Despre introducerea salariului minim european s-a discutat deja in mai multe randuri, insa informatii concrete in acest sens nu prea exista pana acum. Totusi, exista un proiect de lege care a fost votat in Guvern si care prevede ca leafa minima sa nu fie mai mica decat 50% din salariul mediu brut. Practic, Romania adopta aceeasi strategie utilizata si de alte tari din Europa de Est, prin care se incearca recuperarea decalajelor salariale prin fortarea cresterii salariilor cele mai mici.
Guvernul si-a asumat, asadar, de la 1 iulie, majorarea salariului minim la 3.700 de lei. In plus, se doreste o noua majorare a salariului minim la peste 4.000 de lei incepand cu luna ianuarie a anului viitor. Daca ne uitam la cifre, putem observa, intr-adevar, o crestere a salariilor in ultimii doi ani. In 2022, salariul minim brut in tara noastra era de 2.350 de lei. Mai tarziu, de la 1 octombrie 2023, leafa minima a crescut la 3.300 de lei, acum ajungand la 3.700 de lei.
Daca facem o comparatie cu anul 2022, salariul minim brut a crescut in Romania cu 60%, ceea ce nu este deloc putin. Practic, vorbim despre un salariu mediu brut de 743 de euro, ceea ce inseamna ca Romania a intrecut la acest capitol tari precum Letonia, Ungaria si Bulgaria. Sigur, nu trebuie insa sa uitam ca in Romania exista unele dintre cele mai mari impozite pe castigurile salariale din intreaga Uniune Europeana.
La prima vedere am putea spune ca salariul minim a crescut indeajuns de mult pentru ca romanii sa o duca mult mai bine. Ei bine, aceasta crestere a salariului minim nu se prea observa si in buzunarele romanilor. Dupa pandemie, inflatia a crescut intr-un ritm accelerat, ceea ce a facut ca preturile produselor si serviciilor de baza sa creasca foarte mult. Asadar, nu avem cum sa nu recunoastem ca romanii cu salarii mici o duc la fel de prost ca in urma cu doi ani, chiar daca lefurile au crescut.
Prin introducerea unui salariu minim european, autoritatile de la Bruxelles isi doresc sa se asigure ca toti cetatenii europeni beneficiaza de venituri care sa le asigure un trai decent, indiferent de tara din care provin. Totusi, raportat la salariul mediu din Romania, salariul minim ramane tot mic. In special in raport cu cel din marea majoritate a tarilor din vestul Europei. Asta in timp ce preturile produselor de baza in Romania a ajuns sa fie la fel de mare ca cel din supermarket-urile din tari precum Germania, Austria sau Franta.
Citeste si: Guvernul incepe sa stranga cureaua. Suma fabuloasa pe care vrea sa o economiseasca si pe cine taie de la portie
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung