Deficitul guvernamental a inregistrat in acest inceput de an o crestere accelerata si in comparatie cu valoarea inregistrata in ultimul trimestru al anului trecut, tara noastra fiind lider in Uniunea Europeana si la acest capitol. Mai exact, in ultimul trimestru al anului 2018, deficitul guvernamental a fost de 2.8%, ceea ce inseamna ca valoarea acestuia a crescut acum cu 1.7% din PIB. In acelasi timp, in zona euro, deficitul guvernamental a scazut de la 1.1% din PIB pana la 0.5% din PIB. De asemenea, la nivelul Uniunii Europene, deficitul guvernamentul a scazut de la 1% in ultimul trimestru din 2018 la 0.6% din PIB in primul trimestru din 2019.
Acelasi Eurostat a publicat si un raport in legatura cu datoria guvernamentala inregistrata de statele membre ale blocului comunitar european la finalul primului trimestru din acest an, rezultatul inregistrat de tara noastra fiind destul de bun. Uitandu-ne si la celelalte state membre, putem spune ca Romania se regaseste printre statele europene cu cel mai mic nivel al datoriei guvernamentale raportata la PIB. Estonia este tara europeana care sta cel mai bine la acest capitol, datoria guvernamentala fiind de doar 8.1% din PIB. Tara noastra mai este devansata doar de Bulgaria, Luxemburg, Danemarca si Cehia.
In aceste conditii, putem spune ca datoria guvernamentala raportata la PIB a scazut in cazul tarii noastre, de la 35% din PIB in ultimul trimestru al anului precedent la 34.1% din PIB in primul trimestru al anului curent. La nivelul intregii Uniuni Europene, doar 13 state membre au mai raportat in acest prim trimestru din 2019 o scadere a datoriei guvernamentale raportata la PIB.
Asa cum s-a mai intamplat in timpul guvernarii coalitiei PSD - ALDE, statisticile europene sunt contrazise din nou de la Bucuresti, specialistii din Guvernul Dancila fiind de parere ca datele Eurostat nu sunt reale. Ministerul Finantelor Publice a transmis ieri ca deficitul bugetar pe primul trimestru al anului curent este de doar 0.5% din PIB, cu 4% mai mica decat cea inregistrata in raportul publicat de Eurostat. Specialistii din cadrul Ministerului de Finante sustin ca europenii au o formula de calcul diferita pentru a stabili deficitul bugetar, care are la baza soldul ESA ajustat sezonier, prin raportare la valoarea trimestriala a Produsului Intern Brut.
Ministerul Finantelor explica astfel ca a folosit metodologia de calcul nationala, aceasta fiind diferita fata de cea a Sistemului European de Conturi (SEC). Mai exact, europenii utilizeaza metoda de angajamente, luand in considerare impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor. De asemenea, specialistii din cadrul Ministerului de Finante sustin ca datele trimestriale publicate de cei de la Eurostat “nu sunt de natura a explica valorile anuale ale deficitului bugetar”. Astfel, Ministerul Finantelor se asteapta la o ajustare sezoniera pentru urmatoarele trimestre din 2019, urmand ca in cele din urma sa se ajunga la o valoare a deficitului bugetar pe intregul an de sub 3% din PIB.
Ultimele NOUTATI
Motive mai putin evidente pentru care instanta de judecata poate anula o concediere disciplinara
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si