Guvernul a deschis automat conturi de economii pe numele fiecarui copil roman. Expertii sunt nemultumiti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul a deschis automat conturi de economii pe numele fiecarui copil roman. Expertii sunt nemultumiti
Guvernul a deschis automat conturi de economii pe numele fiecarui copil roman. Expertii sunt nemultumiti
de Magda Florea la 09 Ian. 2019
Urmareste-ne pe Google News
growth - contul individual de economii junior centenareconomiiconturi economii

Incepand de la 1 ianuarie 2019, Executivul Romaniei a dispus deschiderea conturi de economii pentru fiecare minor din Romania. Initiativa face parte din proiectul "gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar”. In conturile deschise, parintii pot depune bani pentru a beneficia de prima de la stat si de o dobanda anuala de 3%. Este vorba despre circa 4,17 milioane de conturi deschise la Trezorerie, in numele tuturor copiilor din Romania.

Incepand din prima zi a anului, programul "gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar” a devenit operational, iar parintii din intreaga tara sau reprezentantii legali au posibilitatea sa depuna bani in conturile deschise de stat pe numele minorilor, urmand ca statul roman sa suplineasca sumele depuse.
 
Este necesara doar efectuarea unei plati prin virament bancar, mandat postal sau o depunere in numerar.
 
Pe numele copiilor s-a deschis la Trezoreria Statului sector 1 contul special de economisire „Contul individual de economii Junior Centenar”, codificat cu codul numeric personal al copiilor beneficiari, indiferent de domiciliul acestora, pe baza informatiilor furnizate de Centrul National pentru Informatii Financiare.
 
In acest cont reprezentantii legali ai copiilor sau alte persoane, inclusiv adoptatorii pot efectua plati prin virament bancar si/sau prin mandat postal prin oficiile Companiei Nationale „Posta Romana” - S.A.
 
De asemenea, se pot efectua depuneri de sume numerar pentru copii la orice unitate teritoriala a Trezoreriei Statului sector 1 in contul 46.01.02 „Sume colectate pentru contul individual de economii Junior Centenar”.
 
La sfarsitul fiecarei zile sau la primirea mandatului postal, sumele se vireaza automat in contul deschis la Trezoreria sectorului 1 pentru fiecare copil.
 
In cazul in care sunt incasate sume pentru un copil pentru care nu a fost deschis automat contul individual de economisire, Trezoreria Statului, sector 1 va proceda la deschiderea manuala a contului respectiv cu conditia ca codul numeric personal al copilului pentru care s-a virat suma sa fie valid.
 
Eventualele sume virate in „Contul individual de economii Junior Centenar” care nu pot fi alocate contului deschis pentru fiecare copil, fie ca urmare a unui cod numeric personal eronat sau a lipsei acestuia se returneaza platitorilor.
 

Cum functioneaza programul?

 
Programul guvernamental "gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar” le permite parintilor care vor sa economiseasca pentru copiii lor sa beneficieze de o prima anuala de la stat de 600 lei si o dobanda anuala de 3%.
 
Potrivit proiectului, parintii sau tutorii pot depune cel putin 1.200 lei/an, bani pe care sa nu-i foloseasca pana cand vor implini varsta de 18 ani.
 
In cazul in care la finele anului calendaristic suma depusa in anul respectiv este mai mica decat suma minima de 1.200 de lei, titularul contului nu beneficiaza de prima de stat, dar pentru soldul contului se acorda dobanda.
 
Sumele depuse anual in cont nu vor putea depasi un plafon maxim reprezentand echivalentul in lei a valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent. Titularul contului beneficiaza de prima de stat numai pentru suma minima de 1.200 lei.
 
La soldul contului se aplica o rata anuala de dobanda al carui nivel se stabileste la 3% pe an. Dobanda se calculeaza si se plateste cand titularul contului implineste varsta de 18 ani. Aceasta se va plati prin bugetul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza.
 
Sumele pot fi retrase mai devreme doar in cazul in care apar situatii exceptionale, cum ar fi cheltuieli de sanatate pentru tratarea minorului in cazul bolilor cu risc de deces ale acestuia si in cazul decesului,
 
In aceste situatii, prima de stat se acorda pentru anii in care s-au efectuat depuneri, inclusiv pentru anul in care a intervenit situatia exceptionala si dobanda aferenta. 
 
"La implinirea vartsie de 18 ani si in situatiile exceptionale prevazute la alin (5), titularului contului sau reprezentantul legal al acestuia, dupa caz, poate afectua retragerea totala a sumelor din cont. Daca nu se solicita retagerea sumelor din cont, acestea nu beneficiaza de conditiile din acest program”, mai prevede programul. 
 
Pe de alta parte, programul prevede ca prima de stat, calculata pentru toti anii in care s-au facut depuneri, plus dobanda, se va plati in termen de 15 zile de la scadenta depozitului. 
 
Executivul nu i-a omis din acest program nici pe copiii orfani. "In cazul copiilor ocrotiti de serviciile publice specializate pentru protectia copilului, depunerea anuala minima de 1.200 lei se efectueaza de catre autoritatea tutelara din sume alocate in acest scop de ordonatorul principal de credite. (...) In cazul in care acesti copii se infiaza, plata sumei anuale de transfera catre parinti”, se arata in program.

Citeste si: Plecati din tara o perioada lunga de timp? Riscati o amenda daca nu anuntati Fiscul

Ce spun expertii despre acest program?

 
Expertii sustin ca, de fapt, programul  "gROwth - Contul de economii Junior“ va avea urmatoarele efecte:
 
 1.   ii va discrimina pe copii saraci
 2.  va creste inegalitatile din societate
 3.  va accentua discrepantele dintre rural si urban, dintre zonele sarace si cele bogate

Sociolog: "Copiii oamenilor saraci vor ramane saraci in continuare"

 
Sebastian Toc, sociolog, cercetator la Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV), specializat pe probleme de stratificare sociala: 
 
"Este o masura care creste inegalitatile si ii avantajeaza pe cei care au deja bani, evident. In conditiile in care in Romania exista foarte multa saracie si inegalitate, sansa ca acesti oameni (oamenii saraci – n. red.) sa puna pe luna 100 de lei, in conditiile in care, de obicei, familiile sarace au si mai multi copii, este mica. 
 
Prin urmare, copiii oamenilor saraci vor ramane saraci in continuare (…) este o masura care accentueaza aceasta reproducere a saraciei. Evident, statul trebuie sa incurajeze ascensiunea sociala a celor care provin din familii sarace. 
 
Mai degraba asta ar trebui sa faca, in conditiile in care avem aceasta structura sociala (…) Singura sansa este sa investim in educatie, dar si sa crestem standardul de trai al acestor familii care sunt destul de numeroase, in Romania”.

"Nu li se da nimic direct, este o chestiune viitoare si la nivel de posibilitate"

 
Marian Preda, presedinte al Senatului Universitatii Bucuresti, spune: "In primul rand, nu li se da nimic direct, este o chestiune viitoare si la nivel de posibilitate. Era foarte simplu (daca doreau sa ajute copiii – n. red.), sa creasca alocatia. Era un impact direct si imediat. Prin aceasta posibilitate, aplicata, inseamna ca li se da, din noi, celor de la varf. Asa cum se intampla si cu pensiile, care se maresc procentual. 
 
Exact asa si aici, celor care au venituri mari li se da posibilitatea sa depuna acesti bani si cei care nu au, nu au de unde si in niciun caz nu vor depune. In alta ordine de idei, familiile cu copii sunt cele mai defavorizate din Romania, nu numai ca nu pot depune pentru toti, dar au cheltuieli urgente imediate. Banii disponibili si posibilitatea de economisire este infima.
 
 Ele sunt centrate pe nevoi imediate, nu pot bune bani deoparte. Nu va avea aproape niciun impact pozitiv. Cand este vorba de copii si de tineri, totul este cu sferturi de masura, daca este. De fapt, nu ne intereseaza investitia in viitor si ne minunam ca scade populatia si pleaca in strainatate. Dar, ei nu fac evaluari inainte de a demara tot felul de masuri de-astea”.

Citeste si: Inca o gafa marca Viorica Dancila: Ce afirmatie a facut premierul la prima sedinta de Guvern din 2019
 
Sursa foto: pexels.com
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x