Orban vine cu vesti proaste: PNRR nu va fi adoptat la Bruxelles 100% asa cum am vrut noi. Ce se intampla cu miliardele de euro de la Comisia Europeana

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Orban vine cu vesti proaste: PNRR nu va fi adoptat la Bruxelles 100% asa cum am vrut noi. Ce se intampla cu miliardele de euro de la Comisia Europeana
Orban vine cu vesti proaste: PNRR nu va fi adoptat la Bruxelles 100% asa cum am vrut noi. Ce se intampla cu miliardele de euro de la Comisia Europeana
de Magda Florea la 30 Mai. 2021
Urmareste-ne pe Google News
planul national de redresare si rezilientapnrrfonduri europene

Presedintele PNL, Ludovic Orban, sustine ca Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), elaborat de Guvern cu scopul de a atrage cele 29,2 miliarde de euro de la Comisia Europeana, pentru redresarea economiei romanesti, nu va fi adoptat de Bruxelles fix in forma intocmita de oficialii de la Bucuresti. "PNRR nu va fi 100% asa cum am vrut noi", spune Ludovic Orban.
 

 

Orban: “Sigur ca Planul National de Redresare si Rezilienta nu va fi 100% asa cum am vrut noi"

Motivul ar fi faptul ca membrii Comisiei Europene au anumite obiectii legate de masurile prezentate de guvernanti in PNRR. Unele dintre ele vizeaza, dupa cum spune presedintele PNL, irigatiile, dar si mencanismele gandite pentru sustinerea sectorului privat.
 
“Sigur ca Planul National de Redresare si Rezilienta nu va fi 100% asa cum am vrut noi. Comisia Europeana, de exemplu, a avut obiectii la irigatii, a avut obiectii legate de mecansimul de sustinere a mediului de afaceri si au in continuare obiectii, dar pana la urma cele mai multe proiecte si propuneri pe care noi le-am inclus in PNRR vor fi finantate, vom avea resurse financiare europene pe care le vom utiliza pentru a dezvolta Romania”, a declarat Orban, intr-o conferinta de presa.

"Nu trebuie neaparat sa avem acordul PSD pentru PNRR. PSD, in materie de fonduri europene, a ramas repetent"

 
“In elaborarea PNRR au fost doua consultari publice, respectiv inainte de alegeri si dupa alegeri. In aceste consultari au putut sa-si prezinte propunerile largi categorii, de la asociatiile autoritatilor locale, pana la patronate, asociatii profesionale, pana la sindicate. In realizarea PNRR s-a tinut cont de foarte multe propuneri formulate de partenerii sociali, de diferitele entitati care au participat la acest proces de consultare.
 
Nu trebuie neaparat sa avem acordul PSD pentru PNRR. PSD, in materie de fonduri europene, a ramas repetent si este ultimul partid care are dreptul sa vorbeasca despre utilizarea fondurilor europene. Pentru ei parca au avut programatic sa nu utilizeze fondurile europene”, a mai spus liberalul.
 
Romania poate obtine in baza PNRR alocari de 29,2 miliarde de euro. Din aceasta suma, 16 mld. de euro sunt imprumuturi si  13 mld. sunt granturi. Imprumuturile reprezinta, deci,  7% din PIB in plus la datorie in acest moment (47% din PIB).
 

Florin Citu: "Nu mai strigati ca proiectul X sau Y nu a fost inclus in PNRR pentru ca unele dintre ele nu pot sa fie incluse"

 
Despre PNRR, premierul Florin Citu a spus, la dezbaterea din Parlament din data de 26 mai, ca acest plan contine reforme ce au fost amanate in Romania timp de 30 de ani. Detalii, aici: PNRR - Marul discordiei in Parlament. Sosoaca recita din Eminescu, Orban ii taie microfonul. Ciolacu acuza Coalitia de smen
 
 
De asemenea, premierul sustine ca aceste reforme vor fi puse in aplicare, pentru ca, daca ele nu vor fi realizate pana in 2026, "pierdem banii". 
 
"Toti romanii trebuie sa stie ca este un program diferit de ceea ce a aparut pana acum", a mai spus Florin Citu.
 
"Nu mai strigati ca proiectul X sau Y nu a fost inclus in PNRR pentru ca unele dintre ele nu pot sa fie incluse", a mai precizat Citu.
 
"Romania are nevoie de toata suma de 29,2 miliarde de euro pentru a se dezvolta. Pentru a putea sa prindem din urma tarile dezvoltate. Romania are nevoie de investitori. Vom putea sa implementam acest PNRR cu investitori, cu firme, in principal romanesti. Vom lua toata aceasta suma, o vom folosi si companiile romanesti vor fi cele care vor implementa acest program", a mai spus primul ministru despre PNRR.
 

Ce reforme propune Guvernul in PNRR:

 
  • Tranzitia verde ar trebui sa fie sprijinita prin reforme si investitii in tehnologii si capacitati verzi, inclusiv in biodiversitate, eficienta energetica, renovarea cladirilor si economia circulara, contribuind in acelasi timp la obiectivele Uniunii privind clima, promovand cresterea sustenabila, creand locuri de munca si mentinand securitatea energetica. 2
 
  • Reformele si investitiile in tehnologiile, infrastructurile si procesele digitale vor spori competitivitatea Uniunii la nivel global si vor contribui, de asemenea, la cresterea rezilientei si a inovarii in Uniune si la scaderea dependentei sale, prin diversificarea lanturilor esentiale de aprovizionare. Reformele si investitiile ar trebui sa promoveze in special digitalizarea serviciilor, dezvoltarea de infrastructuri digitale si de date, de clustere si de centre de inovare digitala, precum si de solutii digitale deschise. Tranzitia digitala ar trebui sa stimuleze si digitalizarea IMM-urilor. Investitiile in tehnologiile digitale ar trebui sa respecte principiile interoperabilitatii, eficientei energetice si protectiei datelor cu caracter personal, permitand participarea IMM-urilor si a start-up-urilor si promovand utilizarea de solutii cu sursa deschisa. 
 
  • Reformele si investitiile in cresterea inteligenta, sustenabila si favorabila incluziunii, inclusiv in coeziune economica, locuri de munca, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare si inovare, precum si o piata interna functionala, cu IMM-uri puternice, ar trebui sa vizeze consolidarea potentialului de crestere si sa permita o redresare sustenabila a economiei Uniunii. Aceste reforme si investitii ar trebui, de asemenea, sa promoveze antreprenoriatul, economia sociala, dezvoltarea de infrastructuri si de transporturi sustenabile, industrializarea si reindustrializarea si sa atenueze efectul crizei provocate de COVID-19 asupra economiei.
 
  • Reformele si investitiile in coeziunea sociala si teritoriala ar trebui, de asemenea, sa contribuie la combaterea saraciei si a somajului pentru ca economiile statelor membre sa se redreseze, fara a lasa pe nimeni in urma. Reformele si investitiile respective ar trebui sa conduca la crearea de locuri de munca stabile si de inalta calitate, la incluziunea si integrarea grupurilor defavorizate si sa permita consolidarea dialogului social, a infrastructurii si a serviciilor, precum si a sistemelor de protectie si bunastare sociala.
 
  • Criza provocata de COVID-19 a scos in evidenta, de asemenea, importanta reformelor si a investitiilor in domeniul sanatatii, precum si a rezilientei economice, sociale si institutionale, in scopul, printre altele, al cresterii nivelului de pregatire pentru situatii de criza si a capacitatii de reactie la criza, in special prin imbunatatirea continuitatii activitatii si a serviciului public, a accesibilitatii si capacitatii sistemelor de sanatate si de ingrijire, a eficacitatii administratiei publice si a sistemelor nationale, inclusiv prin reducerea la minimum a sarcinii administrative, precum si a eficacitatii sistemelor judiciare, precum si a prevenirii fraudei si a supravegherii combaterii spalarii banilor. 
 
  • Reformele si investitiile in urmatoarea generatie, copii si tineri, sunt esentiale pentru a promova educatia si competentele, inclusiv competentele digitale, actualizarea competentelor, reconversia profesionala si recalificarea fortei de munca active, programele de integrare pentru someri, politicile de investitii in accesul si oportunitatile oferite copiilor si tinerilor in materie de educatie, sanatate, nutritie, locuri de munca si locuinte, precum si politicile care reduc decalajul dintre generatii in conformitate cu obiectivele garantiei pentru copii si ale garantiei pentru tineret. Respectivele actiuni ar trebui sa asigure ca urmatoarea generatie de europeni nu va fi afectata permanent de impactul crizei provocate de COVID-19 si ca decalajul dintre generatii nu se va adanci si mai mult.
 

Citeste si:

Foto: freepik


 
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cati km mai poti sa mergi cu masina dupa ce ti se aprinde martorul de bord pentru combustibil
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cati km mai poti sa mergi cu masina dupa ce ti se aprinde martorul de bord pentru combustibil

today19 Mar. 2024
4 din 10 bugetari din Romania spun ca merita salarii de cel putin 1.500 de euro
Companii

4 din 10 bugetari din Romania spun ca merita salarii de cel putin 1.500 de euro

today19 Mar. 2024
Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x