Multe voci din zona politica sustin sus si tare ca veniturile romanilor au crescut simtitor in ultimii doi ani. Intr-adevar, salariul mediu din Romania a ajuns in luna aprilie la putin peste 5.200 de lei, ceea ce inseamna insa ca vorbim despre o crestere de doar 0.6%. Totodata, nu sunt deloc putini romanii care traiesc de la o luna la alta, bazandu-se in cel mai bun caz pe salariul minim pe economie.
In plus, ceea ce nu aduc in discutie guvernantii este faptul ca aceste cresteri salariale din ultimii ani doi ani nu se resimt cu adevarat in buzunarul romanilor. Inflatia a crescut constant in toata aceasta perioada, crizele provocate mai intai de restrictiile impuse in timpul pandemiei de coronavirus si mai apoi de razboaiele din Ucraina si din Fasia Gaza provocand scumpiri in lant. Astfel, viata a devenit tot mai grea pentru multi romani, in ciuda cresterilor salariale pe care le vedem in statistici.
Iar asta nu o spunem doar noi, ci si cifrele prezentate de Institutul National de Statistica, care demonstreaza in mod clar ca in Romania costul vietii a crescut in 2023 in raport cu anul anterior. Astfel, nu sunt deloc putini romanii care traiesc efectiv de la o luna la alta si de la un salariu la altul. Mai rau decat atat, multi sunt nevoiti chiar sa se imprumute pentru a se putea descurca.
Potrivit datelor INS, in 2023, o familie castiga in medie 7.175 de lei. Cheltuielile medii s-au ridicat insa anul trecut la peste 6.200 de lei, crescand cu mai bine de 600 de lei fata de anul anterior. Practic, chiar si in aceste cazuri fericire, familiile au ramas la sfarsit de luna in medie cu doar 952 de lei. De asemenea, datele ne mai arata ca veniturile sunt mai mari in mediul urban, venitul mediu per familie ajungand la 7.961 de lei. Aproximativ 62% din acesti bani se duc inspre consum, restul banilor reprezentand impozitele, contributiile, cotizatiile si taxele datorate catre stat.
Aceleasi date prezentate de INS ne arata ca ar fi nevoie de un salariu medie de aproximativ 4.000 de lei per membru de familie pentru a se asigura un trai decent. La ora actuala, romanii au ajuns sa renunte la unele “capricii” pentru a se putea descurca. Spre exemplu, multi au renuntat sa mai cumpere carne sau fructe. De asemenea, de sarbatori, romanii s-au dovedit a fi mult mai cumpatati.
Citeste si: Taxele din Romania, puse sub lupa de specialisti: povara e prea mare pentru romanii cu venituri modeste
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie
Dezamagire crunta la salarii, pentru studenti si absolventi: 3.500- 4.500 de lei pentru joburi entry-level
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?