Conducerea Consiliului Uniunii Europene urmeaza sa fie preluata pentru urmatoarele sase luni de catre Cehia, noi directii principale in materie de fiscalitate urmand sa fie trasate in aceasta perioada. Consiliul UE trage un semnal de alarma si atrage atentia statelor membre ca ar fi indicat sa ia in considerare o politica fiscala bazata pe principii care sa asigure o largire a bazei de impozitare si o reduce a poverii fiscale a investitiilor strategice. Totusi, ce are de gand Cehia sa faca la nivel fiscal la sefia Consiliului UE?
In primul si primul rand, trebuie sa spunem ca dezbaterile cu privire la Directiva ce ar introduce impozitul minim global (Pilonul II al OECD) sau formula de calcul privind alocarea profiturilor companiilor multinationale catre statele unde el este realizat (Pilonul I) au intrat oarecum in impas, neexistand niciun fel de informatii clare referitoare la continuitatea discutiilor. De asemenea, amanata pe termen nedefinit pare a fi si Directiva DEBRA, directiva care isi propunea sa incurajeze companiile sa isi finanteze investitiile prin contributii la capitalurile proprii. De aceeasi soarta pare sa aiba parte si Directiva Unshell.
Referitor la largirea bazei de impozitare pe care o mentionam in randurile anterioare, in documentul Taxation Trends al Comisiei Europene se vorbeste despre nevoia de extindere a bazei de impozitare. De asemenea, se mai vorbeste si despre resezarea mixului de taxe si impozite, astfel incat si fiscalitatea “sa tina pasul cu schimbarile petrecute in societate si in economie”. Totodata, Comisia Europeana anunta si o dezbatere publica pe aceasta tema, care va avea loc la finalul lunii noiembrie la Bruxelles.
Comisia Europeana considera ca “taxarea muncii este si va ramane o sursa importanta pentru finantarea statelor”. In acelasi timp insa, CE sustine ca “largirea bazei de impozitare si adoptarea mixului potrivit de taxe, incluzand atat taxele pe mediu, cat si cele pe sanatate si proprietate, ar putea contribui la generarea de venituri, dar si la incurajarea unor comportamente juste si ar oferi o rezolvare inegalitatilor”. Specialistii Comisiei sustin ca este nevoie de reforma in contextul in care atat tranzitia verde, cat si cea digitala, combinate cu globalizarea si imbatranirea populatiei, vor avea efecte semnificative asupra economiei sociale de piata europene.
Ultimele NOUTATI
5 accesorii de iarna pe care orice sofer ar trebui sa le aiba in masina
7 sfaturi pentru incalzirea masinii corect in zilele recile – greseala pe care o fac multi
Nu pleca pe drum fara a face asta! 5 recomandari esentiale pentru sofatul iarna
Cel mai bun anunt de angajare in 2024. Cum sa il scrii, ca sa atragi numai candidati de calitate
Cauti personal pentru firma ta? Descopera aceste 5 intrebari neasteptate pe care orice angajator ar trebui sa le puna in interviuri
Cate tipuri de credite bancare exista si care e diferenta dintre ele? Ipotecar, de nevoi personale, imobiliar?
Partenerii nostri
Proiect - salariatii ar putea beneficia de doua zile libere PLATITE pentru a merge la medic
Declaratie pe proprie raspundere cu privire la functia de baza - MODEL
Salariat care a plecat in concediu de odihna, fara sa depuna cerere - PROCEDURA
Aspecte juridice critice in imbunatatirea managementului fortei de munca
Cele mai importante reglementari pentru institutiile de credit in 2024
Salariatul nu este apt pentru locul de munca: "Suntem obligati sa ii oferim alt post in firma?"
Te-ar putea interesa si
Nu pleca pe drum fara a face asta! 5 recomandari esentiale pentru sofatul iarna
Cel mai bun anunt de angajare in 2024. Cum sa il scrii, ca sa atragi numai candidati de calitate