IMM-urile considera ca discutiile asupra salariului minim nu sunt nici pe departe incheiate: patronii vor sa ramana cat mai multi bani in buzunarul angajatilor
salariul minimsalariul minim 2023immpatroni
Desi de la nivel guvernamental subiectul majorarii salariului minim de la 1 ianuarie pare a fi deja transat si "batut in cuie" la 3.000 de lei brut, cu 200 de lei deductibili, altfel vad lucrurile reprezentantii IMM-urilor, care considera ca dialogul trebuie sa continue.
Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu, a vorbit joi, in cadrul unei conferinte de presa, in numele oamenilor de afaceri din Romania, subliniind ca obiectivul acestora este de a gasi o solutie, impreuna cu factorii de decizie de la nivel politic, astfel incat angajatul sa aiba de castigat mai multi bani in buzunar, intr-o perioada dificila din perspectiva financiara.
"Primul mesaj si primul subiect pe care il abordam, astazi, este legat de salariul minim pe economie si refacem apelul catre Guvernul Romaniei de a continua discutiile cu privire la stabilirea salariului minim pe economie pentru 2023", a transmis, pentru inceput, Florin Jianu.
Discursul oficialul a continuat:
"Sigur, salariul minim pe economie sau nivelul acestuia l-am stabilit si agreat impreuna, si anume 3.000 de lei cu cei 200 de lei deductibili. Ceea ce insa noi consideram necesar in a continua discutiile e legat de suma suplimentara, voluntara, pe care angajatorii o pot oferi angajatilor.
Noi am cerut suplimentar ca 250 de lei sa fie neimpozabili peste cei 3.000 de lei, ajungand astfel tot la 450 de lei cum am cerut initial, care sa fie neimpozabili. Obiectivul declarat al Consiliului National al IMM-urilor a fost intotdeauna ca mai multi bani sa ajunga efectiv la angajati, pentru ca de fiecare data cand salariul minim pe economie se stabileste are o anumita structura, la o anumita suma, iar cel care castiga intotdeauna este statul, aproape jumatate din sarcina fiscala mergand catre stat ...", citat de
Agerpres.
Iata un tabel pus la dispozitie de CNIPMMR, care contine propunerile oamenilor de afaceri cu privire la salariul minim, din ianuarie 2023:
"Suntem in decembrie si discutam cu aplicabilitate de la 1 ianuarie. Or, toate bugetele companiilor din Romania au fost deja realizate. E tarziu…"
"Noi, initial, am cerut de la 2.550 de lei marirea cu 450 de lei si intreaga suma sa ajunga efectiv in buzunarul angajatilor. Astfel, am fi ajuns la un net de 1.974 de lei. In acest moment, cu 200 de lei deducere pentru salariul minim pe economie, netul este la 1.864 de lei si, in conditiile in care noi mai cerem suplimentar, voluntar, inca 250 de lei neimpozabil, netul ar ajunge la 2.114 lei. Consideram ca discutiile trebuie continuate.
De altfel, discutiile pe salariul minim pe economie ar insemna ca punem bazele si pentru anul 2024. Aceasta marire voluntara, neimpozabila, poate sta la baza unei mariri a salariului minim pe economie pentru 2024...
Nu e normal si nu ne ascundem in spatele faptului ca e foarte tarzie aceasta discutie. Suntem in decembrie si discutam cu aplicabilitate de la 1 ianuarie. Or, toate bugetele companiilor din Romania au fost deja realizate. E tarziu… De aceea, noi incercam sa punem bazele unor discutii multianuale, unor discutii care sa aiba in spate mecanisme, unor discutii care sa aiba in spate predictibilitate.
Speram ca, in zilele urmatoare, sa avem din nou intalnire cu prim ministrul, cu Guvernul Romaniei pentru continuarea negocierilor pe salariul minim pe economie si, din informatiile pe care eu le detin, aceste intalniri vor avea probabil loc la inceputul saptamanii viitoare, luni sau sau marti, pentru a incheia acest subiect", a mai spus Florin Jianu.
Te-ar putea interesa si: Pensiile private si-au revenit: vesti bune pentru cei aproape 8 milioane de romani care contribuie lunar, cu gandul la o pensie generoasa
Foto: freepik.com