Nori negri se abat asupra economiei americane. Se repeta criza din 2008?
economia americanacriza bancara
Apar tot mai multe semne de ingrijorare cu privire la evolutia economiei americane, pe masura ce sectorul bancar continua sa se cutremure sub falimentele de rasunet ale unor puternice institutii de pe piata de profil din State.
O analiza recent efectuata de Claudiu Cazacu, XTB Romania, ne arata care sunt pericolele actuale pentru economia americana si cat de profunda e criza care pare sa ia nastere chiar sub ochii nostri, in aceste momente:
Volumul de credit comercial oferit de bancile din SUA, in valoare absoluta, a inregistrat recent cea mai abrupta coborare din istorie. Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB Romania, in ultimele doua saptamani ale lunii martie a fost raportata o scadere de 105 miliarde de dolari fata de perioada anterioara, pe aceasta componenta. "Un motiv important a fost reducerea creditarii de catre bancile mici, iar distributia pe categorii a fost destul de larga: inclusiv creditul imobiliar, auto, industrial. Aceasta evaluare trebuie pusa, totusi, in contextul mai larg al perturbarilor aduse de evenimentele din martie pentru banci precum Silicon Valley Bank sau Signature Bank", explica Claudiu Cazacu.
Depozitele bancare in SUA au scazut, la randul lor, cu 64,7 miliarde de dolari in ultima saptamana, continuand trendul care dureaza de aproape doua luni si jumatate. O parte a banilor din depozite a mers catre piata monetara, in cautarea unor plasamente mai atractive, sub presiunea inflatiei in crestere
Cu resurse mai reduse, tocmai segmentul bancilor regionale si de mici dimensiuni, atins de evenimentele recente, se afla in pozitia de a restrange finantarea economiei, in timp ce sectorul imobiliar comercial si de birouri ar avea nevoie de sprijin suplimentar.
"In noua lume, cu apetit diminuat fata de cumparaturile fizice sau deplasarea zilnica spre birou, pana in 2025 va exista un necesar de refinantare de 1,5 trilioane de dolari in SUA. Acesta este un volum ridicat, dificil de acoperit in conditiile presiunilor din sectorul bancar si al dobanzilor sensibil mai sus fata de anii anteriori. Morgan Stanley estimeaza o scadere de pana la 40% a preturilor in sectorul imobiliar pe segmentele comercial si office", mai arata analistul XTB Romania.
Se aduna indicatorii economici negativi
Semne precum incetinirea pietei de calculatoare, in primul trimestru al acestui an fata de cel anterior, se adauga sentimentului general mai rezervat. Astfel, acest segment s-a contractat in perioada analizata cu aproape 30%, Apple fiind in topul scaderii generale, cu 40,5%.
Socul din martie, atat in privinta unor banci din SUA, cat si a mariajului impus de autoritati intre doua banci elvetiene, a propulsat masiv interesul pentru active de refugiu precum aurul, care a spart pragul de 2.000 de dolari/uncie, si titlurile de stat americane.
Astfel, piata de obligatiuni suverane si cea de actiuni au oferit mesaje opuse in privinta riscului de recesiune. Scaderea dobanzilor pentru titlurile de stat s-a petrecut, in special, in perioada de tensiune a lunii martie. Tot atunci, indicatorul de volatilitate pentru piata de obligatiuni a inregistrat un salt important in raport cu indicele volatilitatii pentru S&P500, iar instabilitatea ramane mai ridicata decat media istorica pentru volatilitatea din piata bursiera a SUA.
In timp ce piata de titluri de stat anticipeaza recesiune, bursa priveste cu un optimism relativ viitorul. Indicii au variat, in ultimele 6 luni, intr-un interval de aproximativ 5% fata de pragul de 4.000 de puncte al S&P500, dar cu un avans de 7,5% de la inceputul anului. Totodata, dobanzile ar urma sa scada chiar din iulie, cu 0,25 puncte, ajungand la finele anului la 4,25-4,5% de la 4,75-5% in prezent, potrivit CME FedWatch.
Sezonul raportarilor, decisiv pentru investitori
Volumul de credite oferit de FHLB (Federal Home Loan Bank) a scazut la 37 de miliarde de dolari, de la 304 miliarde de dolari cu doua saptamani in urma. Institutia ofera conditii avantajoase de imprumut atunci cand alte optiuni de finantare nu sunt disponibile. O mai restransa utilizare a facilitatii – asa cum poate fi observata din cifre – sugereaza ca situatia este inca stabila. Mai putine credite oferite de FHLB pot semnala abilitatea de a obtine inca finantare pe canale uzuale.
Din perspectiva macro, FMI a revizuit estimarea de crestere a PIB-ului american la 1,6%, cu 0,5 puncte sub versiunea anterioara. Totodata, a atentionat asupra efectului de reducere a creditarii bancare cu 1%, ca urmare a scaderii capitalizarii unor banci mici si regionale, care ar putea sterge 0,44 puncte din avansul PIB.
Dupa Pastele catolic, sesiunea de luni pe bursa americana a venit initial cu scaderi, din cauza preocuparilor crescute pentru recesiune si a tensiunilor din Taiwan. Dupa acest debut pesimist a urmat o secventa de recuperare, care a dus spre final la un avans de 0,1% al S&P500.
Marti, indicele a inregistrat o scadere nesemnificativa, de 0,004%, Dow Jones a crescut cu 0,29%, iar Nasdaq a pierdut 0,43%. Tehnologia a tras mai puternic in jos indicele Nasdaq, unde are o amprenta mai larga. Cu toate acestea, si S&P500 a fost atins: ar fi inregistrat un avans de cateva zecimi de procent, fara scaderi precum cele de peste 2% pentru Microsoft si Amazon.
"Bursa americana este prinsa intr-un interval de fluctuatie de aproximativ 10% de mai multe luni, iar catalizatorul pentru abandonarea acestuia nu se intrevede deocamdata. Pe termen scurt, datele de inflatie de miercuri, 12 aprilie, vor avea un efect important, in conditiile in care se asteapta o scadere a CPI la 5,1% anualizat, de la 6% anterior", subliniaza Claudiu Cazacu.
Totusi, in saptamanile urmatoare, sezonul raportarilor – unde atentia va fi mai ales la titluri precum Tesla, Nvidia, Amazon, Microsoft, care au inregistrat reveniri ample de la minimele anului trecut – va fi decisiv pentru investitori. Pe un orizont mai larg, dinamica dobanzilor si riscul de recesiune semnalizat de piata de titluri de stat sunt elementele esentiale de avut in vedere.