Guvernul condus de liberalul Ludovic Orban a prezentat la mijlocul acestei saptamani planul detaliat de relansare economica, obiectivul noului model de dezvoltare propus fiind asigurarea convergentei cu economiile europene, astfel incat PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea de cumparare standard sa ajunga la 87% din media UE27 pana in anul 2025. Bineinteles, pe termen scurt, programul propus de autoritati isi propune sa vina in ajutorarea companiilor mai mici sau mai mari afectate de criza provocata de pandemia de coronavirus. Mediul de afaceri saluta aceasta strategie a autoritatilor, primele reactii fiind pozitive.
Dragos Petrescu, presedintele Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, saluta masurile anuntate de guvernanti cu aceasta ocazie, insa recunoaste ca mai sunt unele lucruri despre care inca nu se stiu prea multe. Spre exemplu, acesta aduce in discutie masurile pentru companiile mari, spunand ca “lucrurile sunt in ceata” la acest moment, cei de pe piata asteptand planificarile autoritatilor. In alta ordine de idei, presedintele CDR mai spune ca masurile anuntate pentru intreprinderile mici si mijlocii au fost foarte asteptate, acestea constituind un sprijin real pentru companiile mici, care sunt grav afectate de criza provocata de pandemia de coronavirus care a lovit tara noastra la inceputul acestei primaveri.
In continuare, Dragos Petrescu aduce in discutie si companiile care activeaza in industria ospitalitatii, acestea fiind printre cele mai grav afectate de masurile de restrictie impuse pentru limitarea raspanditii epidemiei. Petrescu sustine ca fara un ajutor din partea autoritatilor, in aceasta industrie va exista o rata consistenta de inchidere, de faliment, procentajul urmand sa se ridice la aproximativ 20-30% dintre operatori.
Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Romani, se declara incantat de obiectivele pe care si le propune planul prezentat de autoritati, de data aceasta vorbindu-se de schimbarea paradigmei si despre orientarea spre dezvoltarea capitalului romanesc. Totusi, chiar daca este de acord cu faptul ca acestea sunt directiile spre care trebuie sa ne indreptam din punct de vedere conceptual, presedintele AOAR mai spune ca nu trebuie sa uitam ca depindem de Uniunea Europeana din punct de vedere al finantarilor si de pietele pentru produsele romanesti. Totodata, Florin Pogonaru mai sustine ca la fiecare sase luni ar trebui sa existe o analiza a atingerii obiectivelor din program.
Dragos Anastasiu, unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din Romania si presedintele Camerei de Comert Romano-Germane (AHK Romania), spune ca un astfel de plan era necesar. Totusi, Anastasiu nu uita sa precizeze ca in tara noastra s-a mai vorbit in mai multe randuri despre planuri si strategii, insa foarte putine dintre ele au si fost implementate in cele din urma. In aceste conditii, presedintele AHK Romania sustine ca este nevoie si de implicarea mediului de afaceri in implementarea acestor masuri. In acelasi timp, Dragos Anastasiu mai spune ca si-ar fi dorit ca autoritatile sa se gandeasca la un capitol separat si pentru domeniul turismului. De asemenea, omul de afaceri mai transmite ca guvernantii ar putea sa ia in calcul si subiectul investitiilor in imaginea Romaniei in lume.
Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor, se declara multumit de planul autoritatilor, sustinand ca cea mai apreciata masura este aceea de sprijin al microintreprinderilor, prin acele granturi in valoare de 2.000 de euro, acestea urmand sa ajunga la zeci de mii de IMM-uri, cele mai vulnerabile dintre companiile din Romania.
Ultimele NOUTATI
Venituri pasive explicate: Cum sa faci bani fara sa muncesti non-stop?
Profesia care-ti asigura in Romania o pensie medie de 25.000 de lei pe luna
Scade numarul pensionarilor de la o luna la alta. Cei ce raman in viata traiesc cu o pensie medie de 2.700 de lei lunar
Hotarati sa desfiintati un post in firma dvs. Ce se intampla cu salariatul care ocupa acel post?
Partenerii nostri
Tichete cadou oferite angajatilor cu ocazia Craciunului. Regim fiscal
Concediere individuala vs concediere colectiva - procedura pas cu pas, explicata de specialisti
Peste 11.000 beneficiari de pensii de serviciu - la ce valoare a urcat pensia medie?
Prelungirea duratei de amortizare: Care este tratamentul contabil si fiscal?
Ajustare TVA in cazul minusurilor de inventar: Cum se inregistreaza in contabilitate
Proiect ANAF: Bolt, Uber si BlackCab vor trebui sa depuna lunar Formularul 39X