia Europei renaste dupa pandemie, ca pasarea Phoenix din cenusa. Ce se intampla in Romania
Foto: freepik