Incepand de la 1 iulie 2024, salariul minim brut garantat in plata a fost majorat la 3.700 de lei brut, ceea ce a reprezentat o crestere de putin peste 12% fata de nivelul sau anterior. In aceste conditii, angajatii platiti cu salariul minim primesc in momentul de fata in mana o suma de 2.363 de lei. De aceasta majorare salariala vor beneficia aproape 1.9 milioane de romani.
Desi o asemenea majorare a salariului minim pe economie era mai mult decat necesara pentru salariati, masura nu este vazuta deloc cu ochi buni de reprezentantii firmelor din Romania. Potrivit unui studiu realizat de Confederatia Patronala Concordia, cresterea rapida a salariului minim din ultimii ani a fost cu mult peste rata de crestere a inflatiei, cat si peste rata cumulata de crestere a productivitatii muncii cu inflatia.
“Salariul minim pe economie din Romania a avut cea mai rapida crestere din cadrul UE, de la un nivel foarte scazut, de 142 de euro, in 2010, la 744 de euro, astazi. Acest ritm de crestere nu mai este sustenabil, fara investitii si reforme care sa duca la cresteri la fel de accelerate de productivitate. Suntem aproape de media europeana si la media regionala. Pe termen mediu, un raport de 45-50% intre salariul minim si cel mediu (unde suntem deja) este o formula echilibrata, care prezinta mai putine riscuri pentru sanatatea economiei.”, sustin reprezentantii Concordia.
“In acelasi timp, este important sa mutam conversatia de la salariul minim brut si nivelul sau, la cum facem sa pastram rata accelerata de crestere a salariilor medii din Romania prin infrastructura de calitate, productivitate sporita si valoare adaugata mai mare in economie. Nu in ultimul rand, e bine sa fim constienti ca, de acum inainte, majorari bruste ale salariului minim, fara masuri compensatorii de crestere a productivitatii, vor duce la somaj in sectoarele mai putin productive ale economiei, dintre care studiul nostru a identificat treisprezece”, a mai declarat Radu Burnete, directorul executiv al Confederatiei Patronale Concordia.
Studiul intitulat „Politica Salariului Minim in Romania” , realizat de specialistii Concordia, analizeaza evolutia si factorii economici care influenteaza nivelul salariului minim pe economie, atat in Romania, cat si in alte state membre ale Uniunii Europene. In acest context, sunt evaluate considerentele fiscale, particularitatile economice si sociale specifice Romaniei, alaturi de diverse scenarii privind mecanismele de actualizare a salariului minim.
Obiectivul principal al acestui studiu independent este de a oferi o analiza clara a impactului majorarii salariului minim asupra economiei romanesti, sprijinind deciziile politice si economice cu date fundamentate. In plus, studiul vine in contextul in care Romania trebuie sa transpuna o directiva europeana tematica referitoare la stabilirea unui mecanism obiectiv de ajustare a salariului minim.
Unul dintre aspectele importante subliniate de studiu este riscul ca majorarea salariului minim sa afecteze sectoarele vulnerabile si sa contribuie la cresterea inflatiei. Conform concluziilor studiului, una dintre provocarile socio-economice ale Romaniei este rata scazuta de participare la forta de munca, de doar 68,7%, comparativ cu media europeana de 75,3%. Aceasta rata este inferioara celor inregistrate in state din regiune, precum Bulgaria (76,2%), Ungaria (80,7%), Polonia (77,9%) si Cehia (81,7%).
Un alt aspect semnificativ mentionat este faptul ca aproximativ 35% dintre angajatii din Romania sunt remunerati la nivelul salariului minim sau foarte aproape de acesta. Aceasta situatie „creeaza distorsiuni majore in economie”, deoarece orice modificare a salariului minim genereaza un efect de propagare asupra intregii structuri salariale.
De exemplu, o crestere de 20% a salariului minim determina automat o majorare a salariului mediu cu aproape 8%, presupunand ca toate celelalte salarii raman neschimbate. Astfel, cresterea salariilor poate sa devina decuplata de fundamentele macroeconomice, alimentand inflatia si depasind rata productivitatii economice. In iulie 2024, salariul minim a crescut cu peste 23% fata de aceeasi perioada a anului anterior, accentuand aceste riscuri economice.
“Situatia este agravata de faptul ca Romania are una dintre cele mai mari rate ale somajului in randul tinerilor (segmentul de varsta 15-24 de ani), anume 20,5% fata de media europeana de 14,7%. Politica salariului minim este cruciala in contextul somajului ridicat in randul tinerilor, deoarece o crestere prea abrupta a salariului minim poate limita accesul acestora pe piata muncii, facand angajarea mai dificila pentru cei cu experienta redusa”, spun cei de la Concordia.
Citeste si: Romanii traiesc si muncesc toata tineretea sa-si cumpere o locuinta. Cat de gresita e mentalitatea aceasta, de fapt
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie
Dezamagire crunta la salarii, pentru studenti si absolventi: 3.500- 4.500 de lei pentru joburi entry-level
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?