Firmele mari din Romania se pregatesc pentru vremuri grele

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Firmele mari din Romania se pregatesc pentru vremuri grele
Firmele mari din Romania se pregatesc pentru vremuri grele
de Vlad Strunescu la 15 Iul. 2019
Urmareste-ne pe Google News
vremuri greleconcentrare companii romaniaanaliza iancu gudanoua criza economica

Iancu Guda, presedintele AAFBR, a realizat analiza bilantului celor mai importante companii active in Romania. Potrivit lui Guda, cele mai mari 1.000 de companii active in Romania concentreaza aproape jumatate din cifra de afaceri inregistrata la nivelul mediului de afaceri local.

Bilantul consolidat al acestora pentru anul 2018 reflecta ca firmele gigant se pregatesc pentru vremuri mai grele: scaderea investitiilor, vanzarea mai lenta a stocurilor, accelerarea incasarii banilor din piata, capitalizarea pentru diminuarea gradului de indatorare si conservarea trezoreriei.

Citeste si: 600.000 de romani isi vor pierde slujba in urmatorii 10 ani, din cauza robotilor si inteligentei artificiale

"Temperarea ritmului cresterii economice concentrate excesiv in consum, cuplata cu instabilitatea fiscala si financiara din anul 2018, infrastructura rutiera subdezvoltata si tensionarea pietei muncii au cauzat amanarea investitiilor pentru multi jucatori mari din piata! 
 
Aceste decizii pot avea un efect de boomerang asupra mediului de afaceri, avand in vedere importanta sistemica a marilor companii in contextul polarizarii excesive a mediului de afaceri!" a explicat Guda.
 
Conform analizei, in Romania, sunt active aproximativ 500.000 de companii, numarul acesta fiind relativ constant in ciuda cresterii cumulate a PIB real, in ultimul deceniu cu aproximativ 32%. 
 
In functie de dimensiunea mediului de afaceri, raportata la populatia Romaniei, rezulta ca tara noastra are al doilea cel mai mic numar de companii active la mia de locuitori din Europa.
 
Analizata arata ca subdezvoltarea antreprenoriatului romanesc este vizibila si prin prisma polarizarii excesive a acestuia, in sensul concentrarii veniturilor si profiturilor in randul companiilor mari. 
 
Conform lui Guda, supraconcentrarea veniturilor in randul companiilor de top reflecta subdezvoltarea paturii de mijloc, ceea ce duce la o capacitate redusa a sistemului economic de a absorbi socurile externe propagate in timpul unor schimbari majore (modificari de taxe, recesiune, fluctuatia somajului, volatilitatea dobanzilor etc.).
 
Vulnerabilitatea economiei noastre este alimentata si de un alt factor structural: cresterea economica dependenta de consum, acesta din urma fiind puternic corelat cu dinamica ciclului economic. 
 
Aceasta dependenta se observa si din distributia celor mai mari 1.000 de companii active in Romania in functie de sectorul de activitate. 
 
Jumatate din veniturile firmelor active in Romania sunt concentrate in cele mai mari 1.000 de companii, pentru ca jumatate din veniturile acestora din urma sa fie concentrate in comertul cu ridicata si cu amanuntul (consum).

"Astfel, devine evident ca cele mai mari 1.000 de companii active in Romania joaca un rol esential in evolutia din dinamica mediului de afaceri local. 
 
De asemenea, aceste companii gigant au o vizibilitate mai mare asupra industriilor in care activeaza (prin pozitiile de lider de piata), sectoarelor de clienti pe care le deservesc (datorita portofoliului extins de parteneri) si maturitatii acestora (experienta individuala a persoanelor decidende cuplata cu know-how-ul organizatiei), avand in vedere ca varsta medie a celor mai mari 1.000 de companii active in Romania este de 19 ani (comparativ cu durata medie de viata a unei firme in Romania de doar 10 ani)", arata analistul.
 
Plecand de la declaratiile financiare depuse de cele mai mari 1.000 de companii active in Romania, el a calculat o serie de indicatori importanti care sunt reflectati de bilantul acestor companii.  Concluziile suntingrijoratoare.

Companiile mari si-au redus semnificativ investitiile 

Astfel, ponderea activelor imobiliate (masini, echipamente, constructii, utilaje, investitii financiare pe termen lung, licente, brevente, aplicatii software etc.) in total active a scazut la doar 52%, minimul ultimului deceniu. Astfel, valoarea contabila a activelor imobilizate a crescut doar cu 1,6% (cel mai slab ritm de crestere din ultimul deceniu), de la 238 miliarde de lei, in 2017, la 242 miliarde de lei, in 2018.

Companiile mari au produs semnificativ pe stoc

Durata medie de rotatie a stocurilor a crescut, la finalul anului 2018 la maximul ultimului deceniu, respectiv 38 de zile. Astfel, valoarea contabila a stocurilor a crescut mult mai accelerat decat nivelul veniturilor.
 
Companiile mari sunt mult mai bine pozitionate din perspectiva riscului supradimensionarii stocurilor comparativ cu restul companiilor active in Romania, in conditiile in care durata medie de rotatie a stocurilor la nivel national a urcat aproape la 60 de zile (comparativ cu medie de 50 zile in urma cu 10 ani). Modelul de crestere economica reflecta aceste dezechilibre.
 
Practic, structura cresterii economice ramane suboptimala pentru ca variatia stocului contribuie aproximativ doua treimi la dinamica PIB din 2018, in timp ce investitiile (formarea bruta de capital) contribuie doar 10% la formarea cresterii economice cumulata in 2012-2018 iar consumul final contribuie 82% in aceasta perioada.
 
Astfel, este necesara o evolutie mai echilibrata a cresterii economice pe principalele componente, iar accentul sa fie pus pe politici care sa majoreze PIB potential si sa imbunatateasca utilizarea factorilor de productie (accent pe cresterea investitiilor, productivitatii si implicarea fortei de munca).

Companiile mari incearca sa-si ia banii din piata

Prin depunerea tuturor eforturilor pentru eficientizarea politicilor de management al riscului de credit si imbunatatirea colectarii creantelor, companiile mari incearca sa-si ia banii din piata.
 
Astfel, chiar daca durata medie de colectare a creantelor a crescut, in medie, cu cateva zile in ultimii ani pentru cele mai mari 1.000 de companii, ajungand la aproximativ 66 de zile pe parcursul anului 2018, performanta acestora este net superioara mediei nationale de aproape 115 zile.

Companiile mari se capitalizeaza prin reinvestirea profiturilor si rambursarea creditelor 

Gradul mediu de capitalizare al celor mai mari 1000 de companii a ramas stabil in ultimii ani, fiind aproape de 44%. Nivelul capitalizarii acestora este net superior mediei inregistrate la nivel national, respectiv doar 25% (companiile active in Romania fiind cele mai slab capitalizate din UE).

Companiile mari isi conserva trezoreria

Faptul se observa prin cresterea gradului de acoperire al datoriilor prin numerarul disponibil, acesta fiind stabil la 15-17%, in ultimii ani, mult peste media nationala de 11%.
 
"Sintetizand comportamentul financiar al celor mai mari 1.000 de companii active in Romania in anul 2018, prin raportarea dinamicii acestora la evolutia din ultimul deceniu, constat o curatenie a bilantului prin diminuarea datoriilor, pastrarea capitalizarii la un nivel ridicat, amanarea investitiilor (si realizarea celor strict necesar sau care sunt time sensitive, respectiv nu o sa mai apara in viitor), incasarea rapida a creantelor, vanzarea mai lenta a stocurilor si conservarea lichiditatii. 

Citeste si: Transferul de bani prin Western Union nu va mai fi disponibil in agentiile BRD, ci direct in contul bancar
 
Cu alte cuvinte, companiile mari active in Romania se pregatesc pentru vremuri mai grele! Oare de ce?" - se intreaba analistul.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024
Cum ar trebui sa se comporte tinerii cu banii: economisire si fara pretentii exagerate
Economie

Cum ar trebui sa se comporte tinerii cu banii: economisire si fara pretentii exagerate

today22 Apr. 2024
Ce nu ai voie sa faci in avion, daca zbori pentru prima oara
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce nu ai voie sa faci in avion, daca zbori pentru prima oara

today22 Apr. 2024
Ce trebuie sa faci la serviciu ca sa nu mai fii tinut pe acelasi salariu ani la rand
Companii

Ce trebuie sa faci la serviciu ca sa nu mai fii tinut pe acelasi salariu ani la rand

today22 Apr. 2024
Cum se prepara cel mai bun miel la cuptor: secretele retetei din batrani
Reteta zilei

Cum se prepara cel mai bun miel la cuptor: secretele retetei din batrani

today22 Apr. 2024
Metode eficiente sa faci bani online in 2024, fara live-uri pe TikTok sau MLM
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Metode eficiente sa faci bani online in 2024, fara live-uri pe TikTok sau MLM

today22 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024
Cum ar trebui sa se comporte tinerii cu banii: economisire si fara pretentii exagerate
Economie

Cum ar trebui sa se comporte tinerii cu banii: economisire si fara pretentii exagerate

today22 Apr. 2024
Ce nu ai voie sa faci in avion, daca zbori pentru prima oara
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Ce nu ai voie sa faci in avion, daca zbori pentru prima oara

today22 Apr. 2024
Ce trebuie sa faci la serviciu ca sa nu mai fii tinut pe acelasi salariu ani la rand
Companii

Ce trebuie sa faci la serviciu ca sa nu mai fii tinut pe acelasi salariu ani la rand

today22 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x