Increderea managerilor romani in economia tarii noastre a crescut in ultimul trimestru al anului precedent, potrivit studiului CONFIDEX publicat la mijlocul acestei saptamani. In contextul unui an care a fost dominat de criza provocata de pandemia de coronavirus, antreprenorii din tara noastra au reusit sa isi recupereze o parte din pierderi in ultimele trei luni ale anului, motiv pentru care optimismul cu privire la ceea ce urmeaza sa se intample in 2021 a crescut semnificativ. Potrivit acestui studiu, managerii romani se asteapta la o crestere cu 5% a afacerilor in acest an si la o revenire la nivelul ante-pandemie pana in vara anului viitor.
Indicele CONFIDEX, care masoara increderea managerilor romani in economia nationala, a crescut in ultimul trimestru al anului trecut pana la 45. In precedentele doua trimestre din 2020, indicele s-a plasat la un nivel de 41. Totusi, este important de precizat ca acelasi indice din ultimul trimestru al anului trecut se dovedeste a fi mai scazut in cazul companiilor mici, ajungand la un nivel de 43. Companiile mici au fost mai afectate de criza provocata de pandemia de coronavirus si de masurile de restrictie impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei.
Potrivit analistilor, cresterea increderii managerilor romani in economia nationala a crescut in ultima parte a anului trecut ca urmare a scaderii la jumatate a pierderilor estimate la inceputul pandemiei. Andrei Cioanca, CEO al Impetum Group, atrage atentia insa ca nu este momentul ca antreprenorii sa urmareasca sa se intoarca la ceea ce era inainte, fiind nevoie defapt ca acestia sa isi pregateasca companiile pe care le conduc pentru noua economie de dupa pandemie. In actualul context, tot mai multe companii incep sa isi schimbe prioritatile, devenind din ce in ce mai interesate de digitalizare si de redefinirea relatiei cu clientii.
Asteptarile antreprenorilor romani cu privire la ceea ce se va intampla in 2021 se dovedesc acum a fi destul de optimiste, procentul celor care sunt de parere ca Produsul Intern Brut va scadea reducandu-se de la 73% la 46%. De asemenea, analiza ne mai arata ca printre prioritatile managerilor romani pentru noul an se numara cresterea investitiilor si a digitalizarii. De asemenea, daca in ultima parte a anului trecut 75% dintre managerii romani se asteptau la o crestere a somajului in 2021, acum numai 54% sunt de aceasta parere. Si procentul celor care cred intr-o crestere a inflatiei in 2021 a scazut de la 70% la 58%.
Pana la finalul anului curent, antreprenorii romani se asteapta la o recuperare partiala in ceea ce priveste principalii indicatori financiari ai companiilor. Mai exact, managerii romani se asteapta ca cifrele de afaceri si investitiile sa creasca cu 5% in raport cu anul 2020, iar profitul sa raporteze de asemenea un plus de 1%. De asemenea, acestia estimeaza si o crestere a numarului de angajati in 2021, dar si o crestere a costurilor de productie.
Referitor la recuperarea pierderilor cauzate de criza provocata de pandemia de coronavirus inregistrate pe parcursul anului trecut, cei mai multi dintre antreprenorii romani isi pastreaza optimismul si se asteapta la o recuperare integrala a pierderilor pana in vara anului viitor. Nu in cele din urma, managerii romani estimeaza o iesire din criza in forma literei V, insa sustin ca va fi o revenire in doua viteze, tinand cont de faptul ca si companiile au fost afectate in mod diferit de masurile de restrictie impuse de autoritati.
Ultimele NOUTATI
Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie
Dezamagire crunta la salarii, pentru studenti si absolventi: 3.500- 4.500 de lei pentru joburi entry-level
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?