Prima zi a saptamanii aduce noi estimari nu tocmai optimiste cu privire la evolutia economiei globale in contextul actual al pandemiei de coronavirus care a cuprins intreaga planeta in prima jumatate a anului. Specialistii FMI au inrautatit estimarile privind evolutia economiilor din Orientul Mijlociu si Asia Centrala, in timp ce agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s si-a revizuit in jos asteptarile cu privire la evolutia economiilor emergente. Totodata, analistii S&P au tras un nou semnal de alarma cu aceasta ocazie, avertizand ca toate tarile vor inregistra efecte negative in perioada urmatoare.
In urma cu doar o luna, FMI revizuise tot in jos estimarile privind evolutia economiei globale in acest an, sustinand ca efectele negative ale pandemiei de coronavirus sunt mult mai pronuntate decat s-a anticipat initial. Astfel, daca in luna aprilie vorbeam despre un declin al economiei globale de doar 3%, in iunie FMI a anuntat ca ia in calcul o scadere a economiei cu nu mai putin de 4.9% in 2020. Nici estimarea pentru anul 2021 nu mai este atat de optimista, estimarile privind avansul economiei globale scazand de la 5.8% la 5.4%.
Referindu-se acum la economiile din Orientul Mijlociu si Asia Centrala, o regiune care aduna aproximativ 30 de tari, FMI estimeaza ca in acest an se va inregistra un declin al PIB-ului de 4.7%. Lasand la o parte anumite sectoare economice care au fost afectate serios de pandemie, scaderea pretului petrolului si acordurile privind reducerea productiei de titei au afectat finantele exportatorilor regionali de petrol si nivelul remitentelor. In aceste conditii, impactul economic resimtit in primul trimestru al acestui an a fost mai serios decat se astepta initial, ceea ce va face ca si redresarea sa fie mai de durata.
Fondul Monetar International mai transmit un avertisment si catre producatorii de energie din Golf, acestia urmand sa inregistreze in acest an o scadere a PIB-ului de 7.1%, in scadere cu aproape trei procente in raport cu ultima estimare a celor de la FMI, din luna aprilie.
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s si-a revizuit semnificativ in jos estimarile cu privire la evolutia economica a tarilor emergente in acest an, asteptandu-se acum la un declin al Produsului Intern Brut de 4.7%. In urma cu doar trei luni, tot cei de la S&P vorbeau despre o scadere a PIB-ului de doar 1.8% pentru acest an. Specialistii agentiei de evaluare financiara sustin ca aceasta revizuire negativa a venit in urma inrautatirii efectelor pandemiei de coronavirus in multe economii emergente. Totodata, S&P remarca faptul ca pandemia are un efect negativ asupra comertului mult mai accentuat decat a fost estimat initial.
Potrivit analizei realizate de specialistii din cadrul agentiei de evaluare financiara S&P, toate tarile emergente vor raporta pierderi economice permanente din cauza pandemiei. Cele mai semnificative pierderi economice se vor inregistra in America Latina, Europa, Africa de Sud, India, Malaysia si Indonezia. In aceste conditii, specialistii Standard & Poor’s transmit ca PIB-ul mediu al statelor emergente, excluzand China, se va deprecia in acest an cu nu mai putin de 4.7%. Anul 2021 se anunta a fi insa ceva mai promitator, urmand sa aduca o crestere a PIB-ului statelor emergente cu 5.9%.
Ultimele NOUTATI
Ilie Bolojan anunta revolutie in companiile de stat: transparenta, sanctiuni si criterii de performanta
8 miliarde de euro lipsa! Unde dispar banii din TVA si de ce Fiscul evita raspunsul la cea mai importanta intrebare
Locuinte de serviciu pentru zeci de magistrati, inclusiv pensionari, inchiriate la preturi simbolice in centrul Bucurestiului. Ce masuri va lua Ministerul Justitiei
Concedieri masive in Romania! O mare firma internationala incepe sa dea afara, de la ingineri in jos
Partenerii nostri
Rolul solutiilor software MES in optimizarea proceselor de productie si respectarea reglementarilor
Masurile aduse de noile prevederi GDPR in cadrul departamentului de salarizare
Cum se depune SAF-T la ANAF in 4 pasi simpli
Te-ar putea interesa si
Locuinte de serviciu pentru zeci de magistrati, inclusiv pensionari, inchiriate la preturi simbolice in centrul Bucurestiului. Ce masuri va lua Ministerul Justitiei