Romanii spun „NU” taxelor noi pana nu dispar pensiile speciale si coruptia: 74% nu cred ca Guvernul va cheltui corect banii
masuri fiscalecrestere taxenoi taxemajorare tvaeliminare pensii speciale
Romanii nu mai accepta taxe noi in orb. Conform celui mai recent studiu Consumer Sentiment 2025, realizat de agentia MKOR, mesajul e clar: orice discutie despre noi impozite trebuie sa fie precedata de masuri de taiere a privilegiilor si combatere a risipei. Altfel spus, „pana nu dispare risipa, nu mai vorbim de taxe”. Aproape jumatate dintre respondenti (48%) au indicat ca prioritati urgente taierea pensiilor speciale (29%) si combaterea evaziunii si coruptiei (19%).
Sigur, oamenii nu spun „nu” taxelor din principiu, ci cer intai ordine in cheltuieli si eliminarea risipei. In lipsa acestor pasi, orice modificare fiscala va fi perceputa drept abuziva, discriminatorie si profund ilegitima, asa cum reiese si din raspunsurile primite de cei de la MKOR in acest studiu de piata recent realizat.
Cresterea TVA-ului de la 19% la 21% este masura care provoaca cele mai mari ingrijorari. 64% dintre respondenti se tem ca aceasta decizie va duce la scumpirea imediata a cosului zilnic de consum. Urmeaza in topul temerilor eliminarea plafonarii preturilor la alimente (42%) si introducerea taxei pe tranzactii bancare (32%). In total, 96% dintre romani spun ca vor lua masuri concrete pentru a se adapta unui eventual nou val de masuri fiscale.
Lipsa de incredere in autoritati atinge cote istorice
Pe o scala de la 1 la 7, institutiile politice abia trec de media 2,5. Parlamentul si partidele politice au cel mai mic scor, 2,1 si 2,3, in timp ce doar Scoala (4,7), Sistemul Sanitar (4,0) si Biserica (4,0) reusesc sa treaca de bariera psihologica a increderii. „Romanii nu resping taxele, ci lipsa de echitate”, spune Cori Cimpoca, fondatoarea MKOR. „Pana nu sunt taiate
privilegiile si nu se comunica clar unde se duc banii, orice noua impozitare va intampina neincredere si rezistenta”, adauga aceasta.
Datele din studiul MKOR arata si cum intentioneaza romanii sa reactioneze. Mai mult de jumatate dintre ei (51%) vor cauta alternative mai ieftine pentru produse si servicii. 49% spun ca vor reduce bugetele pentru vacante si divertisment, in timp ce 34% planuiesc sa amane achizitii mari, precum electrocasnice sau autoturisme. Tinerii din generatia Z se gandesc la economisire: 46% spun ca vor pune bani deoparte mai mult decat inainte. Doar 4% dintre respondenti afirma ca nu ar face nicio schimbare.