China construieste mega-hidrocentrala planetei. ONG-urile trag semnalul de alarma
china baraj uriasnnbaraj tibetnnhidrocentrala chinannproiect hidroenergetic chinannbaraj cei trei defileurinn
Premierul chinez Li Qiang a dat unda verde unui proiect colosal: constructia unui baraj de proportii impresionante pe platoul Tibetan, considerat cel mai ambitios plan hidroenergetic al tarii de la celebrul Baraj al celor Trei Defileuri incoace.
170 de miliarde de dolari investiti
Cu un buget estimat la 170 de miliarde de dolari, uriasa hidrocentrala promite sa produca anual 300 de miliarde de kilowati-ora, suficient pentru a alimenta intreaga Mare Britanie timp de un an.
Un baraj, cinci centrale, un rau cu potential enorm
Proiectul, care va integra cinci centrale hidroelectrice, este amplasat pe raul Yarlung Zangbo. Aici, pe o lungime de doar 50 de kilometri, cursul apei coboara cu 2.000 de metri, generand un potential hidroenergetic urias.
Economistii aplauda, ONG-urile avertizeaza
Pentru pietele financiare chineze, inceputul lucrarilor este o gura de oxigen: actiunile si obligatiunile au crescut imediat, semn ca investitorii vad in baraj un stimulent major pentru o economie aflata sub presiune.
Insa nu toata lumea saluta megaproiectul. ONG-urile trag semnale de alarma privind efectele potential devastatoare asupra ecosistemelor fragile ale platoului Tibetan. La randul lor, India si Bangladesh sunt ingrijorate ca milioanele de oameni din aval ar putea resimti efectele modificarii cursului raului.
Ambitii energetice si riscuri geopolitice
Autoritatile chineze insista ca noul baraj va sprijini cererea de electricitate atat in Tibet, cat si in restul tarii, fara impact semnificativ asupra mediului sau a resurselor de apa pentru tarile vecine. Primele turbine ar urma sa porneasca undeva in anii 2030.
Proiectul este coordonat de China Yajiang Group, un nou gigant de stat creat special pentru a gestiona aceasta investitie strategica.
Locuri de munca, cifre si precedentul celor Trei Defileuri
Desi guvernul nu a publicat o estimare oficiala privind numarul de locuri de munca, precedentul exista: Barajul celor Trei Defileuri, care a fost finalizat in doua decenii, a generat milioane de joburi, dar si o migratie fortata de aceeasi amploare.
Analizele economistilor arata ca, daca lucrarile dureaza 10 ani, efectul direct asupra PIB-ului ar putea ajunge la 120 de miliarde de yuani pe an, iar beneficiile pe termen lung ar putea depasi cu mult aceste cifre.
Gigantul Chinei: intre mandrie nationala si controverse globale
Ramane de vazut daca acest baraj urias va reusi sa tina balanta intre ambitia energetica a Beijingului si fragilul echilibru ecologic al uneia dintre cele mai sensibile regiuni ale planetei. Cert este ca proiectul va pune din nou China in centrul atentiei globale, iar polemicile abia incep.
Sursa foto: freepik.com